Rooma – Colosseum

Turisti kohtaa Colosseumin pahaa aavistamatta. Kun jykevä, valtaisa muinaiskummitus sukeltaa äkkiä esiin talojen välistä ja tukkii horisontin, kylmät väreet kulkevat pitkin selkää.

“Colosseumia pitää lähestyä hitaasti, hartaana, ja sitä pitää ihailla ensin kaukaa, jotta sen mittasuhteet painuvat verkkokalvolle.”

Colosseumia pitää lähestyä hitaasti, hartaana, ja sitä pitää ihailla ensin kaukaa, jotta sen mittasuhteet painuvat verkkokalvolle. Sitten se pitää kiertää ympäri, kurkistella sisään rauta-aidalla suljetuista sisäänkäynneistä ja bongata pari kissaa raunioiden päällä. Ja kun mieleen palautuvat ne hirveydet, joita Colosseum edustaa, ihailuun sekoittuu voimakasta vastenmielisyyttä.

Antiikin roomalaiset kutsuivat Colosseumia sen rakentajien mukaan Flaviusten amfiteatteriksi. Colosseum sai nykyisen nimensä valtaisasta keisari Neroa esittäneestä kultaisesta patsaasta, Colossuksesta, joka seisoi areenan vieressä.

Colosseumin rakentamisen aloitti keisari Vespasianus vuonna 72 jaa., ja sen vihki käyttöön hänen poikansa Titus 80 jaa. Avajaiset kestivät sata päivää ja niiden aikana sai surmansa lukematon määrä Rooman alusmaista tuotuja eksoottisia petoja.

Näytännöt olivat ilmaisia Rooman kansalaisille. Sisäänkäynnit oli merkitty juoksevilla numeroilla, jotka vastasivat pääsylippujen numerointia. Vain kaksi pääsisäänkäyntiä oli numeroimattomia: niistä kulki yläluokka. Istumapaikat oli luokiteltu osastoihin ja osastot oli jaettu yhteiskunnallisten luokkien mukaan. Alhaalla istuivat senaattorit, joilla oli kullakin omalla nimellään varustettu paikkansa. Heidän suojanaan oli tukeva aita. Suurlähettiläille ja diplomaateille, etnistä taustaa oleville kansalaisille, nuorukaisille ja Vestan neitsyille oli kaikille osoitettu oma osastonsa katsomossa.

Colosseumilla esitettiin kahdenlaisia näytöksiä: gladiaattoritaisteluita ja eläintaisteluita. Taistelut olivat tärkeitä tuon ajan aristokraattisessa maailmassa; ne toimivat poliittisena propagandana. Niiden avulla ylhäiset perheet näyttivät valtaansa.

Gladiaattorit olivat kuolemaan tuomittuja rikollisia, orjia ja sotavankeja, mutta myös vapaita miehiä, joille gladiaattorina toimiminen oli ammatti. Jos gladiaattori ei osoittanut areenalla tarpeeksi taistelutahtoa, hänet voitiin tuomita kuolemaan. Gladiaattori, joka oli pahasti haavoittunut, saattoi anoa armoa yleisöltä tai näytännön järjestäjältä. Voittaja sai palmunoksia, kruunun ja joskus rahaa.

Ensimmäinen gladiaattoritaistelu järjestettiin Brutus Peran hautajaisten yhteydessä jo vuonna 264 eaa. Tuolloin taisteluita järjestettiin sirkusareenoilla, joilla näkyvyys oli huono. Tuntemattomaksi jäänyt arkkitehti keksi ottaa Colosseumiin mallia kreikkalaisesta teatterista, ja jatkaa katsomoa näyttämön ympäri niin että muodostui ympyrä. Niin Colosseumilla näkyvyys areenalle oli yhtä hyvä katsomon jokaiselta paikalta.

Kissa Colosseumilla © Deb Collins Flickr.com CC
Kissat viihtyvät Colosseumilla © Deb Collins Flickr.com CC

Colosseumilla voi melkein tuntea veren hajun

Eläintaisteluissa käytettiin leijonia, panttereita, leopardeja, virtahepoja, norsuja, sarvikuonoja ja jopa kirahveja. Eläimiä jahdattiin areenalla tai eri lajit usutettiin toistensa kimppuun. Suosittuja taistelupareja olivat norsu ja härkä sekä sarvikuono ja karhu. Kuolemaantuomitut heitettiin petojen revittäviksi. Yleisiä olivat myös mytologisten aiheiden kuvaelmat, kuten Orfeus-myytin, jossa Orfeusta näytteli kuolemaantuomittu, ja jonka pedot lopulta repivät kappaleiksi.

“Kokonaisia barbaariperheitä lapsineen heitettiin raadeltaviksi yleisön silmien alla.”

Kokonaisia barbaariperheitä lapsineen heitettiin raadeltaviksi yleisön silmien alla. Nykyihmisen on ehkä helpompi ymmärtää tuota julmuutta, kun hän tietää, että roomalaisten silmissä vierasmaalaiset olivat kuin eläimiä; heitä ei pidetty ihmisinä, joten heidän kauhunsa katseleminen ei ilmeisesti herättänyt roomalaisissa myötätuntoa.

Colosseumin kaari © Luca Cannavò www.lucacannavo.blogspot.fi
Colosseumin kaari © Luca Cannavò www.lucacannavo.blogspot.fi

Colosseumiin mahtui jopa 73 000 katsojaa

Colosseumissa on neljä kerrosta. Se on 52 metriä korkea, 188 metriä pitkä, 156 metriä leveä travertiinistä rakennettu soikio. Alimmassa kerroksessa on doorilaiset pylväät, toisessa joonialaiset, kolmannessa korinttilaiset puolipylväät ja ylimmässä kerroksessa on korinttilaiset pilasterit.

Vaikka Colosseumiin mahtui noin 73 000 katsojaa, yleisö pääsi kulkemaan sisään ja ulos vailla tungosta. Niin nerokkaasti oli kulkuväylät suunniteltu. Näytäntöjä järjestettiin harvoin, mutta ne kestivät aina päiväkausia. Yleisön kaikki tarpeet oli otettu huomioon; katsomo oli katettu purjekangaskatoksella, joka suojeli sateelta ja auringonpaisteelta.

Colosseumin alla sijaitsivat kellarisellit. Niissä säilytettiin eläimiä ja orjia. Esitysten aikana sellit oli peitetty siirrettävällä puulattialla, joka näin toimi näytäntöjen permantona. Gladiaattorit saapuivat areenalle länsiportista nimeltä Porta Triumphalis, ja heidän elottomat ruumiinsa kannettiin ulos itäportista nimeltä Porta Libitinaria. Tämä portti oli nimetty kuolleiden jumalattaren Venus Libitinan mukaan, jota palvottiin salaisessa metsikössä Esquilinus-kukkulalla sijainneella hautausmaalla. Permannon alla oleva keskikäytävä johti itäportin alitse suoraan Ludus Magnukseen, Colosseumin vieressä sijainneeseen gladiaattorikouluun.

Kun kristinusko levisi Rooman valtakunnassa, hallitsijat alkoivat vieroksua Colosseumin gladiaattoritaisteluita. Valentinus lopetti ne lopulta vuonna 438 jaa. Eläintaisteluita järjestettiin vielä vuoteen 523 jaa.

Areena jätettiin heitteille, ja sen marmoria ryöstettiin keskiajalla katolisen kirkon rakennusprojekteihin. Colosseumin muurissa voi vielä nähdä reikiä, joissa olivat kiinni marmorin kiinnikkeinä toimineet rautatapit. Kuin pyytääkseen ryöstöjä anteeksi kirkko muutti Colosseumin pyhäksi paikaksi 1500-luvun alussa ja rakensi Colosseumin sisälle kappelin. Paavi Benedictus XIV omisti Colosseumin Kristukselle ja pystytti sinne ristin, joka seisoo edelleen Colosseumin keskiosassa.

Nykyään Colosseumin toisessa kerroksessa on kaksi kirjakauppaa ja näyttelytila. Suuret maailmantähdet esiintyvät silloin tällöin Colosseumin sisä- tai ulkopuolella, onhan Colosseum yksi maailman vaikuttavimpia kulisseja.

Colosseum virtuaalisesti 3D:nä

Rooman 2770-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Colosseumiin pääsee vastedes tutustumaan 3D:nä virtuaalilasien avulla. Virtuaalielämys kestää 20 minuuttia, ja sen aikana Colosseum näyttäytyy kokijan verkkokalvolle sellaisena kuin se loiston päivänään oli: gladiaattoreineen, leijonineen, tooga-asuisine yleisöineen.

Liput

Kun ostat lipun Colosseumille, huomaa että samalla lipulla pääsee Forum Romanumille ja Palatinukselle ja että lippu on voimassa kaksi kokonaista päivää! Näin voit käydä Forum Romanumilla ja Palatinuksella ensin, jos Colosseumille on pitkä jono.

Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. 18-25 -vuotiaille EU-kansalaisille annetaan alennusta. Lisäksi joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina Colosseumille, Forum Romanumille ja Palatinukselle on vapaa pääsy kaikille!

Varaa täältä liput jonojen ohi!

Saat liput suoraan puhelimeesi ja/tai sähköpostiisi valintasi mukaan.

Colosseumille ei saa ottaa mukaan isoja reppuja tai muita kasseja, ja sisääntulijoiden on kuljettava metallinpaljastimien läpi.

Aukioloaika

Colosseum, Forum Romanum ja Palatinus aukeavat klo 8.30 ja menevät kiinni tuntia ennen auringonlaskua. Katse siis taivaalle!

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (3):

Annika 31.12.2016 22:08

Olisiko vinkata joku hyvä hotelli tuosta läheltä? Mulla on nimittäin erinomaisen nirso mies, joka tykkäisi matkata mahdollisimman helposti.... Pieni seikkailu noin yllättäen tullen, ei tekisi pahaa - minulle :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
anski 13.10.2016 09:55

hei vau onneks eksyin tähän blogiin, ollaan just menos joulukuun ekana viikonloppuna roomaan ja täytyykin tästä tekstistä viisastuneena mennä sit heti sunnuntaina noihin nähtävyyskiin jos kerta ilmaiseksi pääsee kiva juttu!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu Rinkinen 13.10.2016 10:21

Hei Anski! Kiva että eksyit Tripsterin sivuille! Todellakin olette onnekkaita, jos olette menossa kuukauden ekana viikonloppuna Roomaan! Ihanaa matkaa & seurailkaa Tripsterin julkaisuja ennen sitä, jos vaikka löytyisi muitakin hyödyllisiä vinkkejä! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
anski 16.11.2016 10:14

tämä blogi on kyllä ehdottomasti paras mitä tiedän, onneksi todellakin eksyin tänne aiemmin jo :) täältä löytää kyllä kaikkea kivaa vinkkiä! Osaatko sanoa olisiko roomassa hyviä ostoskeskuksia terminin lähistöllä tms?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu 16.11.2016 10:42

Hei Anski!

Kiitos vaan positiivisesta palautteesta! Varsinaisia ostoskeskuksia Terminin lähellä ei ole, eikä oikein missään Rooman historiallisessa keskustassa. Kannattaa kävellä Via del Corsolle päin, sieltä löytyy paljon kauppoja. Lisätietoa shoppailusta Roomassa löydät täältä: www.tripsteri.fi/rooma/shoppailu/

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Atro Niiniluoto 26.04.2016 21:32

Eräs Rooman tuliainen talouteemme vuonna 2016 oli Colosseum-magneetti.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *