Rooman parhaat paninot

Kuten kaikki ruuanlaitto, myös paninojen valmistaminen on italialaisille lähestulkoon taidetta tai uskonto. Paninot ovat italialaisten omaa pikaruokaa, terveellistä sellaista, sillä paninon väliin laitetaan usein tuoreita kasviksia ja lihakin on vähärasvaista. Vähän epäterveellisempi paninon täyte on oliiviöljyssä marinoidut kasvikset, verdure sott’olio. Mutta ah niin hyvää! Öljyssä löytyy mm. artisokkaa, sieniä, paprikoita ja munakoisoa.

Parhaissa paikoissa on myös laaja valikoima erilaisia juustoja, formaggi, ja leikkeleitä, salumi, joista asiakas voi valita mieleisensä täytteen paninoonsa. Puhumattakaan oman maan oliiveista! Yhdistelmät luovat herkullisen, parhaimmillaan taivaallisen ja sopivasti täyttävän kokonaisuuden. Paninosta tulee kylläiseksi mutta siitä ei saa ähkyä. Paninon syötyäsi olet heti menokunnossa. Panino on myös hyvä vaihtoehto, jos et ehtinyt lounaalle ennen (kunnon) ravintoloiden sulkemista. Siis: mieluummin hyvä panino kuin huono turistilounas!

Roomassa järjestettiin ensimmäinen kansainvälisen katuruokafestivaalin (European Food Truck Festival) tapahtuma 27. – 29.3.2015.

Hyvä panino on siis Roomassa todella hy-vä, to die for! Siitä ei turhaan nyt kuhista. Paninot eivät ole väheksyttyä pikaruokaa, ne ovat arvostettua pikaruokaa! Hinnat ovat silti onneksemme edullisia. Älä kuitenkaan haksahda turistirysien liepeillä vitriineissä pötköttäviin valmiiksi tehtyihin paninoihin, vaikka ne saattavatkin näyttää nälkäisen silmissä petollisen houkuttelevilta. Parhaissa paninopaikoissa leipäkin tehdään itse, puhumattakaan että asiakkaille tarjottaisiin tunteja seissyttä einestä.

On siis suositeltava ja järkevä ratkaisu sekä lompakon, ajankäytön että vatsan kannalta korvata lounas välillä hyvällä paninolla, jolloin ehdit ja jaksat jatkaa nähtävyyksien katselua tai shoppailua. Lähde ennakkoluulottomasti kokeilemaan uusia yhdistelmiä vanhojen ikivarmojen panino con prosciutto crudon ja panino con mozzarella e pomodorin lisäksi! Tulet huomaamaan, että Roomassa vallitsee kokonainen luova paninogastronomian alakulttuuri!

Historiallinen keskusta

Aristocampo

Paninoteca ja pubi saman katon alla – tänne voi jäädä koko illaksi! Paninoja joka makuun, joka lähtöön, ja ne kootaan tietysti vasta kun asiakas on kertonut, mitä haluaa.

Palanpainiketta voi valita yli 50 olutmerkistä tai paikallisista italialaisista viineistä. Digestiivi-valikoima on myös vaikuttava; löytyy skottilaista ja irlantilaista viskiä, rommia ja tietysti grappaa.

Osoite: Piazza Campo de’ Fiori 30

Fonzie the hamburger house

Epäilyttävästä amerikkalaisesta nimestään huolimatta erittäin katu-uskottava panino-paikka Rooman ”ghetossa”. Omistajat ovat juutalaisia, joten kaikki on kosheria. Menu on suunnattu selkeästi turisteillekin, sillä paninoja kutsutaan myös ”burgereiksi”. Mutta laatu on taattua tavaraa, ei mitään McDonaldsia. Fonzie lähenee pikemminkin New Yorkin gourmet-hampurilaispaikkoja, juutalaisella ja roomalaisella pikantilla vivahteella. Erinomaiset vaihtoehdot kasvissyöjille, kuten soijakotletti-purilainen ja kikhernepihvi-purilainen. Hinnat 3,50 € – 11 €.

Osoite: Via di Santa Maria del Pianto 13

Forno Campo de’Fiori

Alusta asti itse tehtyä leipää: taikinajuuresta saakka. Paninoonsa voi valita leivän laajasta valikoimasta vaihtoehtoja: on oliivileipää, pähkinäleipää, rusinaleipää, punaista pizzaa. Paikallisten vakiasiakkuudellaan kunnioittama paikka. Täältä voi valita mukaansa myös jälkiruuan laajasta leivosvalikoimasta. Ja voi sitä vastaleivotun tuoksua!  Lainatakseni Gianni Nazzaron 70-luvulla esittämää laulua: Questo si che è amore! Tämä se vasta on rakkautta!

Osoite: Campo de’Fiori 22

Il Supplizio

Entinen gourmet-ravintolan kokki Acangelo Dandini valmistaa huippupaninoja ja erilaisia supplì eli upporasvassa paistettuja kroketteja. On perunakroketteja ja naudanlihapullia, street foodia aina renessanssinaikaisista resepteistä lähtien. Jälkiruuaksi voi maistaa tunnetun roomalaisen leipurin Andrea de Belliksen leivonnaisia. Asiakkaat saavat nauttia herkuista pehmeillä sohvilla istuskellen, jos on tilaa. Il Supplizio on valittu Rooman kymmenen parhaan katuruokapaikan joukkoon.

Osoite: Via dei Banchi Vecchi 143

Trastevere

Litro

Ciabatta-leipä tulee suoraan tunnetun roomalaiskokin ”pizzan Michelangeloksi” kutsutun Gabriele Boncin leivinuunista. Litron suosittu erikoisherkku: ciabattan välissä itse tehtyä hummusta, roomalaisittain maustettuja sikurisalaatin versoja ja parmalaisen pientuottajan mortadella-kinkkua. Hinta: 9 €.

Osoite: Via Fratelli Bonnet 5

Testaccio

Mordi e vai

Paikan nimi on kuvaava: ”Haukkaa ja mene” (ja palaa eli torni), kuten vitsikkäästi on tapana lisätä. Nämä paninot ovat pöyristyttävän isoja ja edullisia; vain 4 €!

Osoite: Via B: Franklin 12 E

Trapizzino

Täällä voit maistella ikivanhoja roomalaisia ruokia uudessa kuosissa: Trapizzinon kolmionmuotoisissa panino-pizzoissa. Tunnettu roomalainen pizzakokki Stefano Callegari on tuonut kuuluisat coda alla vaccinaran ja trippa alla romanan uudelle vuosituhannelle. Samoin sisilialainen herkku caponata ja mustekalan lonkerot ovat löytäneet tiensä Callegarin paninoihin. Trapizzino on muuten voittanut Italian parhaan katuruokalan tittelin. Siitä huolimatta hinnat ovat naurettavan edullisia, alkaen vain 3,50 €.

Osoite: Via Giovanni Branca 88

San Lorenzo

O Famo Strano

San Lorenzon opiskelijakortteli kapakoineen pitää hyvin hengissä tätä monien Rooman parhaaksi nimittämää paninotecaa, sillä se on auki pikkutunneille asti. Plussaa ovat hyvät ja isot paninot sekä edulliset hinnat. Esimerkiksi kasvispaninoon eli panino con le verdureen saa täytteeksi vaikka kuivattuja tomaatteja ja munakoisoa ja sieniä sott’olio sekä pinaattia ja perunoita, hinta vain 3,50 €!

Osoite: Viale Scalo San Lorenzo 11

Prati (Vatikaanin seutu)

Ennen kuin lähdet jonottamaan Vatikaanin museoihin tai Pietarinkirkkoon, kannattaa sinun hakea eväät mukaasi jostakin Vatikaanin lähistöllä sijaitsevasta paninotecasta. Jonottaessa saattaa nimittäin vierähtää hyvä tovi.

Bancovino

Suosittu aperiitivi-paikka paikallisten keskuudessa ja oiva ravinnonlähde turistille. Suosittu ja erittäin herkullinen on tuorejuusto-kuivattu tomaatti-oliivi-rucolapesto-panino. Suosittu on myös parmankinkku-kuivattu tomaatti-grillattu munakoiso–panino. Bancovinossa saa myös erinomaista ruokaa, ja paikka on tunnettu laajasta viinivalikoimastaan, joten tänne vain cenalle museokierroksen päätteeksi!

Osoite: Via Pietro Borsieri 27

Lucus In Tabula

Gourmet-paninojen joukossa yksi ylitse muiden: miekkakalaciabatta pistaasitahnalla. Italialaiset itsekin ovat lähes pyörtyä tämän paninon syötyään. Hinta 6 €. Vähän edullisempi ja lähes yhtä herkkullinen mortadella-sikurisalaatti-pistaasitahna-panino, 4 €. Tai voit pyytää koota mieleisesi paninon valitsemalla laajasta valikoimasta erilaisia juustoja ja leikkeleitä. Suunkostukkeeksi voi maistella Lucus in Tabulan luomuviinejä tai -oluita.

Osoite: Via Silvio Pellico 26 (muuttaa lähiaikoina viereiseen kortteliin osoitteeseen Via Grazioli Lante 10 – 12)

Romeo Chef & Baker

Vasta muutaman vuoden auki ollut tyylikkään moderni gourmet-panineria. Täältäkin saa taikinagurun Gabriele Boncin leipomaa leipää. Boncin sämpylät ovat juuri oikeasta kohtaa pehmeitä ja toisaalta taas rapsakoita. Paikan parmankinkkupaninoa kehutaan jumalalliseksi. Uskaliaat kokeilevat paninoa täytteellä, joka hakee erikoisuudessaan vertaistaan: lakritsia, maksaa, ranskalaisia perunoita, mangoketsuppia ja rusinamajoneesia. Myös kasvissyöjille omat täyttävät, herkulliset ja edulliset vaihtoehtonsa.

Osoite: Via Silla 26 A

© Anu Rinkinen

Lue myös:

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *