Tutustu Tripsteriin: Reetta Kemppi, San Francisco ja Kalifornia

Tutustu Tripsteriin -sarjassa tekijämme paljastavat kasvonsa ja kohteensa. Tripsteri on täynnä loistavia tyyppejä, jotka asuvat ympäri maailman. Tutustutaan!
Reetta Kemppi on San Franciscossa asuva toimittaja, joka ei ole oikeastaan mistään kotoisin.

Evakkokylästä Euroopan tuuliin

Synnyin Saimaan rannalla Ruokolahdella ja lapsuuteni vietin eteläsuomalaisessa evakkokylässä. Pelle Miljoona sanoi joskus, että evakkojen jälkeläisiä vaivaa iäinen levottomuus. Omallakin kohdalla uteliaisuus nähdä maailmaa ja kokea erilaisia tunnelmia syntyi varhain. Kun lapsuudessa vierailimme sukulaisten luona Helsingissä, istuskelin jugendtalon leveillä ikkunalaudoilla katsomassa kaupungin valoja ja kuuntelemassa raitiovaunujen kolinaa. Kerran ala-asteaikoina ajoimme Hollantiin ja yläasteella lensimme Brysseliin tuttavien luokse. Euroopan kuumat kesäillat leirintäalueilla ja kaupunkien sisäpihoille kaikuva musiikki jättivät kaipauksen.

Jossain vaiheessa päätimme hyvän ystävän kanssa kumpikin omilla tahoillamme muuttaa pois kotoa yläasteen jälkeen. Hauska sattuma on, että saman lapsuudenystävän kanssa olemme lopulta päätyneet molemmat Yhdysvaltoihin asumaan. Itse lähdin lukioon Vantaalle. Se oli rahallisesti niukkaa aikaa ja ajoittain yksinäistäkin, mutta lukion myötä oma suunta ja ammatinvalinta selkeytyivät. Elokuvat saivat minut kiinnostumaan taiteista ja tunnelmista, kuvistunnin videokurssilla videoiden teko alkoi kiinnostaa ja historiatunneilla heräsi mielenkiinto yhteiskunnallisia asioita kohtaan. Jo lapsuudessa oma perheeni ja naapurit olivat pikku kylässämme pyörittäneet jonkinlaista kehitysmaakaupan esiastetta ja vieraita meillä kävi Nigeriasta ja Etiopiasta asti, joten globaalit asiat olivat osa elämääni lapsesta saakka.

Lukion jälkeen vietin kesän Lontoossa hotelleja siivoten. Kuulostaa muinaismuistoilta, mutta 1990-luvun lopussa töitä haettiin kirjeitse hotellikatalogista osoitteita bongaten ja ulkomaanpuhelut soitettiin Helsingin pääpostista. Suomeen palattuani opiskelin kansanopistossa elokuva- ja tv-opintoja, sitten toimittajan töihin suuntaavaksi medianomiksi ammattikorkeakoulussa. Halusin kerryttää ymmärrystäni ja tietojani maailmasta ja päädyin vielä opiskelemaan poliittista historiaa Helsingin yliopistoon. Medianomiopintojen aikaan olin työskennellyt Turun Sanomissa avustajana ja Helsingissä toista tutkintoa tehdessä sain töitä Ylen tv-uutisten kuvanhallinnasta. Lopulta päädyin myös leikkaajaksi Ylen uutisiin.

Muutto valtameren taakse

Tutustu Tripsteriin: Reetta kahvilassa Brooklynissa.
Reetta Kemppi kahvilassa Brooklynissa.

Opiskellessa olin viettänyt muutamia kuukausia Erasmus-vaihdoissa Berliinissä ja Ranskan Dijonissa. Vielä yhden harjoittelun tein opintojen loppuvaiheessa Intian Rajasthanissa. Liikenteessä tuktukit, hevoset, norsut ja polkupyörät sukkuloivat sopuisasti autojen seassa. Kaoottisuudessa oli jotain vetovoimaista. Viikonloput kuluivat matkustellen. Matkustin usein Delhiin ja viihdyin hyvin tuntikausia busseissa ja junissa maisemia tutkaillen.

Kiinnostus maailmaa kohtaan ja avioliitto Suomessa työskennelleen espanjalaisinsinöörin kanssa johtivat siihen, että päätimme katsoa vielä hiukan kauemmas. Mieheni halusi urallaan uutta, ja Suomen talvet tuntuivat hänestä entistä pidemmiltä.

Sitten tarjoutui mahdollisuus siirtyä Piilaaksoon. Itse en ollut koskaan haikaillut Amerikkaan. Minulla oli mielenkiintoinen työpaikka Suomessa ja huiput työkaverit. Toisaalta media-alalla oli ainainen epävarmuus ja pätkäsopimuksia. Päätös ei ollut helppo, mutta mahdollisuus nähdä maailmaa kiehtoi, ja toki pitkäaikaista Doors-fania tutustuminen Kalifornian maisemiin Venice Beacheineen kiinnosti.

Uutistyön identiteetti kulkee kyllä mukanani täälläkin. Kun maailmassa tapahtuu jokin breaking news -tapahtuma tai Amerikassa on vaalit, on minulla monta kanavaa auki aamusta iltaan.

Aika pian lähdön jälkeen meille syntyi kaksi lasta, mikä tietysti vaikutti elämään amerikkalaisessa arjessa. Päivähoitopaikkoja oli ensimmäisen lapsen aikaan vaikea saada, ja kahden lapsen kanssa ne olivat tuhottaman kalliita. Siitä syystä vietin enemmän aikaa kotona kuin ehkä Suomessa olisin viettänyt. Vauva kulki työkeikoilla mukana ja oma osuuteni Kalifornia-opaskirjastakin syntyi iltaisin ja öisin kirjoittaen.

Ammatillista seikkailua matkailusta true crimeen

Griffith-observatoriolla Los Angelesissa.
Griffith-observatoriolla Los Angelesissa.

Ajauduin kirjoittamaan matkailusta sen myötä, kun ihmiset kysyivät vinkkejä ja niitä oli kiva antaa – se on jonkinlaista asiakaspalvelutyötä. Olinhan aina tykännyt matkustaa. Tripsterissä kiehtoi myös kestävä ajattelu. Ilmasto- ja oikeudenmukaisuuskysymykset ovat minulle tärkeitä. Voidaan toki kysyä, onko matkustaminen millään tavalla ilmastoystävällistä. Koska matkustaminen tuskin tulee globaalissa maailmassa kuitenkaan loppumaan, on tärkeää miettiä, miten sitä voi tehdä kestävämmin. Tripsterissä on runsaasti vinkkejä maata pitkin matkustamiseen, pyöräily- ja kävelyreitteihin, julkisen liikenteen käyttöön ja vegaaniravintoloihin. Nykyisin voi jopa virtuaalimatkailla kotisohvalta käsin. 

Olen ollut etuoikeutettu, kun olen voinut elää ulkomailla ja saanut vielä bonuksena kolmannen kotiseudun Pohjois-Espanjaan. Ulkomaankokemukset ja tutustuminen eri kulttuureihin ovat lisänneet ymmärrystä maailmasta ja tuoneet uusia ajattelu- ja käyttäytymismalleja. Sitähän matkailukin voi parhaimmillaan tehdä. Esimerkiksi kirjojen lukeminen tutkitusti lisää empatiakykyä ja ymmärrystä, mutta itse on vaikea kuvitella elämää, jossa olisin täysin paikallaan. Ei se kolmen kotimaan perheessä toki ole mahdollistakaan.

Reetan perheen kolmas kotiseutu on Espanjan Asturia.
Reetan perheen kolmas kotiseutu on Espanjan Asturia.

Ulkomailla olo on kasvattanut arvostusta Suomen parhaita puolia kohtaan. Amerikkalainen yhteiskunta ei ole helpoin suomalaiselle, eikä työllistyminen tai työ- ja perhe-elämän yhdistäminen ole expat-naisena tai -äitinä yksinkertaista. Tasa-arvoasioissa USA ja Piilaakso ovat aika erilaisia paikkoja kuin Suomi. Onneksi toimittajan työssäni olen voinut kanavoida tämän aiheen pohdintoja työhöni. Käsittelen kollegani kanssa aihetta podcastissa ja radio-ohjelmassa USA – sudenkuoppa vai unelmien täyttymys.

Koen, että täällä olo on urallisesti avannut mahdollisuuksia, joita en olisi Suomessa koskaan toteuttanut. Toki olen usein tarvinnut kollegojen tukea. Olen töissä generalisti, erilaisiin tehtäviin ajautuva monityöläinen, varsinainen ajelehtija. Mutta pidän siitä, haluan kokeilla uutta ja tehdä monenlaista. Samalla kun nautin kirjoittamisesta, on kiva tehdä jotakin teknisempää ja visuaalista, kuten leikata videoita.

Niitä olen viime aikoina tehnyt Tripsterin ja Virtuaalimatkojen virtuaalimatkoja varten. Vankeja ja oikeuslaitosta käsittelevät jutut tutustuttivat minut aivan uuteen aiheeseen ja näkemykseen amerikkalaisesta yhteiskunnasta. Rikosaiheisiin liittyy myös Tripsterin ja WSOY:n Rikostarinoita maailmalta -kirjaan tekemäni artikkeli, joka true crime -genrenään oli taas omanlaisensa ja kiehtova kokemuksensa. Artikkelissa pureudun Alcatrazin vankilapakoon, kutkuttavaan mysteeriin, joka on mietityttänyt itseänikin vuosikausia. Kuvittajaystäväni kanssa toteuttamani täysin oma projekti on Sushipuu-tietokirja lapsille. Siinäkin olen päässyt käsittelemään mielenkiinnonkohteitani, kuten ruokaa ja ilmastoasioita. Toki samalla olen tehnyt arkisempia töitä. Perustuloni tulee ajoittain lokalisaatio- ja kielitöistä.

Kalifornian letkeilystä ja luonnosta nauttimassa

Small Paso Roblesissa viinitilamajoituksessa.
Paso Roblesissa viinitilamajoituksessa.

Kaliforniassa pidän ihmisten välittömyydestä ja rentoudesta. Ei ole turhaa jäkitystä eikä nurkkakuntaisuutta. Asioita ei oteta liian vakavasti, ja epäonnistuakin saa. Toiset huomioidaan ja ihmisille puhutaan kauniisti ja kärsivällisesti. Ihmiset ovat todella aktiivisia ja puuhakkaita aina vanhoille päivilleen saakka ja elämästä iloitaan yhdessä muiden kanssa. Melkein aina on aihetta juhlaan.

Pidän San Franciscon kauniista ja värikkäästä kaupungista sekä kulttuurisesti että maisemallisesti, sen runsaasta taiteesta ja musiikista. Kävelen paljon kaupungin kukkuloilla ja vehreillä viktoriaanisten talojen asuinkaduilla. Yhä enemmän pyrin myös lähtemään pitkille patikkaretkille kaupungin ulkopuolella.

Ehkä vielä jonain päivänä tavoitan todellisen kalifornialaisen zenin.

Teksti ja kuvat: Reetta Kemppi

Tutustu Reetta Kempin oppaisiin

Tripsteri Kalifornia -matkaopaskirja

Tripsteri Kalifornia -opas vie muun muassa roadtripeille.
Tripsteri Kalifornia -opas vie muun muassa roadtripeille.

Reetta Kemppi ja Anikó Kuikka ovat kirjoittaneet perinpohjaisen matkaoppaan, joka vie reissuille Kalifornian suosittuihin kaupunkeihin ja huikeisiin luontokohteisiin. Opas antaa myös runsaasti käytännön vinkkejä roadtripin suunnitteluun, viinimatkailuun ja kansallispuistojen koluamiseen. Osta Kalifornia-opas!

DayTripster App San Francisco

Lataa äppi ja tutustu San Franciscoon, kaupungin viehkeimpiin muraaleihin, viinibaareihin ja vegaaniravintoloihin. Suomeksi ja englanniksi saatavilla oleva äppi sisältää runsaasti ravintola-, nähtävyys- ja ostosvinkkejä San Franciscoon. Mukana on myös audiokierros San Franciscon sateenkaariväestön historiasta.

San Franciscon ja Kalifornian verkko-opas

San Franciscon ja Kalifornian nettioppaiden avulla tutustut nähtävyyksiin ja majoitukseen, saat käytännön tietoa Kaliforniaan matkustamisesta ja fiilistelet matkakohdetta soittolistojen välityksellä.

Virtuaalimatkat

Reetta Kemppi on vienyt yleisöä virtuaalimatkoille San Franciscon nähtävyyksien, Halloweenin-hämyisen kaupungin ja Alcatrazin vankilasaaren pariin. Katso matkat: virtuaalimatka.fi.

Kuuntele Reetan Kalifornia-podcast

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *