Tallinna

Tallinna on lähimmäisemme, rakas naapuri, eläväinen seikkailukaupunki niin lyhyen matkan päässä mutta silti ulkomailla. Tallinna on helppo ja vastuullinen matkakohde, jossa otetaan hyvin huomioon paikalliskulttuurin vaaliminen, kasvispainotteiset ruokavaliot, pienyrittäjien pärjääminen ja huolen pitäminen ympäristöstä. Lähde kanssamme Viroon, kauniiseen ja historialliseen Tallinnaan! Ja vinkkinä: viivy tällä erää pitkään - lähde oikein kunnolla, elämään ja olemaan!

Lisää yksityiskohtaista tietoa Tallinnasta: Osta Tripsteri Tallinna -matkaopas! Lue lisää Tripsterin kirjaoppaasta tästä linkistä.

Intohimoisilla Tallinnan-kulkijoilla on kaikilla erilaisia syitä rakastaa Tallinnaa. Viivyitpä päivän tai kuukauden, tarjoaa Tallinna parastaan. Itse olen pitkän viipymisen kannalla ja matkustanut Tallinnaan mieluiten olemaan kunnolla ja rauhassa. Kaupunki ansaitsee sen.

Aina kun seilaan meren yli, on Tallinna hieman vaihtanut ilmettään. Juuri se ihastuttaa. Värikäs, verekäskin historia yhdistyy kantaa ottavaan katutaiteeseen, street foodiin ja jatkuvasti elävään, moderniin arkkitehtuuriin. Kaupunki on valmis uuteen seikkailuun, mutta taustoja ei silotella liikaa.

Kuljen usein rantaviivaa, Linnahallin betonisia, graffitien täplittämiä portaita, Kalamajan ja Kadriorgin idyllisiä puutalokujia, Noblessnerin raikkaissa uusväreissä, Telliskiven berliinisokkeloissa, aina Sitsin ja Koplin autenttisiin baareihin saakka. En silti unohda Vanhaakaupunkia. Erityisesti talvella tahdon sinne. Mitä kapeampi ja kivisempi kuja, sen kauniimpi. Joulutori välkkyy, kahviloiden eriparituolit kutsuvat kuumalle viinille. Kertomukset ovat läsnä, ehkä aaveetkin.

Tallinna valittiin vuoden 2023 Green Capital -ympäristöpääkaupungiksi. Se tarkoittaa panostamista ympäristöystävällisiin uudistuksiin, kuten pyöräilyverkoston kehittämiseen. Virossa kansallinen ja yhteisöllinen identiteetti on vahva. Tämä pieni maa on selvinnyt monesta suuresta koettelemuksesta. Vastuullinen matkailija kiinnostuu virolaisesta kulttuurista, kunnioittaa paikallisia tapoja ja haluaa tukea pieniä yrittäjiä. 

Lataa ilmainen DayTripster-sovellus ja tee Tallinnaan omia suosikkikierroksiasi!

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Tallinnan hotellit

Kuva © Hektor Container
Konttihotelli Tallinnan Telliskivessä. Kuva © Hektor Container

Tallinna on hotellien suhteen suoranainen aarreaitta. Mieti oman lomasi suhteen, mitä aiot matkallasi eniten tehdä ja nähdä. Keskustassa tai sataman lähistöllä yöpymisellä on puolensa, mutta esimerkiksi pohjoisemmassa Tallinnassa kannattaa majoittua, jos joka tapauksessa aikoo luuhata Telliskivessä ja Koplissa antaumuksella.

Kiinnitämme huomiota hotellien vastuullisiin valintoihin ja erikoisruokavaliovaihtoehtoihin aamiaisella.

Tallinnan ravintolat, kahvilat ja baarit

F-Hoone, Telliskivi. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
Viihtyisä ja jo klassinen F-Hoone, Telliskivi. Kuva: © Tuulia Kolehmainen

Tämä lienee ilmiselvää: Tallinnaan tullaan syömään, juomaan ja nauttimaan! Virossa kulinarismia arvostetaan, ja on suomalaisesta näkökulmasta ällistyttävää, kuinka niin edullisesti voi syödä niin hyvin. Hinta-laatu-suhde on siis erinomainen, ja myös fine dining -osastolla Viro on kätevä paikka testata huippumakuja.

Virossa ollaan rohkeita testaamaan ja kehittämään keittiöissä, ja esimerkiksi laadukkaan vegaanisen tarjonnan määrä ilahduttaa. Ruuassa otetaan huomioon sesongit, laadukkuus, pientuottajat ja ennen kaikkea: kauneus.

Tallinnan historia, taide ja kulttuuri

Telliskivi, Fotografiska. Kuva ©Tuulia Kolehmainen
Telliskivi, Fotografiskan valokuvataiteen museo. Kuva ©Tuulia Kolehmainen

Tallinna on kansainväliselläkin tasolla ällistyttävän upea kulttuurikaupunki. Hieno teko oli tuoda Fotografiska Telliskiveen, ja myös Kumu, Taidekeskus Kai ja Juhan Kuusi Dokfoto Keskus ovat kulttuurinystävän kiintoisia kohteita. Uutta energiaa pöhisee Koplissa Põhjalan tehtaalla, ja ja Telliskiven katutaide täydentyy kaiken aikaa.

Historiallista kulttuuria on helppo ahmia Vanhankaupungin lukuisissa museoissa ja jännittävissä muurikohteissa tai Kadriorgin puiston palatsiympäristössä. Testaa esimerkiksi Hellemannin torni ja kaupungin pisin säästynyt pätkä muuria Müürivahe-kadun varrella. Kapeat ja pimeät porraskäytävät ja hylätyt tulisijat johdattavat seikkailulle kauas tarinoihin. 

Laulujuhlien luvatussa Virossa tietenkin musisoidaan ahkerasti. Varsinaiset Laulujuhlat järjestetään joka viides vuosi. Muita musiikkielämyksiä tarjoavat esimerkiksi maailmanluokan yhtyeiden konsertit Laululavalla tai Saku Suurhallissa sekä jokavuotinen loistotapahtuma Tallinn Music Week.

Tallinnan kaupunginosat

Noblessner on uutta arkkitehtuuria ja vanhaa telakkatunnelmaa yhdistävä merellinen kaupunginosa. Kuva: Tuulia Kolehmainen.
Noblessner on uutta arkkitehtuuria ja vanhaa telakkatunnelmaa yhdistävä merellinen kaupunginosa. Kuva: Tuulia Kolehmainen.

Matkailija saapuu yleensä Tallinnaan mereltä käsin. Häntä tervehtivät moderniksi muuntautuva satama ja sen takana muinainen muuri ja lukuisat kirkontornit ja keskiaikaiset portit.

Moni tuntee Kesklinnan eli keskustan ja Vanalinnan eli Vanhankaupungin parhaiten. Yhä useampi suuntaa myös Telliskiven ja Kalamajan seuduille trendikkään boheemeihin kortteleihin, joissa yrittäjyys kukoistaa. Uudempia – tai vanhempia, näkökannasta riippuen – seikkailukohteita ovat tyylikäs Noblessner, rouhea Kopli, palatsien Kadriorg ja harmaiden betonitalojen neuvostohenkinen Lasnamäe.

Pitkään viipyvän vinkit – diginomadiksi Tallinnaan?

Diginomadi Must Puudel -kahvilassa Vanhassakaupungissa. Kuva: Tuulia Kolehmainen.
Diginomadi Must Puudel -kahvilassa Vanhassakaupungissa. Kuva: Tuulia Kolehmainen.

Tripsteri kannustaa matkustamaan pitkään ja hartaasti, kun kerran lähdet. Toki Tallinna sijaitsee suomalaisesta näkökulmasta aivan nurkan takana, mutta samalla se on äärimmäisen helppo kakkoskodin kohde. Jos aiot viipyä pitkään tai jopa ryhtyä viralliseksi diginomadiksi, lue vinkkimme!

Tallinna lasten kanssa

Kadriorgin puistonn tivoli. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
Kadriorgin puiston tivoli, Tallinna. Kuva: © Tuulia Kolehmainen

Tallinna on huima paikka koko perheelle. Lapsille on paitsi Vanhankaupungin muuriseikkailutunnelmaa myös esimerkiksi nukketeatteria, lettukahviloita, uimarantoja, leikkipuistoja, tivoli, oma lastenmuseo ja Kaubamajan suuren suuri leluosasto. Kiva perhepäivän kohde on Kadriorgin puisto, jossa tivoli ja lastenmuseo MiiaMilla sijaitsevat sen ohella, että puistossa on tilaa kirmata ja kahviloita pullaherkutteluun.

Tallinnassa on myös loistavia sisäkohteita, kuten Lentosataman merimuseo, Noblessnerin Proto-keksintötehdas ja Viimsin tai Kalev Span vesipuistot. Talvella voi luistella ja laskea mäkeä. Lue vinkkimme!

Ostoksilla Tallinnassa

Vegaanisen suklaan paratiisi Karu Talu, Tallinna. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
Vegaanisen suklaan paratiisi Karu Talu, Tallinna. Kuva: © Tuulia Kolehmainen

Perinteisestä ostosvalikoimasta Viron-kävijälle tuttuja ovat tietenkin maatilajuustot, Vana Tallinn -likööri, torien villavaatteet, käsintehdyt pellavatuotteet, puiset lelut ja taide-­ ja käyttöesineet sekä Kalevin suklaa.

Tripsteri kehottaa keskittymään nuorten suunnittelijoiden ja taiteilijoiden tuotteisiin. Lue alta lisää vinkkejä muun muassa luonnonkosmetiikkaan, ruokatuliaisiin, suklaaseen, olueeseen, musiikkiin, kirjoihin, leluihin ja käsitöihin liittyen!

Matkustaminen Tallinnaan

Laivamatka Helsingistä Tallinnaan kestää 2–3,5h, ja meno-paluun hinta vaihtelee 10 ja 100 euron välillä ajankohdista ja tarjouksista riippuen. EU-kansalainen tarvitsee voimassa olevan passin tai henkilöllisyystodistuksen. Laivoissa on useita vaihtoehtoja.

Kerromme tärkeimmät matkustamisvinkit ja muutaman tarinan erilaisista laivamatkoista! Saat myös ohjeita, mikäli karvakorva tahtoo reissuun mukaan.

Julkinen liikenne ja kaukoliikenne

Tallinnan julkinen liikenne toimii hyvin ja ripeästi. Kuva: Tuulia Kolehmainen.

Tallinnan ydinkeskusta on pieni, mutta ratikasta ja busseista on iloa etenkin kulkiessa Telliskiven/Kalamajan ja keskustan väliä tai matkatessa Noblessneriin, Kopliin, Kadriorgiin tai Piritan ja Viimsin suuntaan. 

Julkinen liikenne on tehokas ja helppo käyttää. Kaikkein yksinkertaisimmin ostat lipun lähimaksulla kulkuvälineen etuosan oranssista automaatista, siis vain maksukorttiasi vilauttamalla.

Lue lisää lipuista, julkisesta liikenteestä, takseista ja kaukoliikenteestä:

Lataa ilmainen DayTripster ja tutustu Tallinna-mobiilioppaaseen

DayTripster on sovelluskaupoista löytyvä Tripsterin kotimainen matkailuäppi, jonka avulla reissaat helpommin, hauskemmin ja reilummin. Löydät vinkit monenlaisille päiväretkille, ravintoloihin, museoihin, historiallisiin kohteisiin, lapsiperheen suosikkeihin ja hotelleihin. Voit listata omat suosikkisi ja luoda vinkkien avulla omia lempipaikkojen listojasi. Saat myös kulkuohjeet ja voit varata sovelluksen kautta hotellihuoneen. Audiobonuksena löydät äänitarinan Patarein hurjasta vankilalinnoituksesta! All free, all fun, all fair!

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Tripsterin Tallinna-opaskirja

Tripsterin Tallinna-opakirja (Readme.fi/WSOY) on paras kaverisi laivamatkalla, hotellihuoneessa, ennen reissua ja reissun jälkeen! Mukana runsaasti vinkkejä, kaupunginosien esittelyä ja suosituksia sekä tarinoita ja infopaketteja. Lähde hauskalle retkelle Kopliin! Lasnamäkeen! Nõmmeen! Kuinka uida avannossa Tallinnassa? Missä parhaat leikkipuistot? Parhaat olutkellarit? Keskiaikafanin must-kohteet? Kesätapahtumat? Mitä vironsuomalaiset kirjailijat mieluiten tekevät kotimaassaan? Mukana myös esittelyt muista Viron rakastetuista kaupungeista: mukana Rakvere, Narva, Viljandi, Tartto, Pärnu ja Haapsalu!

Osta Suomalaisen kirjakaupan tarjouksesta Siru Vallealan Tallinna-opaskirja! Lue lisää oppaasta tästä.

Tripsteri Tallinna kirjakaupoista ja kirjastoista

VARAA EDULLISIN MAJOITUS Tallinnasta TÄMÄN LINKIN kautta! Tuet samalla pientä matkailuyritystämme, kun saamme pienen komission varauksista. Sinä et menetä mitään – me kaikki voitamme!

Opaskirjailija Siru Valleala, Tallinna. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
Opaskirjailija Siru Valleala, Patarei. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
DayTripster Tallinna
Lataa DayTripster sovelluskaupoistasi ilmaiseksi!
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *