Rooma – Konstantinuksen riemukaari

Colosseumin vieressä seisoo Konstantinus Suuren riemukaari, suurin säilyneistä riemukaarista. Se rakennettiin Konstantinuksen keisari Maxentiuksesta saaman voiton (28.10.312 jaa.) kunniaksi ja kerrotaan, että Konstantinus kääntyi voiton jälkeen kristinuskoon.

Riemukaari on oikeastaan kierrätystuote: siinä on reliefejä Trajanuksen, Hadrianuksen ja Marcus Aureliuksen ajoilta. Vain kaaren jalkaosassa on kuvattu Konstantinuksen ajan tapahtumia. Hadrianuksen aikaisten pyöreiden medaljonkireliefien alapuolella ympäri kaaren kulkeva friisi kertoo Konstantinuksen ja Maxentiuksen taistelun kulun.

Aiempien aikakausien tapahtumat on valjastettu palvelemaan Konstantinuksen poliittisia päämääriä: kaikkien keisarien kasvot on muutettu kuvaamaan Konstantinusta itseään. Näin menneisyyden suurten taistojen kuvaukset tekevät Konstantinuksesta Rooman loisteliaan historian jatkajan.

Riemukaaren eteläisellä puolella kuvataan sotaa ja pohjoispuolella rauhan aikaa ja julkista elämää. Konstantinus kulki kaaren ali etelästä pohjoiseen: taistelusta rauhaan. Kaaren läpi näkyy FAO:n valkoinen rakennus.

Riemukaaren edessä Colosseumin puolella voi nähdä Tituksen aikaisen Meta Sudansin, hikoilevan pylvään, pyöreää perustaa. Se oli 17 metriä korkea kartiomainen suihkulähde, jonka pintaa pitkin vesi virtasi niin, että se näytti hikoilevan. Mussolini hävitytti suihkulähteen 1933 Via dei Trionfin ja Via dell’Imperon tieltä. Voi vain arvailla, kuinka paljon merkittäviä raunioita on jäänyt näiden teiden ja Via dei Fori Imperialin alle.

 

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *