Rooman yöelämä

Roomassa, kuten missä tahansa länsimaisessa pääkaupungissa, on vilkas ja mielenkiintoinen yöelämä, paino sanalla yö.

Totta on, että italialaiset viettävät iltaansa mieluiten pitkän illallisen ääressä ja lähtevät digestiivien jälkeen tyytyväisinä kotiin. Ennen illallista on tapana käydä aperitivolla jossakin Rooman lukuisista hyvistä aperitiivi-paikoista. Illan kaava on siis aperitiivi, cena, digestiivi, koti. Tämä pätee erityisesti perheellisiin. Roomalaisen cenan takia turistit joskus luulevat, että eiväthän nuo osaa juhlia. Mutta ne, joiden menojalka vipattaa, jatkavat ravintolasta yökerhoon.

Roomassa on joka kadunkulmassa bar-nimisiä paikkoja, joista saa vahvaakin alkoholia, kahvia, jäätelöä ja pikkusuolaista. Näissä ei kuitenkaan viivytä pitkään jo senkin takia, että niissä harvoin on istumapaikkoja. Baarissa nautitaan nopea espresso, olut tai drinkki tiskillä al banco ja jatketaan matkaa.

Campo de’Fiori

Campo de’Fiori muuttuu iltaisin yöelämän keskukseksi. Piazzaa ympäröivät pubit ja baarit pursuilevat paikallista nuorisoa ja turisteja. Juhlakansa levittäytyy laseineen ympäri piazzaa. Englantia kuulee täällä enemmän kuin italiaa.

Trastevere

Trastevere on hyvä alkuillan paikka. Tänne kannattaa hakeutua aperitiiville, lasilliselle viinibaariin ja illalliselle, cenalle. Illallisella voi istua pitkään, nauttia digestiivejä ja suunnata sitten joen yli Campo de’Fiorille tai Testaccioon jatkamaan iltaa.

Testaccio

Testaccio on Rooman yöelämän vilkkaimpia keskuksia. Testacciosta löytyy niin irlantilaisia pubeja, viinibaareja, aperitiivipaikkoja, klubeja ja diskoja. Matkailijatkin ovat löytäneet Testaccion, mutta alue ei ole läheskään niin täynnä turisteja kuin Campo de’Fiori ja Trastevere. Paikallisten osuus juhlijoista taitaa vielä olla suurempi kuin matkailijoiden.

Pigneto

Aikanaan italialaisen elokuvaohjaajan Pier Paolo Pasolinin tunnetuksi tekemä kaupunginosa on jo jonkin aikaa ollut yksi Rooman trendikkäimmistä. Pignetolta löytyy cooleja viinibaareja, oluttupia eli birrerioita ja elävää musiikkia.

San Lorenzo

San Lorenzo on Rooman yliopistokaupunginosana täynnä opiskelijoita ja siksi edullisia pubeja ja baareja. San Lorenzo vilkastuu aina yötä kohti, ja pikkutunneilla sen pubit ovat äärejään myöten täynnä. Täällä ei juuri törmää turisteihin, ja italiaa taitava pääsee testaamaan kielitaitoaan.

Yöelämä alkaa keskiyöllä

Yökerhot, klubit ja diskot avaavat ovensa tavallisesti vasta vähän ennen puolta yötä ja ovat auki neljään, jopa viiteen yöllä. Tämä ajoitus palvelee siis italialaista elämäntyyliä syödä illallista myöhään. Rankempi juhliminen ajoittuu aina yön ja aamuyön tunneille, ihan niin kuin elokuvassa La grande bellezza. Roomassa ei siis kannata juopotella alkuillasta, ellei halua näyttää idiootilta. Lievä huppeli toki on sallittua, ovathan monet aperitiivit vahvoja drinkkejä ja ne juodaan tyhjään vatsaan. (Toki miedompia ja alkoholittomiakin aperitiiveja on tarjolla.)

Tyypillistä italialaisille menomestoille ovat teemaillat. Tiettynä viikonpäivänä saatetaan järjestää 80- tai 90-luvun bileitä. Jossakin soi joka torstai 70-lukulainen italialainen kevyt musiikki, kuten Lucio Battisti, Adriano Celentano, Mia Martini ja Lucio Dalla.

Roomassa on paljon kansainvälisen vertailun keveästi kestäviä arvostettuja jazz-klubeja, joissa musiikki alkaa yleensä noin klo 22 aikoihin. Monilla jazz-klubeilla on mahdollista nauttia illallista musiikin kuuntelun lomassa. Tripsteri on listannut Rooman parhaat jazz-klubit.

Pääsymaksuun sisältyy monissa paikoissa ensimmäinen drinkki. Sekä pääsymaksut että juomat ovat yökerhoissa ja klubeilla hintavia. Ei niitä kyllä ole tapana juodakaan aivan ylettömästi.

Lue Tripsterin Rooman parhaat bilepaikat!

© Anu Rinkinen

Negroni on suosittu aperitiivi ja bile-drinkki
Negroni on suosittu aperitiivi ja bile-drinkki

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *