Renessanssista Italian yhdistymiseen

1400-luku Italia jakaantuu kaupunkivaltioihin, Rooma on Kirkkovaltion keskus. Botticelli, Michelangelo, Caravaggio, Rafael ja Tizian luovat Roomassa renessanssin ajan mestariteoksiaan. Renessanssi ammentaa ihanteensa antiikin taiteesta, sillä hallitsijat haluavat palauttaa Rooman antiikinaikaisen mahtiaseman ja loiston. Paavit tuhlaavat yhä enemmän rahaa loisteliaisiin kirkkoihin, joiden kulta ja pronssi ryöstetetään antiikin raunioista. Tästä seuraa Lutherin uskonpuhdistus ja katolisen kirkon vastauskonpuhdistus eli inkvisitiolaitoksen perustaminen. Jesuiitat vainoavat vääräuskoisia, joita poltetaan rovioilla ja Rooman juutalaiset suljetaan ghettoon. Keskiaikaiset tornit liitetään osaksi uusia renessanssipalatseja ja Roomaan rakennetaan suoraviivaisempia teitä lukuisten pyhiinvaeltajien kulkemista helpottamaan. Kaupunkikuva muuttuu.

1527 Espanjan Kaarle V:n joukot hävittävät Roomaa (nk. Sacco di Roma).

1585–90 Paavi Sixtus V siirrättää obeliskeja paikasta toiseen ja rakennuttaa koristeellisia kirkkoja, aukioita ja suihkulähteitä, joiden suunnittelijoina toimivat Bernini, Fontana, Borromini ja Maderno. Tyyli saa nimen barokki.

1600-luku Italia jakaantuu pieniksi kaupunkivaltioiksi, yhtenä niistä Kirkkovaltio. Pietarinkirkko valmistuu.

1801 Napoleon liittää Rooman Ranskan keisarikuntaan.

1849 Giuseppe Garibaldi vaimonsa Anitan ja sotilaidensa kanssa puolustaa Gianicolon kukkulaa ja tasavaltaa paavin ranskalaisia joukkoja vastaan. Garibaldin joukoissa taistelee myös yksi suomalainen, Herman Liikanen, jonka rintakuva on Villa Lanten edustalla.

1870 Italia yhdistyy ja Roomasta tulee sen pääkaupunki, Kirkkovaltio lakkautetaan ja paavin maallinen valta supistuu. Juutalaisgheton portit avataan.

 

Varaa täältä liput jonojen ohi Vatikaanin museoihin!

 

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *