Brunssille San Franciscoon

San Franciscon brunssi on amerikkalaiseen tapaan ruokaisa ja tuhti. Useimmiten se muistuttaakin enemmän lounasta kuin aamupalaa. Valikoima sisältää runsaasti eri tavalla kypsennetyillä kananmunilla, kuten uppomunilla ja munakokkelilla, höystettyjä annoksia ja omeletteja. Ylipäätään amerikkalaisella brunssilla on paljon paistettua ruokaa tai aineksia, eli kalorilaskurit kannattaa unohtaa. Koska San Franciscossa ollaan kuitenkin terveystietoisia, yleensä ravintoloista saa myös kevyen vaihtoehdon eli vähintäänkin salaatin.

Makean aamupalan ystäville tarjolla on pannukakkuja, french toasteja hillon tai kompotin ja siirapin kera sekä leivonnaisia kuten muffinsseja ja kuivia kakkuja. Usealta listalta löytyy myös aamiaismaisia aineksia kuten granolaa, hedelmäsalaatteja ja paahdettua leipää.

Tyypillisin brunssidrinkki on mimosa eli samppanjan tai kuohuviinin ja hedelmämehun sekoitus. Moni ravintola tarjoaa myös pohjattomia mimosoja (bottomless mimosas) eli kiinteän hinnan maksettuasi lasi täyttyy sitä mukaan kun se tyhjenee.

San Franciscon jonotushulluus näkyy etenkin suosituimpien brunssipaikkojen kohdalla. Tunnin tai parin jonot eivät ole harvinaisuus, mutta useat ravintolat ottavat puhelinnumeron vastaan ja soittavat pöydän vapautuessa. Aina jonotus ei kuitenkaan ole vaivan arvoista. Suosittelisin kokeilemaan suosituimpia brunsseja mahdollisuuksien mukaan viikolla, jolloin jonoa on viikonloppua vähemmän. Joskus kannattaa tosin vain valita se tyhjänoloinen naapurikuppila.

San Franciscon brunssisuositukset

Foreign Cinema

Foreign Cinema on viikonloppubrunssien klassikko, jonka kokemuksessa yhdistyvät lämmin patio ja suussasulavat herkut. Ravintola on suhteessa annoskokoihin hiukan hintavampi kuin moni muu tällä sivulla mainittu.

Sijainti: Mission, 2534 Mission Street

Plain Jane

Paikallisten suosima, Missionin pääkaduilta hiukan syrjässä oleva ravintola tarjoilee amerikkalaista brunssia. Suosittuja red velvet -pannukakkuja kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos makeaa mielii.

Sijainti: Mission, 1000 Guerrero Street

Wooden Spoon (suljettu toistaiseksi)

Swedish American Hallin lippujen alle avattiin keväällä 2018 herkullisiin amerikkalaisiin brunssiantimiin ja terveysruokaan erikoistunut ravintola Wooden Spoon. Listalta voi valita vaikkapa maukkaita uppomunia ja smoothie- ja quinoakulhoja. Ravintola kunnioittaa rakennuksen ruotsalaisjuuria myös tarjoamalla ruotsalaisia pannukakkuja puolukkahillon kera ja graavilohta. Chorizoa ja munakokkelia saa vegaaniversioina. Brunssille joutuu viikonloppuisin jonottamaan tovin, mutta viikolla kadulta lähes huomaamaton paikka on tilavampi.

Sijainti: Castro, 2172 Market Street

Kantine

Jos kaipaat skandinaavisia makuja, tässä tanskalaisvaikutteisessa ravintolassa nautit pohjoismaisia antimia, kuten lihapullia, silliä ja ruisleipää. Voit laatia oman brunssitarjottimesi valikoimasta makusi mukaan. Pöytänumeron sijaan saat pohjoismaisen bändin nimellä varustellun tunnuksen. Juomavalikoima painottuu kalifornialaisiin viineihin ja oluisiin.

Sijainti: 1906 Market Street

Zazie

Ranskalaishenkisessä ravintolassa voi nauttia ystävällisestä palvelusta ja viihtyisästä takapihasta. Herkulliset pannukakut täytteineen, tahnoineen ja hilloineen kannattaa kokea. Ravintola tarjoaa myös pitkän listan erilaisia mimosoja. Zazie on tunnettu työntekijöiden reilusta kohtelusta. Henkilökunta saa kattavat terveysvakuutukset luontoisetuna ja tipit sisältyvät hintaan, mikä suomalaisesta asiakkaasta saattaa tuntua helpottavalta.

Jos Zazie on täynnä, kadun toisella puolella sijaitseva Reverie Café on suositeltava vihreän ja rauhallisen takapihan ansiosta.

Sijainti: Cole Valley, 941 Cole Street

Outerlands

Tämä on oiva brunssipaikka matkalla Ocean Beachille. Hollantilaiset pannukakut ja paikan päällä leivotut leivonnaiset kuten kuorrutetut pullat (sticky buns) ovat ravintolan suosikkeja. Outerlandsin aineksissa suositaan lähialueilla tuotettua ruokaa. Kiireisimpinä aikoina kannattaa muistaa, että jos koko seurue ei ole jonottamassa, pöytä saatetaan antaa jonossa seuraavalle lennossa.

Sijainti: Outer Sunset, 4001 Judah Street

Straw (suljettu toistaiseksi)

Brunssin kuuluisin annos on ranskalaisten kanssa tarjottava donitsien väliin tehty hampurilainen, jonka pihvi on luomua. Halutessaan hampurilaisen voi lihottaa paistetulla kananmunalla, vaahterasiirapilla silaistulla pekonilla ja avokadolla. Mansikka-basilikalimonadi tai -mimosa on maistamisen arvoinen juoma.

Sijainti: Hayes Valley, 203 Octavia Blvd

Son & Garden

Instagram-ystävällinen, koristeellinen ravintola yhdistää amerikkalaiseen brunssiin aasialaisia makuja, kuten bibimbapia. Matcha-pannukakkuja maustaa mukavasti vihreä tee -kastike ja french toasteja ja ricottapannukakkuja vaniljakastike.

Koronapandemian aikana ravintola tarjoaa viehättäviä kukilla koristeltuja brunssilaatikoita mukaan ostettavaksi. Lapsille on menussa useita vaihtoehtoja .

Sijainti: Nob Hill, 700 Polk Street

MAKEAT AAMIAISET

Karhunvatukkapistaasicroissant on Neighbor Bakehousen suosituimpia leivonnaisia. Kuva: Reetta Kemppi
Karhunvatukka-pistaasicroissant on Neighbor Bakehousen suosituimpia leivonnaisia. Kuva: Reetta Kemppi

Neighbor Bakehouse

Leipomo on kuuluisa karhunvatukka-pistaasicroissanteistaan ja piiraistaan, eikä suotta. Kahvilan istumapaikat sijaitsevat aurinkoisella ulkoterassilla.

Sijainti: Dogpatch, 2343 3rd Street

Arsicault Bakery

Eräs lehti valitsi leipomon maan parhaaksi, ja ovelle syntyi alituinen jono. Croissantteja löytyy paikalliseen tapaan suklaa- ja mantelitäytteisiä. Ne ovat rasvaisia mutta maittavia. Istumapaikkoja on kahvilassa niukasti, joten eväät kannattaa ostaa mukaan.

Sijainti: Inner Richmond, 397 Arguello Blvd

Arizmendi Bakery

Leipomo, josta saa myös pizzapaloja aamiaisherkkujen kuten sconesien lisäksi. Osuuskunta pyrkii tarjoamaan työntekijöilleen kohtuulliset työolosuhteet, joten tippejä ei tässä leipomossa voi jättää.

Sijainti: Mission, 1268 Valencia Street ja Inner Sunset, 1331 9th Avenue

Tartine Bakery

San Franciscon leivoskahvilaklassikko, joka myy myös lounaita. Valitettavasti vain harvoina arkiaamuina voi selvitä sisään jonottamatta.

Sijainti: Mission, 600 Guerrero Street

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *