Basilica Santa Maria Maggiore

Kaunis suuri kirkko lähellä Stazione Terminiä. Yksi lempikirkoistani Roomassa. Tänne on hyvä pistäytyä lepuuttamaan aistejaan liikenteeltä ja ihmisvilinältä.

Santa Maria Maggiore on suurin Rooman Neitsyt Marialle omistetuista kirkoista. Se rakennettiin 400-luvulla Augustuksen aikaisen rakennuksen raunioiden päälle. Kerrotaan, että paavi Liberius (352-66) näki unen, jossa Neitsyt Maria pyysi häntä rakentamaan itselleen kirkon paikkaan, jossa sataa lunta. Lunta satoikin Esquilinus-kukkulalle viides elokuuta, ja niin paavi rakennutti Marialle kirkon.

Kirkon kellotorni on Rooman korkein, 75 metriä. Pääjulkisivu on Ferdinando Fugan suunnittelema. Kirkon sisäänkäynnin vasemmalla puolella on Pyhä ovi (Porta Santa), joka on muurattu kiinni. Pyhinä vuosina paavi murtaa sen auki.

Kasettikaton kulta on peräisin Kolumbuksen ensimmäisestä kultasaaliista. Lattia on 1100-luvun kosmaattista (Cosmati-kuvataiteilijasuvun mukaan) kuviomarmoria. Pääalttarin baldakiini eli alttarikatos on myös Ferdinando Fugan suunnittelema. Alttarin apsiksessa kimmeltää 1200-lukulainen Marian kruunausta esittävä mosaiikki. Sen on tehnyt Jacopo Torriti. Oikealla lymyää Domenico Fontanan suunnittelema sivukappeli, jonka nimi on Cappella Sisitina, mutta vain nimi yhdistää sen Vatikaanin Siksuksen kappeliin. Tähän kappeliin on haudattu paavi Sixtus V ja Pius V. Kuvanveistäjä ja arkkitehti Gianlorenzo Bernini lepää kirkon lattian alla pääalttarin oikealla puolella.

Pääsisäänkäynnin edessä on pylväs, joka tuotiin Forumilta Maxentiuksen basilikasta ja jonka päälle lisättiin vuonna 1615 pronssinen Madonnan ja Jeesus-lapsen patsas.

Toisella puolella kirkkoa seisoo Obelisco dell’Esquilino, jonka paavi Sixtus V siirrätti paikalle vuonna 1587. Augustus toi obeliskin aikanaan Egyptistä koristamaan mausoleumiaan.

Osoite: Piazza di Santa Maria Maggiore

 

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *