Kuinka suojautua Kalifornian auringolta?

Pimeään pohjolaan syntyneenä, vieläpä punatukkaisena ja vaalean pienen lapsen vanhempana, auringon vaaroilta suojautuminen Kaliforniassa on välillä melkoista taiteilua. Vaikka auringonvalo piristää ja lämpö huumaa, vaalean ja tiedostavan matkailijan on hyvä nauttia auringosta kohtuudella ja UV-säteiltä suojautuen.

San Franciscon lämpötila on kesäaikaan vaihteleva, joskus koleakin, mutta siitäkin huolimatta aurinko on päivisin polttava. Vain paksut pilvet heikentävät auringon UV-säteilyä. UV-säteily on normaalisti voimakkaimmillaan kello 12-15 aikaan, jolloin indeksi on kansainvälisellä UV-asteikolla mitattuna 8-11 välillä eli se luokitellaan “hyvin voimakkaksi” hipoen yhdentoista eli “äärimmäisen voimakkaan” säteilyn rajaa. Klo 9-18 välisenä aikana UV-indeksi on joka tapauksessa yli kolmen eli suojautumista suosittavan rajan yläpuolella.

San Franciscossa hyvä puoli on se, että ilma ei ole kovin kuuma, joten päivällä ei välttämättä pakahdu pitkähihainen päälläkään. Huono puoli on se, että monilla kaduilla tai alueilla ei varjoa juuri ole.

Erityisesti palmukatveinen Embarcadero on aluetta, jolla ei päiväsaikaan juuri varjoa näy, joten siellä kannattaa suojautua auringolta hyvin. Myös esimerkiksi lasten leikkipuistot sijaitsevat usein suoran auringon alla, mikä tuntuu hassulta koska juuri lapset ovat auringon haitoille herkimpiä.

Kuinka herkkäihoinen suojautuu auringolta San Franciscossa:

  • Pysy polttavimmat tunnit sisätiloissa – vieraile vaikkapa museoissa.
  • Ulkona pyri etsimään varjoa, vaikka se olisikin vaikeaa. Varjossa pysytteleminen auttaa vähentämään noin 50% iholle tulevaa UV-säteilyä.
  • San Franciscon keskustan korkeiden talojen kupeessa pysyy usein varjossa. Myös esimerkiksi Hayes Valleyssä on sen verran suuria puita, että kadutkin saattavat olla varjostettuja. Myös puistoissa on hyviä, puiden varjostamia alueita. Terasseilla kannattaa pysytellä aurinkovarjojen alla.
  • Käytä ihoa suojaavia vaatteita, leveälierisiä hellehattuja, lippalakkeja, aurinkolaseja sekä aurinkovoiteita, joissa on sopivasti suojakertoimia.
  • Aurinkovoiteita voi ostaa CVS- ja Walgreens-apteekeista. Luonnonmukaisia tai vähän haitallisia kemikaaleja sisältäviä aurinkovoiteita löytää etenkin Whole Foods -kaupoista tai Rainbow Grocery:stä.

© Reetta Kemppi

Lue myös: Luonnonmukaista matkakosmetiikkaa vol. 3: Aurinkorasvat ja -suihkeet

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *