San Clemente

San Clementen kirkossa aineellistuu esimerkillisesti Rooman maa-aineksen historiallinen kerroksellisuus: tämän 1100-lukulaisen kirkon alla on toinen kirkko 300-luvulta ja sen alla vielä antiikin aikainen asuintalo 200-luvulta.

San Clementen alttarisyvennyksessä on kaunis mosaiikki 1100-luvun alusta, Ristin voitto. Myös Aleksandrian Pyhän Katariinan kappelin freskot 1400-luvulta ovat näkemisen arvoiset. Ne kertovat Katariinan elämästä. Kirkkosalin keskiosassa oleva kierteinen mosaiikkikoristeinen 1100-luvun korkea pääsiäiskynttilänjalka on puolestaan yksi hienoimpia kosmaattisia taideteoksia, mitä on säilynyt.

Kirkon maanalaisissa kerroksissa on kosteaa ja pimeää. Siellä alhaalla voi nähdä, miten osa kirkon kannattavista pylväistä kuuluu vanhaan kirkkoon. Mithran alttari on pieni suorakaiteinen holvi, jota reunustavat jyrkät kivipenkit. Perällä on itse alttari, jonka kohokuvassa näkyy nuorukainen, Mithra-jumala.

Mithra oli alun perin persialainen valon jumala, josta tuli muodikas palvonnan kohde roomalaissotilaiden keskuudessa. Se kilpaili aikansa kristinuskonkin kanssa. Riitteihin kuului uhrihärän lihan syöminen ja veren juominen. Alttarikuvassa Mithran vieressä erottuvat käärme ja skorpioni, joka on tarttunut härän kiveksiin saadakseen elinvoimaa. Härkä on kauhuissaan, sillä nuori Mithra-jumala on viiltämässä sen kurkkua auki. Härän verestä uskottiin versovan viljaa ja sen kuolemasta elämää. Mitrhaeumeita on löydetty kaikkialta Rooman valtakunnasta.

Maanalainen sokkelo johtaa monenlaisiin huoneisiin, hautakammioihin ja muinaiselle nyt maanalaiselle torille. Eri kerrostumat erottuvat selvästi. Välillä kuuluu virtaavan veden solinaa. On arvailtu, että vesi olisi jokin maanalainen joki tai järvi, tai Cloaca Maximan viemäri. Kaivaukset San Clementen alla jatkuvat edelleen.

Osoite: Via San Giovanni in Laterano

 

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *