Sano “gelato” kun haluat hyvää!

Gelato, jäätelö, kuuluu italialaiseen kesään kuin pyhimyspatsas piazzalle. Jäätelöllä käydään melkein yhtä usein kuin espressolla.

Monista jäätelöbaareista, gelateria, saa myös leivoksia, dolci, ja jäätelökakkuja, semifreddoja, joita nautitaan kesäjuhlissa tavallisten kakkujen asemesta.

Kesähelteillä italialaiset syövät myös paljon sorbetteja, sorbetti. Sorbetteja on tarjolla useaa eri sorttia ihan kaikissa jäätelöbaareissa, ja nehän sopivat niin maitoallergikoille kuin vegaaneillekin.

Lähes ainoa syötävä, jota en voi Italiassa sietää, on la granita di limone eli sitruunamehujää briochen välissä aamupalaksi. Erityisesti Etelä-Italiassa tämä kirpeä aamupala herättää ja viilentää heinä-elokuun tukahduttavassa kuumuudessa, mutta minua se onnistuu ainoastaan puistattamaan. Sen sijaan la granita di limone sopii fantastisesti kuivan martinin sekaan, ja juurikin kesähelteellä!

Jäätelön muuten sanotaan syntyneen Sisiliassa 1300-luvulla, kun arabit sekoittivat Etnan lumeen omenaa ja muita hedelmäisiä makuja. Tämä alku-jäätelö oli lähinnä nykyistä granitaa. Sorbetto on puolestaan nestemäisempi ja tasaisempi seos kuin granita, jossa voi tuntea jään hyytävän läsnäolon. Ja gelato on siis se, joka on yleensä maito- tai kermapohjainen (harvemmin Italiassa kermapohjainen).

Ja drinkeistä puheen ollen kahvin ystävälle caffè shakerato on taivas helteisenä päivänä. Se on kylmä espresso, joka on sekoitettu jäiden, sokerin ja jonkin alkoholin, esim. whiskyn kanssa drinkkisekoittimessa. Taivaallisen piristävää ja virkistävää ja hyvää! Myös viileän kermainen crema di caffè on makuhermoja hivelevä ja virkistävä vaihtoehto kesähelteellä kuuman kahvin sijaan.

Katsaus Rooman parhaisiin jäätelöbaareihin

Frigidarium

Lähellä Campo de’ Fioria. Äänestetty useasti Rooman parhaaksi jäätelöbaariksi. Myös roomalaisten ystävieni suosima. Frigiradiumin mukaan jäätelö ei ole ainoastaan syötävää vaan: “Jäätelö on taiteellisen ilmaisun kaunis lopputulema ja intohimo, kenties suurempi kuin elämä”.

Osoite: Via del Governo Vecchio 112

Gelarmony

Sisilialainen jäätelöbaari Roomassa. Peräti 18 soijapohjaista jäätelöä maitoallergikoille ja vegaaneille. Suosikkini Gelarmonyssa on ihana cannolo siciliano samannimisen sisilialaisen klassikkoleivoksen mukaan. Täällä on myös mahdollista testata tuota ällöä aamiaista: brioche con granita di limone.

Osoite: Via Marcantonio Colonna 34

Gelateria del Pigneto

Kukista ja mausteista makumaailmansa ammentava viehättävä, ulospäin huomaamaton jäätelöbaari Pigneton kävelykadulla. Löytyy aniksella, ruusulla, kanelilla, inkiväärillä ja jasmiinilla maustettua jäätelöä. Maista il gelato alla birraa eli olutjäätelöä!

Osoite: Via Pesaro 11

Gelateria del Teatro

Perinteisiä makuja. Lähellä Piazza Navonaa. Sisilian sitruunoista ja manteleista saatuja raikkaita ja aitoja makuja. Maista taivaallista tumman suklaan ja punaviinin sekoitusta cioccolato al nero d’Avolaa!

Osoite: Via dei Coronari 65/66

Gelateria Gori

Valinnanvaraa löytyy: yritä nyt sitten päättää yli 50 eri mausta! Pelkästään suklaata on kahdeksaa eri variaatiota, maista ainakin chiliä tai rommia! Kokeile myös paikan sisilialaisia makuja, kuten pistacchio di Brontea. Fantastinen myös mandorla e limone (manteli ja sitruuna) ja pera e cioccolato (päärynä ja suklaa).

Osoite: Piazza Menenio Agrippa 8b

Gelato San Lorenzo

Keväällä 2017 avattu gelateria, josta saa aitoa, itse tehtyä jäätelöä, johon ei ole käytetty väriaineita ja sokeriakin on 25 % vähemmän kuin tavallista. Gelato San Lorenzo on hetkessä saavuttanut suuren suosion San Lorenzon boheemissa kaupunginosassa. Tarjolla on hyviä vegaaniversioita tunnetuista mauista, kuten tummasta suklaasta ja pistaasista. Valikoimissa myös luonnonjogurttia ja erilaisia raikkaita smoothieita hellepäivän oloa helpottamaan.

Osoite: Via Tiburtina 6

Giolitti

Vaikka Giolitti on monen makuun turhan turistipaikka, on Giolitti silti maineensa veroinen instituutio todella laajoine valikoimineen. Ja onhan Giolitti kutitellut jäätelönnälkäisten makuhermoja jo vuodesta 1900! Lisäksi se on hyvällä paikalla lähellä Pantheonia.

Osoite: Via Uffici del Vicario 40

Procopio

Edullinen ja pieni jäätelöbaari, jonka laaja valikoima jäätelöitä yllättää. Aina täynnä enimmäkseen paikallisia asiakkaita. Erittäin ystävällinen ja nopea palvelu.

Osoite: Piazza dei Re di Roma 39

Lue myös:

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *