Rooma – Pantheon

Päivitetty: 11.9.2019

Pantheon on Rooman parhaiten säilynyt antiikin ajan temppeli ja kaupungin upeimpia nähtävyyksiä. Pakanatemppeli Pantheon säilyi läpi keskiajan sen ansiosta, että siitä tehtiin S. Maria ad Martyres –niminen kirkko. Alun perinhän Pantheon rakennettiin pakanajumalten temppeliksi, ja sen nimi tarkoittaakin kaikkien jumalten temppeliä: pan theon (kreik) tarkoittaa kaikkia jumalia. Pantheon oli ensimmäinen Rooman antiikkisista rakennuksista, josta tehtiin kirkko.

Pantheonin ja Piazza Navonan alue oli antiikin aikana Mars-kenttää, Campus Martiusta, joka oli muokattu sotaväen harjoituskentäksi Palus Caprae –nimisestä suosta. Niinkin varhain kuin 100-luvulla eaa. Mars-kentälle alettiin kuitenkin rakentaa temppeleitä ja muita julkisia rakennuksia.

Keskiajalla rakentamista jatkettiin torneilla ja linnoituksilla, renessanssin ja barokin aikana palatsein ja kirkoin. Alue on täynnä kapeita katuja ja sokkeloisia keskiaikaisia kortteleita, jotka avautuvat yllättäen pienille viehättäville piazzoille. Kaduilla on rattoisaa vaellella ja tehdä heräteostoksia pienissä kivijalkaputiikeissa tai istahtaa johonkin lukuisista kahviloista tai trattorioista, aistia roomalaista tunnelmaa.

Pantheon on Rooman parhaiten säilynyt antiikin ajan temppeli.

Pantheon © Tuulia Kolehmainen
Pantheon © Tuulia Kolehmainen

Barbaarit ja Barberinit

Pantheonin rakennutti Marcus Vipsanius Agrippa, keisari Augustuksen tyttären Julian toinen aviomies ja Augustuksen läheinen ystävä (siksipä Augustus naitti hänelle tyttärensä). Suorakulmainen temppeli valmistui vuonna 25 eaa. mutta vuoden 80 jaa. tulipalo hävitti sen.

Keisari Domitianus rakensi tuhoutuneen temppelin paikalle uuden Pantheonin, mutta sekin paloi vuonna 110. Pystyssä pysyi vasta keisari Hadrianuksen Pantheon, joka valmistui 125 jaa.

Hadrianus käytti Pantheonia oikeustalona. Tuolloin Pantheonin pinta oli vielä marmorilla katettu. Pylväskäytävän sisäkattoa peittivät paksut pronssilevyt, jotka sittemmin paavi Urbanus VIII Barberini käski sulattaa Pietarinkirkon baldakiinia varten vuonna 1625. Pronssia jäi kuitenkin yli, ja siitä tehtiin paaville 80 kanuunaa Castel Sant’Angeloon. Tämän jälkeen kansan suussa levisi lause: “Quod non fecerunt Barbari fecerunt Barberini” (“Mitä eivät tehneet barbaarit, sen tekivät Barberinit). Näin paavit tuhosivat antiikin perintöä.

Gian Lorenzo Bernini suunnitteli paavin pyynnöstä 1630-luvun lopulla Pantheoniin barokkiset kellotornit, jotka roomalaiset tuomitsivat heti ja ristivät ne Berninin aasinkorviksi, orecchie d’asino. Niinpä tornit purettiin vuonna 1883, kun Kirkkovaltio oli kukistunut eikä paavilla ollut enää määräysvaltaa Pantheoniin.

Pantheonin strategiset mitat

Pantheonin kupoli on 43,30 metriä läpimitaltaan, ja se on tehty muurilaastista ja tuffikivestä. Se on maailman suurin muuraamalla valmistettu kupoli.

Patheonin kupoli on maailman suurin muuraamalla valmistettu kupoli.

Kupolin keskellä on pyöreä reikä, oculus, halkaisijaltaan noin 9 metriä. Reiästä pääsevät kuun- ja auringonvalo valaisemaan Pantheonin sisätilaa. Kirkkaana yönä Pantheonista voi nähdä tähdet. Tuntuu, kuin kupoli mystisesti kannattelisi tätä taivaan silmäksi kutsuttua aukkoa avaruuteen. Ja niinhän se oikeastaan tekeekin, maallikko vain ei oikein käsitä, miten se on mahdollista.

Pantheonin lattiaa on korjailtu monta kertaa, sillä katon reiästä sataa sisälle. Kun Tiber tulvi 1880-luvulla, Pantheonissa oli kaksi metriä vettä. Silti on arveltu, että lattia olisi alkuperäinen kuviokivilattia, joka koostuu purppuranpunaisesta pavonazzetto-marmorista, harmaasta graniitista, punaisesta porfyyrista ja keltaisesta numidialaisesta marmorista.

Pantheon © Tuulia Kolehmainen
Pantheon © Tuulia Kolehmainen

Suurmiesten hauta

Pantheonin massiiviset ulko-ovet ovat sisäpuolelta puuta, ulkopuolelta pronssia. Sisällä lepäävät yhdistyneen Italian ensimmäinen kuningas Vittorio Emanuele II (k. 1878) ja kuningatar Margherita (k. 1926), sekä kuningas Umberto I (murhattiin 1900).

Pantheonissa lepää myös suuri taiteilija Raffaello (k. 1520), joka itse oli valinnut Pantheonin hautapaikakseen.

Sarkofagissa on Raffaellon aikalaisen Pietro Bembon latinankielinen teksti, joka tarkoittaa: “Tässä on Raffello. Hänen eläessään kaikkeuden suurin äiti pelkäsi häviävänsä hänelle, ja hänen kuollessaan pelkäsi itsekin kuolevansa.

Vuonna 2016 Pantheonissa lasketaan käyneen peräti seitsemän miljoonaa vierailijaa!

Osoite: Piazza della Rotonda

Liput Pantheoniin

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiqetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *