Rooma – Lasten kanssa

Italialaiset rakastavat lapsia. Julkisissa liikennevälineissä, puistoissa, kaduilla, museoissa – joka paikassa – lapset huomataan: heille vilkutetaan ja vanhemmille sanotaan herkästi, miten suloisia näiden pienokaiset ovat. Ravintoloissa suhtaudutaan lapsiasiakkaisiin hyvin ystävällisesti.

Varoitus: hellyydenosoituksena italialaiset nipistävät lapsia poskesta.

Esikaupunkialueilla ihan tavallisissa lasten ulkoilupuistoissa on huvipuistomeininki: karusellit ja autoradat vilkkuvat, pomppulinnaan on jatkuva jono. Musiikki soi lujaa, mutta ei suinkaan lastenlauluja vaan Beyoncea ja muuta poppia. Aikuiset ja lapset ovat kauniisti pukeutuneita, varsinkin sunnuntaisin, jolloin koko perhe lähtee yhdessä iltakävelylle ennen cenaa. Lasten ei anneta rymytä maassa ja pienimpiä, jotka eivät itse vielä osaa kävellä, talutetaan kahdelta puolin, etteivät he konttaisi likaisessa maassa.

Rooma ei kuitenkaan ole paras kohde pienlapsiperheille. Suurkaupunki on suurkaupunki: liikennettä on paljon, autot kulkevat hurjaa vauhtia; pieniä lapsia saa todellakin vahtia silmä kovana. Julkinen liikenne on vähän väliä lakossa, jolloin joutuukin turvautumaan apostolinkyytiin ja silloin kun metro toimii, hissi ei toimi. Jalkakäytävät ovat kapeita eikä niillä mahdu kunnolla kulkemaan isoilla rattailla tai vaunuilla.

Hyvä ratkaisu on pysytellä piazzoilla ja puistoissa, joissa ei ole autoliikennettä. Esimerkiksi Piazza del Popololta on suora pääsy Villa Borghesen puistoon, josta löytyy paljon tekemistä lapsille.

Villa Borghesen puiston lisäksi kannattaa tutustua vähemmän tunnettuihin puistoihin, kuten Villa Adan ja Villa Doria Pamphilin puistoihin, joista löytyy lapsille monenmoista tekemistä. Puistoissa on tilaa juoksennella ja niissä perhe voi syödä eväitä ja viettää päivää rauhassa liikenteen vaaroilta.

Vauvojen ruokaa ja tarvikkeita saa supermarketeista, apteekeista ja sanitaria-nimisistä erikoisliikkeistä. Vauvojen liha- ja kalapurkeissa ei ole vihanneksia, vaan vihannessoseet ostetaan erikseen. Hyviä merkkejä ovat esimerkiksi Nellin ja Plasmon. Apteekista saa Hipp-merkkiä. Jo neljästä kuukaudesta eteenpäin tarkoitetuissa vauvanruuissa on vähän suolaa. Puurohiutaleita ei ole myytävänä, vain erilaisia vellijauheita.

Vanhempien lasten kanssa Roomasta saa jo paljon enemmän irti. Antiikin rauniot yhdistettynä pizzaan ja jäätelöön ei voi olla huono yhdistelmä!

Tekemistä lasten kanssa

BIOBARCO

Villa Borghesen puiston suojissa levittäytyvä 18 hehtaarin eläintarha, jossa voi istua lasten kanssa piknikille, kun eläinten ihailu on alkanut uuvuttaa pikku eläintieteilijöitä. Puistossa on yli 200 eläinlajia, ja puisto tekee myös eläinsuojelutyötä: se pyrkii säilyttämään uhanalaisia lajeja.

Piazzale del Giardino Zoologico 1
Nettisivu

CASINA DI RAFFAELLO

Lasten leikkitalo Villa Borghesen puiston keskellä. Lukuhetkiä, piirtämistä, maalaamista ja askartelua, opetustuokioita, nukketeatteria, lastenkirjailijatapaamisia. Noin 3–10-vuotiaille.

Piazza di Siena
Nettisivu

EXPLORA

Lapsille suunnattu museo, jossa voi tehdä tieteellisiä kokeita ja testata jokapäiväisten ilmiöiden takana olevia lainalaisuuksia.

Via Flaminia 82–86
Nettisivu

MUSEO CIVIO DI ZOOLOGIA

Bioparcon eläintieteellisessä museossa on laaja hyönteis- ja simpukkakokoelma, täytettyjä eläimiä ja eläinten luurankoja.

Via Ulisse Aldrovandi 18
Nettisivu

Lastenvaateliikkeitä

Benetton

Via del Tritone 99-10, Stazione Termini

Hello Kitty Store

Via del Biscione 9, Campo de’ Fiori

La Cicogna

Perinteikäs lastenvaateliike, myös äitiysvaatteita ja imetystarvikkeita.
Viale Libia 50

Piccadilly

Vuodesta 1932 toiminut eleganttien englantilaistyylisten lastenvaatteiden liike.
Via Sistina 92

Lelukauppoja

Al Sogno

Legendaarinen lelukauppa on nähtävyys, lelujen satumaailma. Vuodesta 1945 keräilynukkeja, teatterinaamioita ja marionetteja. Täältä jos jostain tuliaiset lapsille!
Piazza Navona 53
Nettisivu

Berte

Vuodesta 1960 toiminut lelukauppa, jossa on kaikkea mahdollista kolmipyöräisistä tinasotilaisiin.
Viale Colli Portuensi 453

Lastchancetoys

Paikallisen näkökulma -lukuun haastattelemani Valentinon lelukauppa.
Via Marco Decumio 24

LegoStore

Syksyllä 2017 avattu yli 200 neliöä käsittävä legokauppa, jossa on esillä roomalaisista monumenteista tehtyjä taidonnäytteitä, kuten Fontana di Trevi ja Colosseum legoversioina.
Via Tomacelli 142

Il Mondo delle Fate

Kauppa kuin satu: keijuja, haltioita, peikkoja ja muita otuksia joka lähtöön. Koriste-esineinä, avaimenperinä, lampunvarjostimina… Kitschiä ja käytännöllistä. Paikka on kaukana keskustasta, mutta esineitä voi tilata myös kaupan sivuilta.
Via Bitonto 10
Nettisivu

The Disney Store

Via del Corso 165

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *