Tutustu Tripsteriin: Siru Valleala / Tokio, Praha ja Suomi

Tutustu Tripsteriin -sarjassa tekijämme paljastavat kasvonsa ja kohteensa. Tripsteri on täynnä loistavia tyyppejä, jotka asuvat ympäri maailman. Tutustutaan!

Siru Valleala on Tripsterin päätoimittaja, jonka fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja Helsingissä, reppu on reissannut ympäri maailman.

Keski-Suomesta kaukomaille

Äänikirjaretkellä. Kuva: Siru Valleala.
Äänikirjaretkellä. Kuva: Siru Valleala.

”Olen Siru Valleala, toimittaja, kustannustoimittaja, päätoimittaja, matkaopaskirjailija ja yleisfriikku. Oma Tripsteri-kohteeni on huumaavasti sykkivä Tokio, temppelirauhan ja harmonian Tokio, hurmaavan söpöilyn Tokio.

Se ei kuitenkaan riitä, vaan hämmennän soppaani kohdistamalla intohimoani myös omaan lähiseutuuni sekä nuoruuteni rakastettuun: Prahaan. Olen kirjoittanut Tripsterin Tokio-kirjan ja puolet Praha-kirjasta, DayTripster-sovelluksen Tokio- ja Praha-oppaat sekä jakanut vinkkejäni sydämeni Suomi-kohteisiin Helsinkiin, Jyväskylään, Kouvolaan, Saimaahan ja Espooseen.

Seilaan näiden paikkojen väliä jatkuvasti. Olen kotoisin Jyväskylästä, mummolani oli ja nyt lasteni mummola on Kouvolassa ja suvun mökki Saimaalla. Helsingissä olen asunut yli 10 vuotta, kuten kohta myös Espoossa.

Opiskelin ensin terveydenhuoltoalaa ja valmistuin kehitysvammaisiin suuntautuneeksi lähihoitajaksi, mutta tartuin hetken mielijohteesta vanhaan haaveeseeni: hain Helsingin yliopistoon opiskelemaan yleistä kirjallisuustiedettä.

Se tie vei mennessään. Päädyin ainejärjestölehden päätoimittajaksi, kirjallisuuslehti Lumoojan päätoimittajaksi ja hurahtamaan maagisen Prahan yöllisiin seikkailuihin, Kafka-huuruihin ja Jan Nerudan jalanjälkiin.

Tuota pikaa matkailufriikki hurahti myös vielä kaukaisemman idän kulttuureihin, erityisesti Intiaan ja intialaiseen kirjallisuuteen. Vaelsin useita kuukausia Intiassa tutkimassa graduani varten pyhien jokien kirjallisuutta ja kiersin samalla maapallon ympäri.”

Tokio oli pysähdyttävä elämys

Tokio © Rieko Nomura
Siru Nezun pyhäköllä Tokiossa. © Rieko Nomura

”Yksi oli vielä näkemättä. En ollut sen kummemmin kiinnostunut Japanista, mutta parin viikon neitsytreissu Tokioon mullisti kaiken. En ollut palattuani entiselläni.

Sisälleni oli syttynyt palo palata Japaniin mahdollisimman pian – mahdollisimman pitkäksi aikaa. Onnistuimme puolisoni kanssa junailemaan asiat siten, että maailman uskomattomin asia onnistui: muutto Tokioon!

Tokion-vuodet ovat muuttaneet elämääni pysyvästi. Opin pysähtymään hetkeen, näkemään kirsikankukissa elämän kiertokulun, nauttimaan annosten kauneudesta ja kohtelemaan kaikkia ystävällisesti. Sain paljon ystäviä, kirjoitin Mondo Tokio -opasta ja lehtijuttuja, palelin talvisessa koleudessa paikallistyylisessä talossamme Shinjukussa.

Muutimme takaisin Suomeen, mutta palaan vuosittain sydämeni kotikaupunkiin. Japani kulkee mukana arjessa jatkuvasti, vaikkapa estetiikassa, ruokavaliossa ja leffavalinnoissa.

Toimitan nykyään Kustannusosakeyhtiö Tammella mangapokkareita, joten Japaniin on kosketus sitäkin kautta. Olen myös toiminut Ilta-Sanomien TV-lehden kriitikkona yli 10 vuotta. Hoitoalalta jemmaan jäi hierojan ammatti, jota toteutan osa-aikaisena teatterihierojana.

Rakastan Tokiossa eniten sitä, että vaikka ihmisiä maailman suurimmassa metropolissa on hirveän paljon, on olo aina kotoisa ja turvallinen. Ja silti jokainen päivä on uusi, jännittävä seikkailu.”

Tripsteri, rakas elämäntapa

Tripsteri, Uutisraivaaja 2017
Tripsteri, Uutisraivaaja

“Tripsteri on Mondo-opaskirjailijoiden perustama, ja sitä kautta minäkin päädyin mukaan. Meillä on paras meininki! Olen itse vegaani ja ollut aina luonnon- ja eläintensuojelija, ja Tripsterin vastuulliset arvot ovat asia, jota tahdon päätoimittajana vaalia huolellisesti.

En tule koskaan unohtamaan sitä tunnetta, kun syyskuussa 2017 pieni tiimimme voitti Helsingin Sanomien innovaatiokisa Uutisraivaajan jaetun pääpalkinnon. Päivä oli käsittämättömän jännittävä, hioimme pitchiä viime hetkillä porttikongissa salmarihömpsyn kera – ja mikä riemu! Tripsterin uuden sovelluksen vetovoima ymmärrettiin!

Ei elämä ole aina ollut pelkkää juhlaa tämän firman kanssa, jossa työaika on veteen piirretty venyvä viiva, palkkioina toisinaan vettä ja leipää, jos edes jälkimmäistä, ja vielä korona odottamattomana haasteena.

Mutta intohimo ja tekemisen meininki voittavat kaikki esteet. Siitä ei ole epäilystäkään.”

Tutustu Siru Vallealan oppaisiin

Tripsteri Tokio -matkaopaskirja

Kiehtovimmat tarinat ja tuokiot, kutsuvimmat kuvat ja runsaasti käytännön vinkkejä. Siru kertoo asuinvuosiensa ja lukuisten matkojensa pohjalta omat kiehtovimmat kokemuksensa ja unohtumattomimmat elämyksensä sykkivässä, hurmaavassa Tokiossa.

Tripsteri Praha -matkaopaskirja

Oli aika, kun Siru karkasi Prahaan aina kun silmä vältti. Siellä luuhasi hämärissä kolpakkokuppiloissa, livemusaluolissa ja muinaisissa linnoissa. Nyt hän fiksuna aikuisena on asustellut koko perheen (koira mukaan luettuna) kanssa fiineissä kaupunginosissa ja tutustunut uudenlaiseen, yhteisölliseen Prahaan, joka kokoontuu iltaisin leirinuotioille (ja kolpakkokuppiloihin, livemusaluoliin ja muinaisiin linnoihin…).

Tripsteri matkaopas Tokio
Tripsteri matkaopas Praha

DayTripster App Tokio

Lähde upeiden temppeleiden kierrokselle, parhaille näköalapaikoille ihastelemaan loputtomien kattojen merta, maistelemaan perinneruokia ja vegaaniversioita sekä kippistämään kampai hauskimmissa baareissa.

DayTripster App Praha

Oletko sinä(kin) hurahtanut Kafkaan, Prahan taianomaiseen iltatunnelmaan ja kummitusten kujiin – vai kenties uskomattomaan määrään vegaanikuppiloita, mehevän oluen baareja ja hauskaa shoppailtavaa? Tästä äpistä löydät sen kaiken ja ties mitä vielä lisää!

LATAA ILMAISEKSI
DayTripster Tokio
DayTripster Praha

Tokion verkko-opas

Tripsteri Tokio on yksi laajimmista verkkosivustomme oppaista. Löydät parhaat majoitusvinkit, käyttäytymisohjeet kylpypaikoissa ja kirsikankukkahuumassa, kulttuurikatsauksen sekä usean luvun mittaisen koko perheen idealistauksen. Näitä tarinoita (kuten kummallisten juomien kertomusta sekä karaokekatsausta) kannattaa lukea myös ihan vain siinä himossa, että Tokioon on hirveä ikävä. Muista kurkata myös kirjavinkit!

Kuuntele Sirun Tokio-podcast

Kuuntele Sirun Praha-podcast

LATAA JA TUTUSTU LISÄKSI

DayTripster App -kohteet: Helsinki, Espoo, Jyväskylä, Kouvola, Saimaa.

DayTripster-sovellus

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *