Tallinna: Noblessner ja Kopli

Tallinnan uusimpia aluevaltauksia on rannikon Noblessner, joka kutsuu yhtä aikaa rouheaan ja moderniin tunnelmaan. Ykkösen ja kakkosen ratikoiden päättäriltä avautuva Kopli taas kuohuu uutta ja kiinnostavaa, alati kehittyvää kaupunkikulttuuria. Tutustu "uuteen Telliskiveen"!

Noblessnerin alueelle taivaltaa varsin nopeasti keskustasta, jonne on matkaa noin kolmen kilometrin verran tai A-terminaalista ja Telliskivestä vähemmän. Pääosin autoton Noblessner on kuulu kalliista asuntohinnoistaan ja kokeilevasta, näyttävästä arkkitehtuuristaan.

Lentosataman ja Patarein vankilalinnoituksen naapurissa sijaitseva Noblessner on entinen sukellusvenetelakka, joka on palkittu Baltian maiden parhaana saneerattuna kaupunkitilana. Tehdashallit ovat täyttyneet uudesta elämästä, ja erityisen kiitettävää on alueen hyvin omalaatuinen kokoelma viihdykkeitä. Nähtävää ja koettavaa on paljon.

Alueen historia ulottuu noin 100 vuoden taakse, jolloin Revaliin (Tallinnaan) haluttiin rakentaa Pietari Suuren sotasatama. Näin ei lopulta käynyt, mutta sentään tsaari sai Venäjän suurimman sukellusvenetelakan. Telakkayrittäjien Emanuel Nobelin ja Arthur Lessnerin nimet yhdistettäessä syntyi nimi Noblessner. Emanuel oli itse asiassa Nobel-palkinnon isän Alfred Nobelin veljenpoika!

Vuosina 1912–17 telakalla rakennettiin kaksitoista modernia sukellusvenettä. Viron itsenäistymisen jälkeen 1918 työstettiin pienempiä laivoja. Neuvostoaikana Noblessner oli suljettua sotilasaluetta, ja siellä korjattiin toisessa maailmansodassa vaurioituneita laivoja ja rakennettiin aluksia merivoimille.

Nyt Noblessner on on täyttynyt laaturavintoloista, kahviloista, taidekeskuksista, teemapuistosta, igluista, sisustus- ja lahjatavaraliikkeistä, studioista, kauneushoitoloista, mainostoimistoista, panimosta ja huviveneilijöiden palveluista.

Noblessnerin tunnelmoija. Kuva: Tuulia Kolehmainen.

Noblessner: parhaat tärpit

Noblessneriin on kiva kävellä rantaa pitkin Linnahallilta asti. Samalla näkee rantaviivan kehitystä. Tänne suuntaavat niin lapsiperheet (Proto Keksintötehdas) ja taiteen ystävät (Taidekeskus Kai) että olutfanit (Põhjalan panimo) ja sisustusshoppaajatkin (Shishi Showroom).

Noblessner tarjoilee useita kiehtovia ravintoloita, joista suosittuja ovat esimerkiksi japanilainen Kampai, Proton ja Põhjalan ravintolat, Patarei Burger, tunnelmallinen lähiruokakeidas Lore Bistroo sekä laadukas fine dining -kohde 180°. Esimerkiksi Loressa yhdistyvät hyvän ravintolan kaikki puolet: hauska miljöö, rento palvelu ja annoskateuksia aiheuttavat lautaselliset. Lähellä sijaitsee myös mainio kesäkuppila Suvila, jossa on tarjolla pizzaa ja juomia sekä lapsille pieni leikkipaikka.

Kesäiltaisin Noblessnerin rannan tuntumassa on useita kivoja terasseja. Testaa laiturin päässä oleva tunnelmallisten lamppujen Wambola Surf & Bar, joka on osittain vanhassa armeijalaivassa.

Ilta- ja festivaalimenoa tarjoaa Tallinnan kuumin klubi Hall.

Kopli kehittyy vauhdilla

Koplin vanhaa tunnelmaa. Kuva: Tuulia Kolehmainen.

1930-luvulla Kopli oli Tallinnan kauneimpia kaupunginosia, ja kyläyhteisössä vietettiin aktiivista seura- ja kulttuurielämää. Teknillisen korkeakoulun opettajat muuttivat asumaan telakan insinöörien ja johtoportaan vanhoihin taloihin, ja siitä syntyi nimitys Professorien kylä. Koplissa oli jopa enemmän proffia kuin Tartossa! 

Kopli kehittyy hiljalleen. Kuva: Tuulia Kolehmainen.

Talot esimerkiksi osoitteissa Kopli 77 ja 79 sekä Kaluri-, Süsta- ja Kettakaduilla ovat hurmaavia, ja monen asunnon aidan kyljessä on mustavalkoisia kuvia menneiltä ajoilta. Alue henkii yhä akateemista tunnelmaa. Neuvostovuosina Koplin ilme alkoi muuttua. 1950-luvulla telakan työläisten pienkerrostaloista koostuvaa aluetta alettiin kutsua Koplin linjoiksi. Seudulle päätyi hämäräperäistä sakkia, rikollisuusaste nousi kohisten ja rappiolla olivat pian sekä asunnot että ihmiset. 1990-luvulla nämä kadut olivat täynnä hylättyjä ja rähjäisiä ongelmarakennuksia, joita asuttivat alkoholistit ja huumeringit. Moni talo paloi. Huono maine on seurannut koko Koplia näihin päiviin saakka.

Koplin parhaat

Kopli Kook, Põhjala tehas, Kopli. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
Kopli Kook, Põhjala tehas, Kopli. Kuva: © Tuulia Kolehmainen

Parhaillaan linjojen seutu muuttuu vauhdilla kohti viihtyisää, ylellistä asuinaluetta. Koplin rantaan on jo rakennettu rantapromenadi. Huonokuntoiset talot on purettu. Jos Noblessner on täynnä uutta arkkitehtuuria, on sitä pian myös täynnä Kopli!

Testaa neuvostonostalgian kaipuuseen hassu kahvila-baari, entiseen kukkakauppaan perustettu Sirbi Kohvik (Kopli 71). 1980-lukulainen arkkitehtuuri ulkoikkunoissa on vinksahtanutta! Vironvenäläinen tunnelma on vahvasti läsnä, pirukkaat ja kiluleivät edullisia ja pulloja ja menua pitkä rivi. 

Koplin kehityksen keskipiste on Põhjalan tehdas entisellä Bekkerin telakalla (Marati 5). Tällä tehtaalla tapahtuu ja tulee tapahtumaan paljon tulevaisuudessa. Kyseessä on “uusi Telliskivi”, kumisaapastehtaaseen avautunut kaupunkikulttuuri- ja kahvilakeidas tapahtumatiloineen. Alueella kannattaa käydä ihastelemassa, mitä uutta kulloinkin onkaan avautunut. 

Tehtaan tiloissa on muun muassa suunnittelijoiden ja taiteilijoiden pajoja, Karjase Sain leipomo ja KOKOMO Coffee -paahtimo sekä kiva ravintola Kopli Köök. Alueella järjestetään festivaaleja ja taidetapahtumia, eli tämä tehas on nyt Tallinnan pöhisevin paikka.

Tallinnan kaupunginosat – minne suunnata?

Vanhakaupunki ja keskusta

Rotermanni

Telliskivi ja Kalamaja

Kadriorg ja Lasnamäe

Oppaan pääsivu: Tallinna

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *