Rooman historiallisen keskustan parhaat kahvilat

Esittelen tässä Rooman historiallisen keskustan parhaat ja perinteikkäimmät kahvilat (sekä yhden teehuoneen heti aluksi). Turistit palaavat näihin kahviloihin yhä uudelleen. Kaikki nämä kahvilat sijaitsevat kätevästi tunnettujen piazzojen laidoilla, jolloin turistin on mukava istahtaa sulattelemaan näkemäänsä mustanpuhuvan espresson tai kuohkeavaahtoisen cappuccinon ja paikallisten leipomotuotteiden ääreen.

Tutustuthan roomalaiseen kahvilakulttuuriin viimeistään kun olet aikeissa tilata jotakin!

Babingtonin teehuone

Englantilaista hillittyä käytöstä ja säntillisyyttä kaipaavan pakopaikka keskellä kuhisevinta turistialuetta. Tämä Piazza di Spagnan teepyhättö on lievittänyt brittituristien koti-ikävää aina vuodesta 1896. Muuan neiti Babington perusti teehuoneen ystävättärensä neiti Cargillin kanssa auttaakseen Roomaan jumiutuneita maanmiehiään.

Täällä turisti voi juoda kallista hyvin haudutettua englantilaista teetä sirosta posliinikupista, syödä englantilaisia teekeksejä, kuivakakkuja tai voileipiä ja nauttia miellyttävän sivistyneestä ilmapiiristä. Koiratkin ovat tänne tervetulleita – jos ovat hyvin koulutettuja. Babingtonilla on aina teeaika. Most pleasant, indeed!

Osoite: Piazza di Spagna 23

http://www.babingtons.com/

Boccione

Rooman juutalaiskorttelissa eli “Ghetto di Romassa” sijaitseva perinteikäs kahvila tarjoaa herkullisia juutalaisia kakkuja, perinteisiä roomalaisia manteli- ja ricottaleivonnaisia, joita et saa mistään muualta, et ainakaan yhtä herkullista. Unohtamatta tietenkään kosher-herkkuja.

Boccione on helppo havaita sen edessä kiemurtelevan jonon ansiosta. Varaudu hullaantumaan Boccionen herkuista – ja maksamaan niistä; niiden maku tuntuu myös hinnoissa!

Osoite: Via Portico d’Ottavia 1

Caffè Greco

Caffè Creco on kunnianarvoisa kahvilavanhus kalliin muodin kadulla Via Condottilla lähellä Piazza di Spagnaa. Caffè Greco perustettiin tähän jo vuonna 1760, ja siellä ovat ehtineet nauttia espressonsa sellaiset kuuluisuudet kuin Casanova, Goethe, Nietzsche, Gogol, Keats, Wagner ja monet, monet muut.

Nykyään taiteilijakahvilatunnelmaa saattaa olla vaikea tavoittaa paikassa vierailevien turistien takia. Hienoista tauluista ja samettipäällysteisistä empiretuoleista huolimatta paikka tuntuu jo hiukan kulahtaneelta; katon maali halkeilee, ikä näkyy kuviomarmoristen pöytien puujaloista. Kangastapetista osuu muutama repeämä tarkkanäköisen asiakkaan silmiin.

Menneen ajan tunnelmaa on vaikea tavoittaa myös sen hassun kontrastin takia, joka syntyy, kun arvokkaat, harmaahapsiset frakkipukuiset tarjoilijat kuljettavat prosecco-lasillisia ja espressokupillisia asiakkaille, joiden lippalakkien alta pistää esiin auringossa kärähtänyt laikukkaanpunainen nenänpää.

Silti Caffè Grecoon nyt vain kuuluu tulla istumaan, kun kulkee Via Condottilla. Ja kakut kyllä maistuvat taivaallisilta. Lähtiessä on lisäksi mahdollista ostaa Caffè Greco –espressokupit kotiin viemisiksi.

Osoite: Via Condotti 86

Caffè Rosati

Caffè Rosati on se kuuluisa taiteilijakahvila Piazza del Popololla, jossa kävivät 1950- ja 60-luvuilla Marcello Mastroianni, Federico Fellini, Pasolini ja itse Sophia Loren. Mutta siitä on toki aikaa. Rosati on edelleen kallis näyttäytymispaikka, jossa käy kyllä Rooman kermaa, mutta myös amerikkalaisia turisteja shortseissaan ja t-paidoissaan. Italialaiset erottaa tietysti kalliista puvuista ja aurinkolaseista. Caffè Rosati on ollut myös Suomen Italian-suurlähettiläiden suosiossa.

Kahvilan listalta löytyy raikkaita (ja petollisia) drinkkejä, jotka tarjotaan luumun kokoisten oliivien kera, ja pyörryttävän herkullisia jäätelöannoksia raikkaine tuoreine hedelmäpaloineen.Tällaisen drinkin tai jäätelöannoksen ääressä kelpaa seurata Piazza del Popolon ihmisvilinää.

Caffè Rosatissa on erikseen kahvila- ja ravintolapuoli, joten voit myös jäädä tänne syömään. Terassi pidetään auki ympäri vuoden, talvella se on lämmitetty.

Osoite: Piazza del Popolo 4

http://www.barrosati.com/

Gran Caffè La Caffetteria

Nyt ollaan napolilaisen kahvilähettilään pakeilla Rooman historiallisen keskustan ytimessä. Gran Caffè La Caffetteria on vaativille herkkusuille ja todellisille kahvintuntijoille. Napolilaisia suolaisia piiraita, lehteviä leivonnaisia ja muita Napolin alueen erikoisuuksia. Artisokkapiiras on fantastista ja ehdottomasti hintansa väärti. [su_pullquote align=”right”][su_quote]Täällä käyvät läheisen Italian parlamentinkin työntekijät. Jos hyvin käy, saatat osua heidän naapuripöytäänsä ja päästä salakuuntelemaan politiikan juoruja.[/su_quote][/su_pullquote]

Kun siis todella haluat hemmottelua, suuntaa tähän ylellisen kahvin ja uskomattomien herkkujen maailmaan. Täällä voi hetken leikkiä aatelista: saa istua rokokoo-tuolissa ja selata päivän lehdet kattokruunujen alla, kun tarjoilija kantaa maisteltavaksi makuhermojasi vuosiksi kutittamaan jääviä herkkuja. Elämys saa stressaantuneimmankin turistin jalat kohoamaan ilmaan.

Osoite: Piazza di Pietra 65

http://www.grancaffelacaffettiera.com/

Sant’Eustachio il caffè

Jos kahvi voi olla unelma, se on sitä täällä. Legendaarista kahvintuoksua ja itse jauhettuja kahvisekoituksia vuodesta 1938 muutaman askeleen päässä Piazza Navonasta ja Pantheonista. Pitkin nurkkia lojuu valtavia kahvipapusäkkejä Guatemalasta ja Brasiliasta. Ja kahvin kanssa maistuvat tietysti kahvilla maustetut itse tehdyt suklaakonvehdit.

Osoite: Piazza Sant’Eustachio 82

http://www.santeustachioilcaffe.it/

Tazza d’oro

Yksi Rooman hienoimmista ja parhaimmista kahviloista. Herkullista espressoa, liköörejä ja kahvinkeiton perinteitä. Tazza d’orosta eli Kultaisesta kupista voi myös ostaa mukaansa kahvipapuja. Sijainti on ihanteellinen, aivan Pantheonin tuntumassa.

Osoite: Via degli Orfani 84

http://www.tazzadorocoffeeshop.com/

Tre Scalini

Piazza Navonan tunnetuimpia kahviloita, joka on kuuluisa tartufo- eli tryffelijäätelöstään. Tartufoa saa tosin piazza Navonan jokaisesta kahvilasta, ja kilpailu on kova. Mutta Tre Scalini on piazzan vanhin ja siksi arvokkain ja paras kahvila. Lisäksi väitetään, että muissa piazzan kahviloissa imitoidaan heikohkolla menestyksellä Tre Scalinin aitoa tartufo-jäätelöä, jonka valmistukseen käytetään peräti 13 erilaista sveitsiläistä suklaata. Muuten vuodelta 1946 oleva resepti on toki salainen.

Osoite: Piazza Navona

http://www.trescalini.it/

 

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *