Tallinna: Telliskivi ja Kalamaja

Sykkivä Telliskivi ja kaunis Kalamaja ovat monien Tallinnan-seikkailijoiden suosikkiseutua. Myös Tripsteri viihtyy katutaiteen äärellä, pienyrittäjien puodeissa ja valokuvaamassa sävykkäitä puutaloja. Sekä tietenkin hengailemassa kahviloissa, baareissa ja herkullisissa ravintoloissa!

Pohjois-Tallinnan Telliskivi on tehty graffiteista, tiilestä, teollisuushengestä, katutaiteesta, kirppiksistä, designliikkeistä ja lukuisista studioista, ravintoloista ja kahviloista. Suositulla retroalueella on kiinnostavaa kulkea ja kuvata sekä katsella muiden kuvia Fotografiskan laadukkaassa museossa. 

Kalamajan puutalokaduilla taas vallitsee uneliaan leppoisa tunnelma. Tallinnan värikkäimmällä puutaloalueella on vanhan työläiskaupunginosan ja kalastussataman tunnelmaa. Löydät kotoisia kivijalkaravintoloita ja leipomokahviloita.

Telliskivi ja Kalamaja ovat saavutettavissa nopeasti jalkaisin Vanhastakaupungista ja satamasta. Myös raitiovaunut 1 ja 2 kuljettavat alueelle. Oma reittini kulkee usein merenrannan suunnasta Kalamajan kuvauksellisten katujen kautta Telliskiveen syömään, kahville tai kaljalle.

Telliskivi: parhaat tärpit

Telliskivi, Fotografiska. Kuva ©Tuulia Kolehmainen
Telliskivi, Fotografiska. Kuva ©Tuulia Kolehmainen

Viron suurimmassa luovassa keskuksessa pääset tutkimaan kiinnostavaa uutta muotoilua ja käsityötaidetta monilta eri aloilta. Vanhoihin teollisuusrakennuksiin perustetussa suuressa ja sokkeloisessa keskuksessa on myös studioita, yrityksiä ja kansalaisjärjestöjen konttoreita. 

Miksi kohteeksi Telliskivi yhä uudelleen? Paikan trendikäs hohto on jo supervuosistaan hieman hiipunut, mutta yhä seudulla on tekemisen meininkiä ja vahvaa taiteellista energiaa. Telliskivi ei ole suuri, mutta siellä on mahtava määrä hengailupaikkoja ja herkkuravintoloita. Siellä käy myös paljon paikallisia, joten seutu ei ole ylen määrin turistisoitunut.

Telliskivi. Kuva © Tuulia Kolehmainen
Telliskivi, vintage-kauppa. Kuva © Tuulia Kolehmainen

Itse vierailen säännöllisesti kesäterasseilla, kuten Depoo-katuruoka-alueen kuppiloissa ja hippibussibaari Tsungelissa sekä katsastamassa Fotografiskan annin. Kesäkaudella jokalauantainen kirpputori Loomelinnakun sisäpihalla on vakiokohde. Ravintoloissa on paljon valinnanvaraa, ja Balti Jaama Turg tarjoaa lisää pienten katukeittiöiden herkkuja.

Parasta on oikeastaan se tunnelma, ettei täällä ole mitään pakollisia nähtävyyksiä, vaan Telliskivi on sitä, että voi vain oleilla ja nauttia päivästä, katutaiteesta ja ihmiskuhinasta! 

Kokeilepa myös majoittua Telliskivessä – esimerkiksi Hektor Container on kekseliään hauska ja supervastuullinen konttimajoitus, Bob W. taas matalan kynnyksen ekologinen itsepalveluhotelli aivan nurkan takana.

Urki, tutki ja ujuttaudu! Telliskivi on aarteita täynnä.

Kalamajan parhaat

Kalamaja, Salt's Up. Kuva © Tuulia Kolehmainen
Kalamaja, Salt’s Up. Kuva © Tuulia Kolehmainen

Arkkitehtonisesti Kalamajan katujen mielenkiintoisimpia ovat “Tallinnan talot“. 1920–30-luvuilla rakennetuissa parikerroksisissa puutaloissa on kaksi symmetristä puusiipeä, joiden välissä kohoaa kivinen porraskäytävä. Näitä taloja on jäljellä noin 500 kappaletta. Värejä on kaikissa sävyissä.

Tallinna-tyyppitaloja ovat rakentaneet esimerkiksi saksalaiset sotavangit. Niitä alettiin pystyttää 1910-luvulla. Asunnot olivat usein 2–3 huoneen kokoisia. Nykyään moni on yhdistänyt pari kansanasuntoa yhdeksi. Seudulla asuu paljon kulttuuriväkeä.

Kalamajan arkkitehtuuria. Kuva © Tuulia Kolehmainen
Kalamajan arkkitehtuuria. Kuva © Tuulia Kolehmainen

Kalamajan taloja on kunnostettu ahkerasti 2000-luvulla. Alueella asuu noin 11 500 henkeä. Hauska paikka on esimerkiksi Kalamajan museo, jossa on esillä talojen asukkaiden elämää menneiltä vuosikymmeniltä.

Puutaloja löytyy muun muassa Kadriorgista, Pelgulinnasta, Sitsistä ja Koplista.

Kalamajan puutaloalue sai kaikessa rauhassa rapistua 1940–50-luvuilla, mutta viime vuosikymmeninä entisöintiä ja kunnostuksia on laajalti tehty. Erityisen viehättävää henkeä on esimerkiksi näillä kaduilla: Kungla, Valgevase, Salme, Kalju, Vana-Kalamaja ja Niine.

Tallinnan kaupunginosat – minne suunnata?

Vanhakaupunki ja keskusta

Rotermanni

Noblessner ja Kopli

Kadriorg ja Lasnamäe

Huom! VARAA EDULLISIN MAJOITUS Tallinnasta TÄMÄN LINKIN kautta! Tuet samalla pientä matkailuyritystämme, kun saamme pikkuisen komission varauksista. Sinä et menetä mitään – me kaikki voitamme!

Oppaan pääsivu: Tallinna

Lataa ilmainen DayTripster-sovellus ja tee Tallinnaan omia suosikkikierroksiasi!

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *