Rooma – Piazza della Repubblica

Piazza della Repubblican liikenneympyrää hallitsee sen keskellä suihkuava lähde. Piazzan kiireisen nykyilmeen alle kätkeytyy antiikin Rooman aikainen kylpylä, jonka läsnäolon voi ehkä aistia, kun pysähtyy tarkkailemaan.

Fontana delle Naiadi

Pröystäilevä suihkulähde keskellä Piazza della Repubblican liikenneympyrää on nimeltään Fontana delle Naiadi. Mario Rutelli veisti lähteen neljä alastonta nymfiä, jotka aiheuttivat skandaalin suihkulähteen valmistumisvuonna 1901. Jokaisella nymfillä on jokin vesieläin seuranaan symboloimassa erilaisia vesistöjä: joutsen symboloi järviä, merihevonen valtameriä, vesikäärme jokia ja lisko maanalaisia virtoja. Keskellä lähdettä seisoo merenjumala Glaukos, joka lisättiin paikalleen vuonna 1911.

Terme di Diocleziano

Diocletianuksen kylpylä rakennettiin vuosina 298 – 306 palvelemaan Rooman pohjoisosien asukkaita. Kylpylästä tuli Rooman suurin, ja sinne mahtui kerralla peräti 3000 kylpijää. Caracallan kylpylän tapaan siellä oli kirjasto, puutarha, teatteri, urheilutilat ja ilotalo

Diocletianuksen kylpylä kattoi suuren osan nykyistä Piazza dei Cinquecentoa ja Piazza della Repubblicaa ulottuen aina Via Parigille ja Via Cernaiolle saakka. Näillä alueilla voi yhä erottaa kylpylän raunioita. Piazza della Repubblican komeiden rakennusten kaareva muoto seuraa tismalleen muinaisen kylpylän pylväskäytävän linjaa, sillä rakennukset on pystytetty suoraan kylpylän perustusten päälle.

Piazza della Repubblicalla sijaitsevan Basilica di S. Maria degli Angelin e dei Martirin kovera julkisivu seuraa kylpylän caldariumin eli kuumien kylpyjen huoneen muotoa. Kirkon eteinen on suoraan haaleiden kylpyjen huoneen perustusten päällä, ja kirkon poikittainen keskilaiva seisoo kahden sivuilla olleen huoneen perustuksilla. Kirkon pääalttarin alla on puolestaan muinaisen kylpylän uima-allas.

"Kirkon pääalttarin alla on muinaisen kylpylän uima-allas."

S. Maria degli Angeli rakennettiin 1500-luvulla Michelangelon johdolla, ja hän nimenomaan halusi säilyttää kylpylän raunioiden muodot kirkkorakennuksessa.

Museo Nazionale Romano delle Terme di Diocleziano on niin ikään rakennettu kylpylän raunioiden päälle. Museon edessä olevaan puutarhaan voi mennä vilvoittelemaan setri-puiden varjoon. Museon keskellä on Michelangelon suunnittelema luostaripiha, Chiostro di Michelangelo, jossa hautakivien keskellä seisoo päättömiä patsaita parin tuhannen vuoden ajanjaksolta.

© Anu Rinkinen

Basilica di S. Maria degli Angeli Piazza della Repubblicalla © Tuulia Kolehmainen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *