Rooma – Stazione Termini

Päärautatieasema Stazione Terminiä on haukuttu dinosaurukseksi sen valtaisan koon ja jyhkeän betonisen ulkomuotonsa vuoksi. Kieltämättä rautatieasema on arkkitehtuuriltaan Roomassa poikkeava.

Aseman suunnitteli Angiolo Mazzoni vuonna 1939. Rakennustyöt keskeytyivät kuitenkin 1943, kun fasismi kaatui ja Mazzoni erotettiin virastaan. Asema valmistui vasta vuonna 1950 arkkitehtien Montuori ja Vitelozzi komennuksessa.

Aseman edessä oleva Piazza dei Cinquecento on useimpien linja-autojen päätepysäkki. Stazione Terminin yhteydessä on kauppakeskus ruoka- , vaate- ja kirjakauppoineen. Pikkunälkään asemalta löytyy monenmoista mukaan ostettavaa purtavaa.

Terminin alue, kuten päärautateiden ympäristöt eri puolilla maailmaa, saattaa olla iltaisin rauhaton. Terminin ympäristössä on paljon eri hintaisia hotelleja, ja alueelle on keskittynyt suuri osa Rooman etnisistä ravintoloista.

Terminin vasemmalla puolella Piazza dei Cinquecenton aukiolta katsottaessa on komea pätkä Rooman tasavallan ajan kaupunginmuuria 380-luvulta. Muurinpätkä on sata metriä pitkä ja yhdeksän metriä korkea.

Rooman metro on peräisin vuodelta 1955 ja se on Italian ensimmäinen.

Stazione Termini © Tuulia Kolehmainen
Stazione Termini © Tuulia Kolehmainen

Stazione Terminin alla on ainoa kohta, jossa Rooman metrolinjat (metropolitana) risteävät: oranssi linja A (BattistiniAnagnina) ja sininen linja B (LaurentinaRebibbia). Uusien metrolinjojen C ja D rakentaminen etenee vaihtelevan hitaasti. Linja C otettiin osittain käyttöön vuonna 2014, mutta sen laajentaminen jatkuu edelleen.

Lue lisätietoa metrolla kulkemisesta: Liikkuminen Roomassa.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *