Basilica di San Pietro in Vincoli

Basilica di San Pietro in Vincoli (Pyhä Pietari kahleissa) -kirkko on rakennettu keisari Neron Domus Transitoriaan kuuluneen huvilan raunioiden päälle. Kirkko sai kinkyn nimensä, kun paavi Gregorius VII (1073-1085) kruunattiin siellä virkaansa.

Perinnetieto kertoo, että keisari Theodosius II:n tytär Eudoxia Licinia sai kahleet lahjaksi äidiltään Eudocialta. (Erikoinen lahja äidiltä tyttärelle!) Kahleet olivat pidelleet Pietaria hänen ollessaan vankina Jerusalemissa. Eudoxia puolestaan lahjoitti kahleet paavi Leo Suurelle, joka oli ilmeisen mieltynyt kahleisiin: hänellä oli jo ennestään hallussaan Pietarin Rooman-vankeuden aikaiset kahleet. Kun paavi laittoi nämä kahdet kahleet vierekkäin, ne yhtyivät mystisesti yhdeksi pitkäksi kahleeksi.

Näitä taianomaisesti yhdistyneitä Pyhän Pietarin kahleita säilytetään kirkossa pronssiuurnassa.

Mooseksen pystykorvat

Kirkosta löytyy myös todiste siitä, että nerokaan ei aina onnistu: Michelangelon veistämä patsas ”Mooseksen sarvet”. Mooseksen ”sarvet” kun näyttävät pikemminkin pystykorvakoiran valppaasti kuuntelevilta korvilta.

Patsaan oli tarkoitus olla mahtipontinen osa paavi Julius II:n hautamonumenttia. Paavi itse oli tilannut monumentin taiteilijalta jo vuonna 1505, ja Mooseksen patsas valmistui parahultaisesti paavin kuolinvuonna 1513.

Paavi oli kuitenkin jo aiemmin menettänyt mielenkiintonsa hautamonumenttia kohtaan ja määrännyt Michelangelon maalaamaan Sikstuksen kappelin freskoja. Michelangelo jatkoi silti tunnollisesti monumentin veistoa paavin kuoleman jälkeen. Tunnollisuudesta ja kiistattomasta lahjakkuudesta huolimatta lopputulos on mitä on.

Kirkon baldakiini on puolestaan rakennuksen korkeuteen nähden liian mahtipontinen, ja se peittää osaksi näkyvistä Jacopo Coppin upeat alttarifreskot vuodelta 1557. Kirkossa on myös useita eri kardinaaleille omistettuja monumentteja, joihin on veistetty siivekkäitä hymyileviä luurankoja.

Osoite: Piazza di San Pietro in Vincoli 4 A

 

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *