Tallinnan parhaat tuliaiset

Mitä ostaa Tallinnasta ja Virosta kotiväelle? Tässä muutamia vinkkejä!

Monen mielestä Tallinnan parhaat tuliaiset ovat syötävää ja juotavaa, ja yhä useammin myös kestävää ja käytettävää paikallista muotoilua. Perinteisestä ostosvalikoimasta Viron-kävijälle tuttuja ovat tietenkin maatilajuustot, Vana Tallinn -likööri, torien villavaatteet, käsintehdyt pellavatuotteet, puiset lelut ja taide-­ ja käyttöesineet sekä Kalevin suklaa.

Tripsteri kehottaa keskittymään nuorten suunnittelijoiden ja taiteilijoiden tuotteisiin, luonnonkosmetiikkaan ja herkullisiin suklaatuliaisiin. Tallinnan parhaat tuliaiset löydät helposti muun muassa näistä paikoista: Telliskiven luova keskus, Balti Jaama Turg, Rotermannin Tallinn Design House ja Solaris-ostoskeskuksen Disainipood Krunnipea.

Taidetta ja luonnonkosmetiikkaa

Hyviä luonnonkosmetiikkamerkkejä ovat esimerkiksi JOIK, Nurme, Kokos, By Mukk, Lumi, Vestige Verdant ja Ingli Pai. Kaubamajassa, Stockmannilla, Balti Jaama Turgilla ja Solariksen Pillerkaar-puodissa on hyvät valikoimat ekotuotteita.

Mielenkiintoinen kohde on myös ARS-taidekortteli (Pärnu mnt 154, FB: arskunstilinnak), Viron suurin taiteilijoiden keskus, jossa yli 90 luovan alan vaikuttajaa työskentelee ja järjestää tapahtumia, taidenäyttelyjä ja pop up -myyjäisiä.

Kamaa ja suklaata!

Vegaanisen suklaan paratiisi Karu Talu, Tallinna. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
Vegaanisen suklaan paratiisi Karu Talu, Tallinna. Kuva: © Tuulia Kolehmainen

Ruokaosastolla mustan leivän lisäksi kama on kuumaa kamaa. Tämä virolainen talkkunajauhe on perinneherkku, joka valmistetaan ohrasta, rukiista, vehnästä ja herneestä. Kuitupommia voi lisätä vaikka smoothieen ja jogurttiin. Virossa sitä syödään usein piimän kanssa. Kamaa löytyy pienissä pusseissa marketeista.

Tallinnan parhaat tuliaiset -listalle kuuluu ilman muuta virolainen suklaa. Kaikki tietävät perinteisen Kalev-merkin, ja tässä nettioppaassa mainitaan myös vegaanisen suklaaparatiisi Karu Talu Šokolaadin. Ihania ovat lisäksi suklaamerkit StayYoung ja Roosiku Choco, vegaaniset raakasuklaat. Ne ovat silkkisen pehmeitä ja aromikkaita, muun muassa Viron metsien mustikasta makuaan ammentavia. Myös perheyritys Chocolalan suklaa on suosittua ja hyvää.

Olutta ja lankoja

Juomari löytää Tallinnasta paljon erilaisia artesaanioluita, ja siiderin ystävä nappaa matkaan länsivirolaisen Siidritalun luomusiideriä vaikkapa Kaubamajasta tai Telliskiven SIP-puodista. SIP on eräs hyvä paikka myös olutostoksille, samoin kuin myös Põhjalan panimo Noblessnerissa, Uba ja Humal tai vaikkapa Nautica-ostoskeskuksen Rimi, jossa on hyvät valikoimat Viron paikallisia olutmakuja.

Oluesta lankoihin! Jos olet käsityöihminen, on Tallinna hyvä paikka hankkia lankoja. Tartu maanteelle on muodostunut käsityökauppojen keskittymä, josta löydät lähestulkoon kaiken langoista kankaisiin. Kurkkaa Karnaluks (K.A. Hermanni 1) sekä Abakhanin ja Kangadzungelin kangaskaupat. Myös nappi- ja korutarvikepuoteja. Vinkki: ota Bolt alle ja kohti kankaita!

Musiikkia ja kirjallisuutta

Klassisen musiikin ystävä etsii virolaisten säveltäjien musiikkia sellaisilta nimiltä kuin Veljo Tormis, Arvo Pärt, Eduard Tubin ja Erkki-Sven Tüür.

Lapsille tunnetuin virolainen piirroshahmo on koiratyttö Keksijäkylän Lotte. Suurimmat kirjakaupat ovat Viru-keskuksen Rahva Raamat ja Solaris-keskuksen Apollo. Kirjojen lisäksi niistä löytyy musiikkia ja elokuvia.

Käännetyimmistä kirjailijoista ja runoilijoista keskeisiä nimiä ovat Andrus Kivirähk, Jaan Kross, Jaan Kaplinski, Tõnu Õnnepalu, Indrek Hargla, Mari Saat, Lennart Meri, Meelis Friedenthal, Viivi Luik, Lydia Koidula, Eva Park, Silvia Rannamaa ja Friedrich Reinhold Kreutzwald‎.

Tallinnan parhaat tuliaiset: Tripsterin lempipuodit Top 5

Tali Design, Telliskivi. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
Tali Design, Telliskivi. Kuva: © Tuulia Kolehmainen

1. A.G.A.N.

Laadukas Rotermannin merkkikirppiskauppa, jossa myynnissä edullisesti hauskoja löytöjä. Myös uusia tuotteita, kuten nuorten virolaisten suunnittelijoiden persoonallisia asuja ja suloisia, taiteellisia nallukoita.

Oranž maja 

FB: agandesign

2. TALLINN DESIGN HOUSE

Loistava valikoima paikallista designia: keramiikkaa, astioita, luonnonkosmetiikkaa, vaatteita, taidetta, koruja ja lahjaesineitä. Täällä on aina kiintoisaa nähtävää virolaisen uuden ja kekseliään designin saralta. Puoti on myös esteettinen elämys, ja se on mukavaa, että jokaiselle kukkarolle löytyy jotakin sopivaa.

Rotermanni 14

3. ROHEVALIK VEGAN SUPERMARKET – valitettavasti sulkeutunut!

Viron ensimmäinen kokonaan vegaaninen supermarket. Täältä, osoitteesta Tartu mnt 73, löydät KAIKEN, joten iso kassi matkaan!

4. OMA ASI & OMA ASI DESIGN STORE

Paikallisimpia ja erikoisimpia matkamuistoja! Ihaile ja shoppaile täällä muun muassa virolaisia koruja, grafiikkaa, designasusteita ja kosmetiikkaa. Erityisen hauskat ovat naisten alushousut, joiden haaruksissa on villakoiran tai kissimirrin naamataulu. Myös muita villejä ja provokatiivisia innovaatioita, joista osassa, kuten aurinkolaseissa, on käytetty kierrätysmateriaaleja. Oma Asilla on kaksi pistettä, toinen minitalossa kujalla lähellä Kehrwieder-kahvilan sisäänkäyntiä (Saiakang 4) sekä suurempi puoti Viru tänavin varrella.

Viru tänav 21 & Saiakang 4

5. WORLD CLINIC RECORD SHOP

Musakaupan pitäjä Aivar Meos on musiikin rakastaja ja suurenmoinen asiantuntija. Hänen puodistaan löydät melkein kaiken ja kysyt lopusta neuvoa. Mies perusti aikoinaan itsenäisen Viron ensimmäisen ison levykaupan ja on tausta- tai päänimi myös useissa festivaaleissa ja podcasteissa. Käypä testaamassa, aistiiko Aivar mielentilasi ja osaa suositella sieluusi sopivaa musiikkia? Tarjolla on joka sorttia: vinyylejä, cd-levyjä, kasetteja ja leffoja. Mukaan käteistä!

Telliskivi 60a/3 1. krs.

Tallinnassa ostoksilla – tee löytöjä näillä vinkeillä

Oppaan pääsivu: Tallinna

Huom! VARAA EDULLISIN MAJOITUS Tallinnasta TÄMÄN LINKIN kautta! Tuet samalla pientä matkailuyritystämme, kun saamme pikkuisen komission varauksista. Sinä et menetä mitään – me kaikki voitamme!

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *