Käytännön vinkit San Franciscoon

Nämä käytännön vinkit auttavat matkailijaa selviytymään San Franciscon arjessa. Suurin osa vinkeistä kelpaa ohjenuoraksi myös Kalifornian tai koko USA:n matkoille. Osa lainsäädännöstä on osavaltio- ja kaupunkikohtaista, joten sijainnista riippuu esimerkiksi saako kaupasta muovipusseja tai kuka saa ajaa vuokra-autolla.

AIKAERO

San Franciscossa kello on kymmenen tuntia vähemmän kuin Suomessa. Aikaeroon tottuminen on yleisesti Kalifornian päässä helpompaa kuin Suomeen palatessa.

SAN FRANCISCON APTEEKIT

Walgreens- ja CVS-apteekkikaupoista saa lääkkeiden lisäksi karkkia ja matkamuistoja. Erityisesti Walgreensejä on runsaasti ympäri kaupunkia. Isoilla lääkäriasemilla on myös omat apteekkinsa.

ESTEETTÖMYYS SAN FRANCISCOSSA

San Franciscon esteettömyysasiat on suhteellisen hyvällä tolalla. Kaupungissa on paljon pyörätuoleja käyttäviä ihmisiä, esimerkiksi sotaveteraaneja. Busseissa on nosturit ja pyörätuolipaikat niitä tarvitseville. Matalalattiabussit ovat hiljattain ilmestyneet katukuvaan korvaamaan vanhoja busseja. Metro- ja Bart-asemilla on hissit, jotka tosin valitettavan usein ovat rikki. Jos hissit ovat epäkunnossa, asemilla yleensä kerrotaan siitä selkeästi. Maan päällä kulkevia Muni Metro -junia varten on osa pysäkeistä varustettu rampeilla, joilla kuljettajaa tulee etukäteen pyytää pysähtymään. Ramppipysäkit on merkitty metrokarttaan ympyröillä.

Museoissa ja kauppakeskuksissa on hyvät hissit, mutta vanhoissa rakennuksissa sijaitsevissa hotelleissa hissejä ei aina ole. Myös San Franciscon kukkulat ja portaikot tekevät pyörätuolilla kulkemisen toisinaan haastavaksi.

SAN FRANCISCON HINTATASO

San Franciscon hintataso on lähellä Suomen hintatasoa, mutta hotellien hinnat ovat korkeampia ja asuntojen vuokrahinnat moninkertaisia Suomeen nähden. Ruoat ja juomat ovat hiukan kalliimpia kuin Suomessa. Joukkoliikenteen hinnat ovat lähes Suomen tasoa, kun taas bensa on halvempaa. Parkkeeraus sen sijaan on suurkaupungissa kallista. Vaatteet ja kengät sekä osa kosmetiikkatuotteista ovat toisinaan Suomen hintatasoa halvempia.

INTERNET SAN FRANCISCOSSA

Jos vietät San Franciscossa pidemmän aikaa, on suositeltavaa hankkia datapaketin sisältävä prepaid. Moni kahvila on alkanut rajoittaa langattoman internetin tarjontaa estääkseen etätyöläisiä istumasta kahvikupposella tuntikausia. Kahvilaketjut kuten Peet’s Coffee, Starbucks tai Illy’s tarjoavat yleensä ilmaisen internetin edelleen. Joissakin harvoissa kahviloissa internetin käyttöaika on rajoitettu tai osa pöydistä on varattu tietokoneille ja tableteille. Pääsääntönä on kuitenkin, että joko langaton internet on tai sitä ei ole.

Hotelleissa on usein ilmainen wifi. Nettiyhteyksien laatu ei kuitenkaan ole aina samaa tasoa kuin Suomessa, minkä huomaa etenkin matkustettaessa suurten kaupunkien ulkopuolelle.

JUOMAVESI

Hanavesi on San Franciscossa juomakelpoista. Siihen on lisätty muun muassa fluoria ja jodia. Monet paikalliset käyttävät kotioloissa vedensuodattimia makua ja laatua parantaakseen.

KODITTOMAT SAN FRANCISCOSSA

San Franciscossa törmää sekä ylettömään rikkauteen että äärimmäiseen köyhyyteen. Kaupungissa on Amerikan suurimmat määrät kodittomia, arviolta 7 000. Syitä kodittomuuteen ovat kaupungin kallis hintataso, Yhdysvaltain talousjärjestelmän heikot tukiverkot ja sotaveteraanien heitteillejättö, mutta toisaalta myös suotuisa sää, kaupungin liberaali suhtautuminen erilaisiin ihmisryhmiin ja kodittomille suunnatut palvelut. Kodittomuus on ilmiö, jolta matkailija ei voi silmiään ummistaa, joten sen kohtaamiseen on hyvä valmistautua. Suurimmat määrät kodittomia on keskusta-alueilla sekä Haight-Ashburyssä ja sen läheisissä puistoissa. Kuten muissakin ihmisryhmissä kodittomia ja kadulla majailevia ihmisiä on joka lähtöön: terveitä, sairaita, kotoa karanneita, yhteiskunnan hylkäämiä, koulua käyviä, työssäkäyviä, työttömiä, veteraaneja tai seksuaalisen suuntautumisen takia suvaitsevaisuutta etsiviä. Osa on äärimmäisen kohteliaita, toiset päihde- tai mielenterveysongelmista kärsiviä, arvaamattomia tai aggressiivisiakin.

SAN FRANCISCON KONSULIPALVELUT

Los Angelesissa sijaitsee Suomen-länsirannikon pääkonsulaatti, josta voi esimerkiksi anoa passia. Piilaaksossa toimii kunniakonsuli, joka voi auttaa hätään joutuneita Suomen kansalaisia.

Konsulaatin yhteystiedot

LÄÄKÄRI

Ennen Yhdysvaltoihin matkustamista kannattaa hankkia sairastumisen varalta vakuutus ja ottaa selvää vakuutusyhtiön sopimuslääkärit. Esimerkiksi Golden Gate Urgent Care on walk-in clinic, joka ottaa vastaan matkavakuutuksen hankkineita turisteja. Hätänumero Yhdysvalloissa on 911.

SAN FRANCISCON POSTI

Postit eli USPS:t ovat parhaat paikat kansainvälisten postimerkkien ostamiseen. Kun Eurooppaan lähettää paketin, tulee mukaan täyttää tullilomake.

PREPAID

Suurimmat puhelinoperaattorit ovat AT&T ja T-Mobile. Toisinaan maaseudulla AT&T:n kuuluvuus ja verkkoyhteys toimivat T-mobilea paremmin. Usein muutaman gigan datapaketin sisältävästä prepaidistä joutuu pulittamaan noin 30-40 dollaria kuukaudessa.

PÄIHTEET SAN FRANCISCOSSA

Alkoholin nauttiminen on virallisesti kielletty julkisilla paikoilla, mutta todellisuudessa piknikillä ja katutapahtumissa voi siemaista oluen melko huolettomasti. Täysin ilman huolia viiniä ja olutta voi nauttia esimerkiksi Golden Gate Parkin piknikalueilla, joille kaupunki on myöntänyt alkoholiluvan. Kannabiksen viihdekäyttö on nykyisin sallittua Kaliforniassa. Alkoholia ja kannabista saavat hankkia 21 vuotta täyttäneet aikuiset. Tupakointi on pääsääntöisesti kielletty ravintoloissa ja alueilla, joissa tarjoillaan ruokaa. Rakennusten sisäänkäynnit, laiturit (piers) ja Farmer’s Marketit ovat myös savuttomia paikkoja. Jotkut baarit sallivat tupakoinnin.

SAN FRANCISCON SÄÄ

Ks. San Franciscon sää

TAVAT SAN FRANCISCOSSA

San Franciscossa erilaisia tapoja on yhtä paljon kuin siellä eläviä kansalaisuuksia. Amerikkalaiset ja amerikkalaistuneimmat ovat tavallisesti huomaavaisia. “Excuse me” on tapana sanoa, kun ohittaa toisen ihmisen läheltä. Tervehdyksen yhteydessä kysyttävä “how are you” on ikään kuin eri sanoin sanottava “hei”. Se ei tarkoita suomalaisittain mitä todella kuuluu, eli kuulumisten kertomisen sijaan voi vastata, että hyvin menee. Jos olet kohtealiaalla tuulella, voit myös kysyä “how are you”.

TIPIT KALIFORNIASSA

Ks. Tippikulttuuri Kaliforniassa

SAN FRANCISCON TURVALLISUUS

Terve matkailijanjärki on hyvä pitää mukana San Franciscossakin. Kamera kaulassa ei kannata kulkea ja rahapussi tulee pitää hyvässä tallessa erityisesti suosituilla turistialueilla ja metroasemien läheisyydessä. Yöllä kannattaa käyttää taksia tai Uberiä. Kadulla varjonyrkkeilevät tai f-sanoja huutelevat purkautujat voi kiertää hiukan kauempaa. Tenderloinissa ja Bayview-Hunterspointissa liikkuessa kannattaa olla varovainen etenkin ilta-aikaan.

Jos liikut autolla, älä jätä penkeille mitään tavaroita näkyville, sillä automurrot ovat yleisiä parkkipaikoilla, joskus jopa parkkihalleissa. Näpistykset ovat yleistyneet kaupoissa, siksi osa tavaroista saattaa olla hyllyillä lukkojen takana.

VALUUTTA YHDYSVALLOISSA

Eurooppalaiset luottokortit toimivat lähes joka paikassa maksuvälineinä ja niillä saa automaateista rahaa. Käteistä on hyvä pitää muutama kymppi mukana, sillä kaikissa kahviloissa, leipomoissa, baareissa, takseissa tai yökerhojen ovilla kortit eivät aina käy. Lisäksi joissakin pienissä kaupoissa korttiostoille on määritelty esimerkiksi viiden dollarin minimiraja. Myös tippejä varten on kätevää varata pikkurahaa. Luottokorttia tarvitsee usein myös hotellivarausten yhteydessä.

Joissakin baareissa ja kaupoissa on myös sisällä pankkiautomaatit. Erityisesti baareissa  on yleistä, että tarjoilija pitää “piikkiä” auki säilyttämällä maksukorttia. Kun nauttimisen lopettaa, voi pyytää loppulaskun ja maksukortin takaisin.

Euron arvo on hyvin lähellä dollaria.

VEROT

Esimerkiksi pikkukaupoissa ja ravintoloissa verot on harvoin ilmoitettu hinnassa, joten varaudu että loppulaskuun lisätään vajaan yhdeksän prosentin vero.

SAN FRANCISCON VESSAT

Kahviloiden vessat on yleensä varattu asiakkaille, mutta amerikkalaiset eivät hädän yllättäessä ole turhan tarkkoja asiasta. Keskustan isoissa kaupoissa ja ostoskeskuksissa, esimerkiksi Crate&Barrelin yläkerrassa tai Macy’s:in pohjakerroksessa, on suhteellisen siistejä vessoja. Westfield-kauppakeskuksen pohjakerroksessa, ravintola-alueen yhteydessä, sijaitsee perhevessa, jossa on myös leikkialue, imetyskopit ja vaipanvaihtopisteet. Ravintoloissa wc:t saattavat sijaita keittiöiden perukoilla, ja niitä käyttävät myös työntekijät.

VIISUMI

Suomalaiselle turistille tai bisnesmatkailijalle riittää elektroninen matkustuslupa, ESTA, alle 90 päivän matkaa varten. Lupa on hyvä anoa ja maksaa (14$) sähköisesti viikko tai pari ennen matkaa ongelmien välttämiseksi, vaikka muutama päivä pitäisi virallisen ohjeen mukaan riittää.

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS SAN FRANCISCOSSA

San Francisco on ympäristöasioissa edistyksellinen kaupunki Amerikassa. Muovipussit on ruokakaupoissa kielletty hedelmäpusseja lukuun ottamatta, paperikassi maksaa yleensä kymmenen senttiä. Kaupunki on myös kieltänyt muovipullojen myynnin tonteillaan järjestettävissä tapahtumissa. Roskat lajitellaan kolmeen jäteastiaan: kierrätettäviin, kompostoitaviin ja kaatopaikkajätteeseen. Kierrätysastiaan heitetään esimerkiksi suurin osa ruokapakkauksista, kaatopaikkajätteeseen menevät muovipussit, kompostiin biojäte ja kompostoitavat paperimukit (pohjassa saattaa lukea compostable).

© Reetta Kemppi

Lue lisää:

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *