San Giovanni in Laterano

San Giovanni in Laterano kuuluu mielestäni Rooman upeimpiin kirkkoihin. Keisari Konstantinus Suuri halusi rakennuttaa Roomaan ensimmäisen kristillisen kirkon. Hän (pakko)lunasti Lateranus-nimiseltä perheeltä heidän maansa kirkkoa varten. Paikalla sijaitsivat aikaisemmin Septimius Severuksen henkivartiokaartin kasarmit.

Konstantinus luovutti alueen kirkolle vuonna 313 ja paavi rakennutti paikalle basilika-kirkon. Tämä kirkko on edelleen pystyssä, vaikkakin toki restauroituna ja korjattuna erinäisten barbaarien hyökkäysten jäljiltä.

Vuonna 1646 itse Borromini vastasi korjaustöistä kirkon sisäpuolella. Barokkinen julkisivu on vasta vuodelta 1735. Sen päällä seisoo 15 marmoripatsasta, joiden perusteella kirkko on helppo tunnistaa Rooman näköalapaikoilta. (Roomahan on varsinainen kirkkojen meri.) Patsaista keskimmäisenä on Jeesus risti selkänsä takana, ja hänen vieressään seisovat Johannes Kastaja ja evankelista Johannes. Loput patsaista esittävät kirkkoisiä.

Kirkon vieressä oleva Lateraanipalatsi oli paavien asuntona 1309 tapahtuneeseen maanpakoon saakka. San Giovanni in Laterano oli Rooman pääkirkko, sillä siellä sijaitsi Rooman piispanistuin eli paavin istuin. Lateraanikirkossa pätevät edelleen Vatikaanin pukeutumissäännöt. Vuoteen 1870 kaikki paavit kruunattiin täällä.

Pääsisäänkäynnin korkeat pronssiovet ovat peräisin curiasta, Rooman senaatin istuntosalista Forum Romanumilta. Ulkoa päin katsottuna pronssiovien oikealla puolella on Porta Santa eli Pyhä Ovi, jota pidetään auki kirkon pyhinä vuosina.

Lateraanikirkon lattia on tavattoman kaunista monivärisistä marmoripaloista koottu kuviolattia. Sisätilan ilmettä hallitsee vaalea marmori, jota koristaa ylhäällä kultaa hohtava puinen kasettikatto. Se on Piero Ligorion ja Daniele di Volterran suunnittelema 1500-luvulta. Kaikki on sopusoinnussa, mikään ei vaikuta liian pramealta.

Myös goottityylinen baldakiini 1300-luvulta istuu hyvin tänne. Sen alla on paavin alttari, jossa kukaan muu ei saa pitää messua. Jossakin alttarin alla säilytetään hopeaisia lippaita, joissa lepäävät Pietarin ja Paavalin päät.

Kirkon edustalla olevalla isolla piazzalla järjestetään usein ulkoilmakonsertteja, esimerkiksi Rooman kaupungin tarjoama vapunpäivän konsertti on järjestetty täällä jo vuosikaudet.

Osoite: Piazza di San Giovanni in Laterano 4

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.