Santa Maria in Trastevere

Santa Maria in Trastevere -basilika on luultavasti Rooman ensimmäinen neitsyt Marian palvonnalle omistettu kirkko. Paikka, johon kirkko on rakennettu, on ollut pyhä jo ennen Jeesuksen syntymää, sillä tuolta kohdalta maasta puhkesi öljysuoni vuonna 38 eaa.. Tämän juutalaiset tulkitsivat merkiksi Messiaan pian tapahtuvasta syntymästä.

Paikalle rakennettiin ensimmäinen kirkko jo 300-luvulla, jolloin kristinuskon asema oli vielä hyvin marginaalinen Roomassa. Kirkko jouduttiin purkamaan sen huonon kunnon vuoksi (vasta!) 1100-luvulla ja tilalle rakennettiin uusi, joka on tuo Piazza Santa Maria in Trasteverella edelleen kohoava kaunis kirkko.

Kirkkoon kannattaa mennä sisälle, sillä sen alttarisyvennyksessä oleva keskiaikainen mosaiikki neitsyt Marian kruunauksesta on häikäisevän kaunis. Vieressä on yhtä kaunis Pietro Cavallinin mosaiikki Marian elämästä vuodelta 1291.

Kuvataiteista kiinnostuneille tiedoksi, että näissä mosaiikeissa on nähtävissä siirtyminen keskiaikaisesta liikkumattomasta bysanttilaisesta kuvakielestä kohti syvyysvaikutelmaa. Arkkitehtuurilla on mosaiikissa suuri rooli, sen sanotaan suorastaan olevan yksi päähenkilö näyttämöllä. Vielä ei kuitenkaan voida puhua perspektiivin kuvauksesta, mutta tilan vaikutelmasta joka tapauksessa.

Kirkon julkisivun värikäs mosaiikki kiinnittää huomion ulkona piazzalla. Se on peräisin 1100-luvulta. Mosaiikissa Maria imettää Jeesus-lasta ja hänen seurassaan on kymmenen Raamatun neitsyttä.

© Anu Rinkinen


Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.