Koristeellinen Halloween on San Franciscon juhlista parhaimpia

Leppeä sää, turistivirtojen hiljeneminen, hintojen lasku ja halloween ovat hyviä syitä matkustaa lokakuiseen San Franciscoon. Halloween juontuu muinaisesta kelttiperinteestä, mutta levittyään etenkin suuren irlantilaisväestön mukana Yhdysvaltoihin, se mielletään erityisesti amerikkalaiseksi juhlaksi. Yhdysvalloissa juhlaa vietetäänkin toden teolla. Kaikki mahdolliset juhlapäivät liikuttavat kaupallista krääsäkoneistoakin, mutta ruokkivat myös ihmisten aktiivisuutta ja yhteisöllisyyttä. Koska San Francisco koostuu keskustaa lukuun ottamatta pienasutuksesta viktoriaanisine ja edvardiaanisine taloineen, tarjoavat lokakuun päivät antoisia kävelyretkiä pientaloalueilla. Pihat ja talot on koristeltu kurpitsoilla, hämähäkinseiteillä ja luurangoilla. Parhaimmillaan pihat muistuttavat tummanpuhuvia teatterinäyttämöitä tai kauhuleffojen lavasteita.

Itse halloween-ilta, jota vietetään lokakuun viimeisenä päivänä, on melkoinen elämys kaduilla liikkuvine pienine ja isoine karkkikeppostelijoineen. Aikoinaan halloween-perinteeseen kuuluivat naapureiden toisilleen kertomat kummitusjutut. Nykyisin San Franciscon naapurustot jalkautuvat kadulle vähintäänkin jakamaan karkkeja erilaisiin kostyymeihin pukeutuneina, mutta jopa performansseja tai lastenohjelmaa saattaa olla luvassa. Kadut täyttyvät prinsessoista, darthvadereista ja eläinhahmoista. Vain mielikuvitus on pukeutumisen rajana. Kerran kaduilla tallusteli leijonanharjaan somistautunut koirakin. Ravintolat ja kaupat osallistuvat halloweeniin koristeltujen näyteikkunoiden lisäksi jakelemalla maistiaisia tai karkkeja kadulla. Ulkovalot ja kurpitsalyhdyt valaisevat hämärtyviä iltoja ja luovat tunnelmaa. Makeiset kilahtavat kippoihin ja koreihin, ennenkuin ehtii “karkki vai kepponen” -loitsua toistella.

Syksyn juhlaan liittyy muitakin perinteitä. Satokauden päätösjuhlan tunnus on tietysti kurpitsa, joista kauppojen hyllyt notkuvat syyskuusta lähtien. Ravintoloissa ja leipomoissa kannattaa kokeilla herkullista kurpitsapiirakkaa ja kahviloissa kurpitsalatteja (pumpkin latte). Kurpitsaruokia syödään myös marraskuun lopulla kiitospäivää juhlittaessa.

Pumpkin Patchit tarjoavat kurpitsapolkuja tai heinäpaalikäytäviä lapsille sekä kurpitsasuoramyyntiä. Ravintolat ja yksityiset ihmiset järjestävät aikuisten naamiaisbileitä halloweenin kunniaksi. Kummitustaloissa pidetään yleisökierroksia. Kuuluisimpia huhuttujen kummitusten majapaikkoja San Franciscossa ovat Alcatrazin vankila ja Sutro Bathsin palaneet kylpylärauniot.

Baarit ja yökerhot aloittavat usein naamiaisbileet jo halloweeniä edeltävällä viikolla. Eivätkä karnevaalit halloweeniin lopu. Juhlaa seuraa asteekkiperinteestä lähtöisin oleva Día de Muertos eli kuolleiden päivä (Day of the Dead), jolloin etenkin meksikolaisväestö muistaa luotaan jo poistuneita läheisiään. San Franciscossa kannattaa silloin suunnata Missioniin ja nähdä luurankomaskeihin ja tummiin kasvomaalauksiin somistautuneiden juhlijoiden paraati, vainajien muistoalttarit sekä maistaa meksikolaisleipomoiden pan de los muertos -leipää.

Halloween-tärpit San Franciscoon

  • Maista kurpitsapiirakkaa ja juo Pumpkin Lattea
  • Vieraile Pumpkin Patchillä. Clancy’s Pumpkin Patch on avoinna lokakuun ajan Inner Sunsetissa.
  • Osallistu halloween-illan karkkikepposteluun jollakin pientaloalueella esim. Missionin (Fair Oaks Street), Potrero Hillin (18th Street) tai Cole Valleyn (Belvedere Street) kaupunginosissa
  • Mene baarien teemabileisiin, vaihtoehtoja on lukuisia.

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *