Tokio: Asakusa ja Ueno

(Asakusa: Toei Asakusa Line, Ginza Line, Ueno: Yamanote-linja, Hibiya Line, Ginza Line)

Kun läntisessä Tokiossa valot välkkyvät, jenit kilisevät markkinatalouden koneistoihin ja ihmiset kiirehtivät bisnestensä perässä, on idässä rauhallista. Yanaka-hautausmaan liepeillä pikkukujat uneksuvat, kissat kiehnäävät hautakiviä vasten ja korpit raakkuvat. Vanhukset istuvat hedelmäpuotiensa portailla verkkaista elämänmenoa katselemassa.

ASAKUSASSA tosin kuhisee. Ykkösvetonaula, Tokion vanhin, komea temppeli Senso-ji, kerää väkeä päivittäin, ja temppeliin johtavan ostoskujan, Nakamise-dorin, markkinakojut tursuavat tuliaisia ja herkkuja laidasta laitaan. Paikka onkin näppärä matkamuistojen ostoon. Jos haluaa astetta erikoisempia tuomisia, voi kyläillä Kappabashi-kadulla, jolla myydään hämmentäviä keittiötarvikkeita aina muovisiin nuudeliannoksiin ja sushikokin essuihin asti.

On hauska vaeltaa vanhoilla katetuilla ostoskaduilla ja sukeltaa ravintoloihin. Rokku eli ”kuudes kortteli” tarjoaa henkäyksen menneestä maailmasta, jolloin Asakusassa teatteriväki ja performanssit valtasivat korttelit, paheelliset punaiset lyhdyt hehkuivat ja vetoa lyötiin.

Asakusasta löytyy myös muinainen huvipuisto Hanayashiki, joka tarjoaa nostalgisia tunnelmia. Moni edullinen hostelli, hotelli ja ryokan sijaitsee Asakusassa, minkä vuoksi seudulla on paljon turisteja ja reppureissaajia. Sumida-joella voi tehdä vesibussiretken vaikka Odaibaan saakka.

Asakusan horisontissa siintää eräs korkea kaveri. Tokyo Skytree on kaupungin uusimpia turistikeskuksia. Paikka on vierailun arvoinen myös shoppailumahdollisuuksiensa vuoksi. Skytreen ostoskeskuksessa on laaja valikoima hauskoja ja kiinnostavia putiikkeja.

Ueno tunnetaan puistostaan

UENO oli aiemmin matkailijalle kohde, jonne tupsahdetaan lentokentältä ensimmäisenä. Uuden N’EX-yhteyden myötä moni reissaaja suuntaa suoraan majapaikkoihinsa länteen, mutta edullisempi Skyliner ja kaikkein edullisin Keisei Line kuljettavat yhä ensimmäisenä Uenoon. (Lue lisää lentokenttäyhteyksistä.)

Yamanote-junan varrella sijaitsevaan Uenoon turistin kannattaa matkata erityisesti Uenon puiston ja monien museoiden takia. Monipuolisessa puistossa sijaitsee myös vanha eläintarha, jossa asuu muun muassa pandakarhuja (Lue lisää Tokio lasten kanssa -luvusta). Uenon puistossa on yksi upeimmista kirsikankukkakujista keväisin.

Älä hämmenny, jos ja kun huomaat puiston ytimessä sinisten telttojen parven. Ueno on suosittua kodittomien aluetta. Japanin kodittomat eivät yleensä ota mitään kontaktia turisteihin tai muihinkaan ihmisiin, eikä telttaelämään liity ainakaan näkyvästi alkoholia. Kodittomien yksi yleinen tehtävä on kerätä tölkkejä.

Ueno on muuten hieman nuhjuinen paikka, mutta aseman vierellä on viehättäviä pieniä kauppakujia.

©Siru Valleala

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *