Rooma – Piazza Navona

Piazza Navona oli antiikin aikana keisari Domitianuksen stadionia, nimeltään Circus Agonalista, ja piazzan muoto seuraa edelleen vanhan stadionin ovaalia muotoa. Stadionin katsomon tukirakenteita on nähtävissä piazzaa kiertävien rakennusten alla. Kun kävelee lelukauppa Al Sognon ohi ulos piazzalta ja heti vasemmalle, näkee vasemmalla modernin talon avonaisissa perustuksissa tuon ikivanhan katsomon esiin kaivettuja rakenteita.

Tälle stadionille mahtui noin 30 000 katsojaa, ja siellä järjestettiin jopa tyttöjen juoksukilpailuja, mikä oli harvinaista tuohon aikaan. Myöhemmin tosin täälläkin keksittiin teloittaa ihmisiä, kuten Piazza del Popololla.

Piazza Navona on yksi Rooman suosituimpia aukioita. Täällä käy ainainen hyörinä ja hinnat ympäröivissä kahviloissa ja ravintoloissa ovat suosion mukaisia. Matkaajien mieliksi joistakin kahviloista saa jopa englantilaista aamiaista! Aamulla piazzalle kannattaakin tulla, sillä silloin se on kauneimmillaan, eikä paikalle ole ehkä vielä ehtinyt tuo katutaiteilijoiden ja kaupustelijoiden lauma, joka tienaa päivittäin täällä leipänsä.

 

Fontana dei Quattro Fiumi © Luca Cannavò www.lucacannavo.blogspot.fi
Fontana dei Quattro Fiumi
© Luca Cannavò www.lucacannavo.blogspot.fi

Kolme kuuluisaa suihkulähdettä

Ensimmäiset vesipisteet rakennettiin Piazza Navonalle 1400-luvulla, jolloin ne olivat yksinkertaisia eläinten juottopisteitä. 1500-luvun lopulla paavi Gregory XIII Boncompagni tilasi taiteilija Giacomo della Portalta kaksi suihkulähdettä piazzan päätyihin. Keskimmäinen vesipiste säilyi tuolloin edelleen hevosten juottopaikkana. Della Portan lähteet olivat vain yksinkertaisia altaita, mutta 1600-luvulla barokin aikana niitä täydennettiin, ja eteläisestä lähteestä tuli Fontana del Moro ja Brasilian suurlähetystön edessä pulppuavasta lähteestä Fontana del Nettuno.

Barokin mestari Gianlorenzo Bernini suunnitteli vuonna 1651 valmistuneen keskimmäisen suihkulähteen, joka on nykyään aukion lähteistä tunnetuin. Sen nimi on Fontana dei Quattro Fiumi, eli “Neljän joen suihkulähde”. Joet symboloivat neljää tuolloin tunnettua maanosaa: Rio de la Plata edustaa Amerikkaa, Ganges Aasiaa, Niili Afrikkaa ja Tonava Eurooppaa. Niilin leijonalla on huntu kasvoillaan, sillä tuolloin Niilin alkulähde oli vielä arvoitus.

Fontana dei Quattro Fiumin keskellä kohoaa punagraniittinen obeliski, joka on tehty Roomassa 100-luvulla. Aluksi se seisoi Maxentiuksen sirkuksessa Via Appialla, kunnes se tuotiin Piazza Navonalle, ja siihen liitettiin suihkulähteen rakennuttajan paavi Innocentius X Pamphiljin suvun tunnus, kyyhkynen oliivinoksa nokassaan.

Sant’Agnese in Agone

Fontana dei Quattro Fiumin kohdalla sijaitsee kirkko, jossa kannattaa ehdottomasti pistäytyä. Sant’Agnese in Agone  on barokkiarkkitehtuurin ylväs edustaja, ja kirkko kätkee uhkeiden seiniensä sisään riipaisevan tarinan kristinuskon alkuajoilta.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *