Vatikaani

Vatikaanista tuli itsenäinen valtio vuonna 1929, kun Mussolini teki paavi Piu X:n kanssa nk. lateraanisopimuksen. Sopimus velvoitti, että Vatikaani avaa museonsa yleisölle ja vastalahjaksi se sai itsenäisyytensä.

Paavit ovat asuneet Vatikaanissa vuodesta 1377. Jo sitä ennen paikka oli pyhiinvaelluksen kohde. Aluetta ympäröivät muurit rakennettiin jo 800-luvulla.

Vatikaani on maailman pienin valtio: se on vain 0,44 neliökilometriä pinta-alaltaan, siis 44 hehtaaria. Väkiluku on pysynyt 800 – 1000 hengen tietämillä. Vatikaanin johtaja on paavi ja virallinen kieli on latina.

Vatikaanivaltiolla on oma postilaitos, puolustuslaitos, liikennelaitos, rautatieasema (ruhtinaalliset 852 metriä rautatietä), sekä tiedonvälitys, joka käsittää oman radioaseman ja päivälehden nimeltä L’Osservatore Romano.

Vatikaanivaltio ei kerää veroja. Rahat valtion kuluihin saadaan turismista, erityisesti Vatikaanimuseoiden lipputuloista.

Vatikaanin portinvartijat © Tuulia Kolehmainen
Vatikaanin portinvartijat © Tuulia Kolehmainen

Vatikaanin portteja ja kulkuväyliä vartioivat sveitsiläiskaartilaiset, joiden sinikeltapunaiset univormut on suunnitellut itse Michelangelo.

Maailman pienimmän valtion rikollisuusaste on yllättäen maailman kärkiluokkaa, kaksikymmenkertainen Italiaan verrattuna. Tämä johtuu Vatikaanin alhaisesta asukasluvusta. Rikokset ovat yleensä turisteihin kohdistuneita taskuvarkauksia. Tosin vuonna 1998 yksi sveitsiläiskaartin jäsenistä ampui komentajansa, tämän vaimon ja lopuksi itsensä. Vatikaanilla ei ole vankilaa, vaan rikolliset kärsivät rangaistuksensa Italian puolella.

Vatikaani © Tuulia Kolehmainen
Vatikaani © Tuulia Kolehmainen

Vatikaanin tunnetuimmat nähtävyydet ovat Pietarinkirkko ja Vatikaanin museot, jossa sijaitsee kuuluisa Sikstuksen kappeli. Näihin maailmanluokan nähtävyyksiin on aina todella pitkät ja uuvuttavat jonot, joten lippujen ostaminen etukäteen on järkevää; silloin pääsee lipunmyyntijonojen ohi.

Varaa täältä edullisimmat liput jonojen ohi Pietarinkirkkoon!

Varaa täältä edullisimmat liput jonojen ohi Vatikaanin museoihin ja Sikstuksen kappeliin!

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *