Päiväretket San Franciscosta

San Franciscosta voi retkeillä päiväksi San Franciscon lahdelle, lahden toiselle puolelle tai vaikkapa Piilaakson kaupunkeihin. Suurimpaan osaan retkikohteista pääsee suhteellisen vaivattomasti julkisella liikenteellä. Monet vaellusreitit ja puistot ovat avoinna vain päivänvalossa, eli liian myöhäiseksi retkeä ei kannata jättää.

Angel Island

Angel Island tarjoaa mahdollisuuden ihailla San Franciscon lahden maisemia sekä patikoida, pyöräillä ja rauhoittua autovapaassa ympäristössä. Saarelle pääsee lautalla Ferry Buildingin terminaalista. Satamassa on terassiravintola, josta saa ruokaa tai pikkupurtavaa. Pyörän voi kuljettaa lautalla, mutta myös satamasta voi kesäkautena vuokrata fillarin. Helpoin kulkureitti on seurata asfaltoitua tietä, jolla saaren voi kiertää viiden mailin matkalla. Saaren ympäri voi kulkea myös bussivaunulla.

Saaren historiaan maahanmuuttajien ja sotavankien pidätys- ja tutkintapaikkana voi tutustua US Immigration Station Museumissa.

Berkeley

Berkeley on yliopistostaan ja ihmisoikeusliikkeen aktivismista tunnettu kaupunki, jossa on edelleen tilaa vapaille ajatuksille ja erilaisille ihmisille. Myös suomalaissiirtolaisille Berkeley on tuttua maaperää kautta historian. Berkeleyssä on mielenkiintoisia ravintoloita ja laadukkaita kirjakauppoja. Kulttuurin ystävän kannattaa vierailla uudessa Berkeley Art Museum&Pacific Film Archivessa tai Greek Theaterin keikoilla. Northwest Berkeleyssä odottaa viini- ja oluttupien kiehtova keskittymä. Berkeleyhin pääsee San Franciscosta Bart-junalla.

Devil's Slide -vaellusreitti. Kuva: Reetta Kemppi
Devil’s Slide -vaellusreitti. Kuva: Reetta Kemppi

Half Moon Bay

Half Moon Bay:n pikkukaupunki sijaitsee noin 45 minuutin ajomatkan päässä San Franciscosta. Kaupunki muodostuu pienestä keskustasta ja satama-alueesta. Satamassa kalastajat myyvät tuoreita merenantimia, ja merileijoniakin voi bongata laiturilta. Keskustassa voi vierailla pikkuputiikeissa, vintagevaateliikkeissä tai nauttia ravintoloista.

Kalifornian rannikon vaellusreittejä on tarjolla runsaasti niille, jotka haluavat ihailla upeita merimaisemia tai bongata vaikkapa valaita rannalta käsin. Matkalla San Franciscosta Half Moon Bayhin voi pysähtyä esimerkiksi Devil’s Slidelle, joka on entiselle valtatielle rakennettu noin puolentoista mailin pituinen vaellusreitti. Koska merta myötäilevä tie on asfaltin pinnoittama, sitä on helppo kulkea myös pyörien päällä, mutta edestakaisin se on nousuineen hiukan vaativa taivaltaa.

Auringon maaginen valo lävistää Muir Woodsin punapuut. Kuva: Julian Fong, Flickr.com, CC 2.0.
Auringon maaginen valo lävistää Muir Woodsin punapuut. Kuva: Julian Fong, Flickr.com, CC 2.0.

Muir Woods

San Franciscosta noin kolmen vartin matkan päässä pääsee ihailemaan jättimäisiä punapuita ja kokemaan luonnon iättömyyden. Muir Woodsin National Monumentin korkeimmat punapuut lähentelevät 80 metrin pituutta. Suurin osa puista on 600-800 vuotta vanhoja, mutta vanhimmat ovat kasvaneet yli tuhat vuotta. Helpoin ja nopein tapa kokea puut on valita lyhyin ja esteetön, puusilloilla päällystetty reitti. Lyhyimmät reitit vievät aikaa puolesta tunnista puoleentoista. Alueella voi myös valita pidempiä ja vaativampia patikointireittejä, joista monet on yhdistetty Mount Tamalpais State Parkin reitteihin. Pääsymaksu Muir Woodsiin maksaa viisitoista dollaria ja ruuhkaisimpaan viikonloppuaikaan parkkipaikat ovat melko täysiä. Muir Woodsiin pääsee myös vajaassa tunnissa shuttle-bussikuljetuksella Sausalitosta viikonloppuisin ja kesäkauden loma-aikoina myös viikolla. Vierailijoiden suuren määrän vuoksi Muir Woodsiin on varattava parkkipaikka tai bussipaikka etukäteen netistä. Sivuilla voi samalla maksaa myös pääsymaksun metsään, mutta etukäteenkin ostetun lipun kanssa pitää pysähtyä lippukioskilla.

Osta lippu Muir Woods- ja Sausalito-bussiretkelle yhteistyökumppanimme sivulta

Oaklandin Temescal Alley. Kuva: Sharon Hahn Darlin, Flickr.com, CC 2.0.
Oaklandin Temescal Alley. Kuva: Sharon Hahn Darlin, Flickr.com, CC 2.0.

Oakland

Suurista rikostilastoista kärsinyt Oakland on alkanut edullisten vuokrien siivittämänä houkutella nuoria aikuisia, taiteilijoita ja it-työntekijöitäkin San Franciscosta. Samalla se on muuttunut entistä trendikkäämmäksi kaupunkikohteeksi. Lahden rannan Jack London Square, Lake Merritt puistoineen sekä hipstereiden valtaama Piedmont Avenuen ympäristö, Rockridge ja Temescal ovat suositeltavia retkikohteita Oaklandissa. Keskusta ei ole Oaklandin parasta aluetta, mutta jos Kalifornian historia ja nykyisyys kiinnostavat, Downtownissa voi vierailla Oakland Museum of Californiassa. Lapsia viihdyttää Fairylandin satumaailma, jossa näkee muun muassa (Disney)satuhahmopatsaita ja Liisa Ihmemaassa -taloja. Oaklandiin pääsee San Franciscosta Bart-junalla ja Jack London Squarelle myös lautalla.

Piilaakson kaupungit

Jos mielit vierailla San Franciscoa pienemmissä kaupungeissa tai olet kiinnostunut näkemään, missä Facebookin, Googlen ja Applen kaltaiset jättifirmat majailevat, kannattaa suunnata Piilaaksoon. Piilaakson kaupungit sijaitsevat Caltrain-junamatkan tai pienen automatkan päässä. Mukavimpia kaupunkikeskustoja tarjoavat Menlo Park, Palo Alto ja Mountain View. Stanfordin kampukset Palo Altossa ovat myös nähtävyys itsessään. Jos sisälläsi asuu pieni nörtti, Mountain View’n Computer History Museum tai San Josen The Tech Interactive ovat vierailemisen arvoisia paikkoja. Piilaakson kupeessa on myös viinitiloja, kuten livemusiikkia tarjoileva Mountain Winery.

Osta kännykkälippu Piilaakson kierrokselle
Osta kännykkälippu Tech Interactive -museoon

Santa Cruz Mountains

Tällä hipahtavalla seudulla sijaitsee ihana vaihtoehto nähdä punapuita: Henry Cowell Redwoods State Park. Metsässä on helposti kuljettava reilun kilometrin pituinen perusreitti, jonka varrella saatat kuulla Santa Cruzista punapuumetsään kulkevan junan puksutusta. Pysähdy myös Feltonin pikkukaupungissa ja Hallcrest Vineyardsin viinitilalla, jossa on usein livemusiikkia. Santa Cruzin kaupunkiinkaan ei ole enää pitkä matka vuorilta.

Sausalito

Sausalito on sympaattinen, rauhallinen ja ilmastoltaan lämmin pikkukaupunki Golden Gaten toisella puolella. Kaupunki voikin joskus olla rauhoittava kokemus hektisen San Franciscon jälkeen, mutta toisaalta turistivirroilta sieltä ei rauhaa löydy. Lapsiperheille oiva nähtävyys on Bay Area Discovery Museum, jossa etenkin kouluikäisille riittää puuhaa vaikka koko päiväksi. Leikkimuseosta on myös hienot näkymät Golden Gatelle. Sausalitoon pääsee lautalla San Franciscon Ferry Buildingistä tai Trans Bay Transit Centeristä Golden Gate Transitin bussilla numero 130.

Liput Sausalitoon ja Muir Woodsiin

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiqetsin kautta

Point Reyesin majakka
Point Reyesin majakka. Kuva: Reetta Kemppi

Point Reyes

Point Reyesin luontoalue sijaitsee vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta pohjoiseen. Miltä mahtoikaan löytöretkeilijä Francis Drakesta tuntua vuonna 1579, kun hän purjehti näiden hengästyttävän upeiden rannikoiden maisemissa? Suojellulla niemellä matkalla maan ääreen Point Reyes Lighthousea katsomaan voi pysähtyä sypressipuiden muodostamaan tunneliin. Point Reyesin päänähtävyys, kuvauksellinen majakka, sijaitsee kymmenen minuutin kävelyn ja yhtä pitkän porrastaipaleen päässä parkkipaikalta.

Point Reyesin vehreillä kummuilla laiduntavat lehmät. Alue onkin kuuluisa myös Cowgirl Creameryn juustoista, joita kannattaa matkalla napata vaikkapa piknikevääksi. Juustot löydät Point Reyes Stationin somasta kyläkeskustasta. Sieltä löytyy myös kirjakauppa, taidegallerioita ja vanhaa aikaa huokuva villin lännen saluuna. Cafe Reyesissä nautit maukkaat pizzat patiolla.

Point Reyes on myös täynnä ihastuttavia vaellusreittejä, joista moni vie avomeren maisemiin. Invernessin kylästä pääset myös melomaan Tomalesin lahtea pitkin aina merenrantaan asti ja kuuntelemaan merilintujen lauluja.

Jos viihdyt luonnonrauhassa, jää vaikkapa yöksikin. Hintava, mutta ihastuttavan seesteinen on Olema House, jossa yövyt vehreän puutarhan äärellä. Huoneet ovat moderneja, mutta niissä ei ole televisiota.

Kun Point Reyesistä jatkaa rannikkoa pitkin pohjoiseen, tulee vastaan Bodega Bay. Kaupunki tunnetaan ennen kaikkea Hitchcockin Linnut -elokuvan kuvauspaikkana ja meren antimia tarjoavista ravintoloista. Bodegan kylässä, joka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä rannikolta, löytyy Linnuissa esiintyvä koulurakennus.

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *