Tallinnan kaupunginosat – minne suunnata?

Tallinnassa on paljon nähtävää. Ydinkeskusta on historiallinen ja keskiaikainen, suojeltu elämys, kun taas hieman kauempana uudet taidehenkiset seudut sykkivät aktiivista kaupunkikulttuuria. Lue kaupunginosaoppaastamme, millaisia aarteita missäkin suunnassa lymyää ja mitkä Tallinnan kaupunginosat kutsuvat ennenkokemattomiin seikkailuihin!

Moni tuntee Kesklinnan eli keskustan ja Vanalinnan eli Vanhankaupungin parhaiten. Yhä useampi suuntaa myös Telliskiven ja Kalamajan seuduille boheemeihin kortteleihin, joissa yrittäjyys kukoistaa. Uudempia – tai vanhempia, näkökannasta riippuen – seikkailukohteita ovat tyylikäs Noblessner, rouhea Kopli, palatsien Kadriorg ja harmaiden betonitalojen eksoottinen kolossi Lasnamäe. Tallinnan kaupunginosat ovat kukin oma runsaudensarvensa.

Idyllinen Vanhakaupunki – Vanalinn

Kaikki sen tietävät, kaikki sen kujia kulkevat, osa kunnioittaen, osa remuisemmin. Tallinnan vanhakaupunki on suomalaisten suuri rakastettu, paikallisten arvoalue mutta myös turismin ristiriitainen keskus. Kiistämätön tosiasia on, että Vanhakaupunki on upean kaunis, historiallinen aarre. Ja tokihan sen kolkat kummitusten ohella pullistelevat laaturavintoloita, tunnelmakahviloita, olutkellareita, käsityöläisten taidonnäytteitä ja mieleenjääviä museoita.

Tallinnan kaupunginosat: Lue lisää Vanhastakaupungista ja keskustasta

Urbaani Rotermanni

Tallinnan ydinkeskusta on lähivuosien aikana kokenut suuria mullistuksia – ja kokee yhä. Monelle suomalaisille tuttuja ovat Viru-keskus, Solaris-ostoskeskus ja Nautica-ostoskeskus, mutta Rotermannin kortteleissa, jotka sijaitsevat Vanhankaupungin ja sataman välimaastossa, on aivan erityistä hohtoa. Kirjaimellisesti, sillä täällä loistavat jouluvalot myös kesäiltaisin!

Rotermannin kohdalla ristesivät 1800-luvulla Tarton, Narvan ja Pärnun valtatiet, ja kyseessä oli Tallinnan virallinen keskusta. Seudulla oli tärkeitä elintarviketehtaita, tavaratalo, leipomo, myllyjä, höyrysaha ja suolavarasto, jossa nykyään toimii Viron arkkitehtuurimuseo. Nyt alue kuhisee tunnelmallisia trendikuppiloita ja urbaaneja shoppailupaikkoja. Rotermannin arkkitehtuuri on vertaansa vailla!

Tallinnan kaupunginosat: Lue lisää Rotermannista

Telliskivi ja Kalamaja

Pohjois-Tallinnan Telliskivi on tehty graffiteista, tiilestä, teollisuushengestä, katutaiteesta, kirppiksistä, designliikkeistä ja lukuisista studioista, ravintoloista ja kahviloista. Suositulla retroalueella on kiinnostavaa kulkea ja kuvata sekä katsella muiden kuvia Fotografiskan laadukkaassa museossa. 

Kalamajan puutalokaduilla taas vallitsee uneliaan leppoisa tunnelma. Tallinnan värikkäimmällä puutaloalueella on vanhan työläiskaupunginosan ja kalastussataman tunnelmaa. Löydät kotoisia kivijalkaravintoloita ja leipomokahviloita sekä hauskan paikallismuseon Kalamaja Muuseumin

Tallinnan kaupunginosat: Lue lisää Telliskivestä ja Kalamajasta

Noblessner ja Kopli

Tallinnan uusimpia aluevaltauksia on rannikon Noblessner, entinen sukellusvenetelakka, joka kutsuu yhtä aikaa rouheaan ja moderniin tunnelmaan. Pääosin autoton Noblessner on kuulu kokeilevasta, näyttävästä arkkitehtuuristaan. Noblessner on palkittu Baltian maiden parhaana saneerattuna kaupunkitilana. Tehdashallit ovat täyttyneet uudesta elämästä, ja erityisen kiitettävää on alueen hyvin omalaatuinen kokoelma viihdykkeitä. Nähtävää ja koettavaa on paljon.

1930-luvulla Kopli oli Tallinnan kauneimpia kaupunginosia, ja kyläyhteisössä vietettiin aktiivista seura- ja kulttuurielämää. Teknillisen korkeakoulun opettajat muuttivat asumaan entisen telakan insinöörien ja johtoportaan vanhoihin taloihin, ja alueelle syntyi Professorien kylä. Koplissa oli jopa enemmän proffia kuin Tartossa! Nykyään Koplissa on Tallinnan kenties kiinnostavinta kuhinaa. Põhjalan tehdas entisellä Bekkerin telakalla on uusi Telliskivi, kumisaapastehtaaseen avautunut kaupunkikulttuuri- ja kahvilakeidas tapahtumatiloineen.

Tallinnan kaupunginosat: Lue lisää Noblessnerista ja Koplista

Kadriorg ja Lasnamäe

Kadriorgin rauhallinen kaupunginosa ja upea, valtava Kadriorgin puisto useine nähtävyyksineen ovat Tallinnan kauneimpiin kuuluvia alueita. Lasnamäe taas on häkellyttävän suuri ja häkellyttän betoninen jättiläisasuinalue, jolla voi aistia niin neuvostotunnelmia kuin tehdä uusia löytöretkiä.

Kadrioru on parhaimmillaan kesällä, jolloin valtavan puiston vehreä siimes tarjoaa vilvoittelupaikan ja kahviloiden terassilla jääkahvi maistuu. Kadriorgissa on paljon puuhaa lapsiperheille, romantikoille ja (museon)nälkäisille.

Lasnamäe, Tallinnan suurin lähiö, on jotakin aivan muuta! Alun perin alue rakennettiin 1970-luvulla Neuvostoliiton vierastyövoiman asuinsijaksi tehtaiden läheisyyteen, ja korkeat elementtitalot olivat tyypillistä sen ajan tyyliä. Tänne seikkailemaan, puistoilemaan ja kokemaan jotakin aivan erilaista!

Tallinnan kaupunginosat: Lue lisää Kadriorgista ja Lasnamäestä

Huom! VARAA EDULLISIN MAJOITUS Tallinnasta TÄMÄN LINKIN kautta! Tuet samalla pientä matkailuyritystämme, kun saamme pienen komission varauksista. Sinä et menetä mitään – me kaikki voitamme!

KAIKKI KAUPUNGINOSAT:

Vanhakaupunki ja keskusta

Rotermanni

Telliskivi ja Kalamaja

Noblessner ja Kopli

Kadriorg ja Lasnamäe

Oppaan pääsivu: Tallinna

Lataa ilmainen DayTripster-sovellus ja tee Tallinnaan omia suosikkikierroksiasi!

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *