Rooman maukkaimmat pizzat

Mistä löytyy maukkain pizza? Kysymys on absurdi mutta inspiroiva, ja kaikki haluavat kuulla vastauksen. Makuja on monia, parhaita vain joitakin, mutta jos italialaisilta kysyy, kaikki on kiinni taikinasta, sen kohoamisajasta ja uunista. Suomalainen ei niistä välitä, kunhan on hyvät täytteet. Täytteistä ei kuitenkaan tarvitse Roomassa huolestua: kyllä ne täytteet ovat aina hyviä ja tuoreita. Se on se taikina joka ratkaisee. Ja pizzauuni on aina puu-uuni, mozzarella on aina mozzarella di bufalaa (jos ei ole, poistu ravintolasta välittömästi).

Hyvä italialainen pizza on usein mahdollisimman yksinkertainen: tomaatin, mozzarellan ja basilikan pyhää liittoa on vaikea ylittää. Kerrotaan, että kuningatar Margherita ihastui Napolin-vierailullaan vuonna 1889 tähän Italian lipun värejä kantavaan pizzaan, ja siitä lähtien tätä klassikkopizzaa on kutsuttu margheritaksi. Tarina on asetettu kyseenalaiseksi joissakin tutkimuksissa, joiden mukaan margherita-nimitys olisi varhaisempaa perua ja tulisi samannimisestä kukasta. Niin tai näin, margherita on aina takuuvarma valinta!

Italialaiset eivät yleensä syö pizzaa lounaaksi, ja siksi pizzeriatkin ovat auki yleensä vain iltaisin. Puu-uunit lämmitetään vasta illaksi. Päiväsaikaan pizzaa saa ostaa mukaan pizza al taglio -paikoista paloittain.

Roomalainen vs. napolilainen

Italialaisten kanssa saa aina puheenaiheen kun kysyy, kumpi pizza on maukkaampaa, roomalainen vai napolilainen. Roomalaisen pizzan erottaa napolilaisesta katsomalla reunusta: roomalaisessa pizzassa ei ole reunoja juuri ollenkaan. Napolilaisen pizzan pohja on paksumpi, pureskeltavampi, ja pizzassa on selkeät reunukset. Roomalainen pizza on erittäin ohut ja rapeapohjainen. Roomasta löytyy onneksemme pizzerioita kumpaankin makuun.

“Italialaisten kanssa saa aina puheenaiheen kun kysyy, kumpi pizza on maukkaampaa, roomalainen vai napolilainen.”

Näiden lisäksi Roomassa saa myös pinsa romanaa, joka on oikeaa perinneruokaa. Sitä tehtiin Roomassa jo antiikin aikana, kauan ennen kuin varsinainen pizza keksittiin. Pinsa romanan taikina on tehty kolmesta eri jauhosta: maissijauhoista, vehnäjauhoista ja soijasta. Pinsa romanan annetaan kohota 48 tuntia ja se on helpommin sulavaa kuin tavallinen pizzataikina. Te siis, joilla on ruoansulatusongelmia, ja luulitte että joudutte jättämään pizzat väliin, muistakaa pinsa romana! Pinsa tulee latinan kielen verbistä pinsare, joka tarkoittaa venyttämistä. Pinsa romana onkin venytetty pitkä ovaalinmuotoinen pizza, siitä sen tunnistaa!

Mutta missä se on se paras pizza? Kyse on viime kädessä makuasioista, mutta Rooman maukkaimmat pizzat löytyvät näistä ravintoloista:

Baffetto

Paikallisten ja turistien yhtä lailla arvostama pizzeria loistavalla paikalla lähellä Piazza Navonaa. Vaikea kuitenkin saada pöytää, sillä Baffettosta ei voi varata pöytää etukäteen. Jonottaminen kannattaa silti aina. Listalla vaikuttava määrä antipastoja, bruschetteja, pizzoja, calzoneja, primoja, secondoja, dolceja. Täällä voi siis ahtaa kupunsa täyteen.

Hintahaarukka: antipasti, pizza ja lasillinen viiniä 15 €

Osoite: Via del Governo Vecchio 114

Da Francesco

Hyvää roomalaista ohutpohjaista ja rapeaa pizzaa jo vuodesta 1957. Pizzat paistetaan tietysti puulämmitteisessä kiviuunissa. Lämpimällä säällä on miellyttävää istua terassilla. Hyvällä paikalla aivan Piazza Navonan tuntumassa. Secondoissakin löytyy kokeiltavaa: perinteiset roomalaiset ruuat coda alla vaccinara ja saltimbocca alla romana löytyvät listalta. Pöytävaraus suositeltava.

Osoite: Piazza del Fico 29

La Fucina

La Fucinan erikoisuus on tuoda pizzat pöytään valmiiksi leikattuina, jolloin seurueelle tarjoutuu tilaisuus maistella toistensa tilaamia pizzoja. Näin jokainen pääsee kokeilemaan jotakin uutta, onhan meillä monilla usein tapana pysyttäytyä siinä omasta mielestä parhaassa tutussa ja turvallisessa.

La Fucinan pizzojen täytteenä käytetään aina kauden tuoreita ja parhaita antimia. Siksi lista vaihtelee jonkin verran vuodenaikojen mukaan.

Juomiseksi voin suositella paikan hyviä italialaisia luomuoluita tai laatuviiniä laajalta viinilistalta.

Hintahaarukka: pizzat 12-26 €

Osoite: Via Lunati 25

La Gatta Mangiona

Suomeksi suursyömärikissan pizzapohjassa on vieno savun maku, mikä tekee siitä aivan omanlaisensa. Suursyömärin nälkään voi suositella peruna-pekoni-mustapippuripizzaa (la patate e pancetta al pepe nero) tai kikhernekastike-savuturska-pizzaa (crema di ceci e baccalà affumicato). Kokeilemisen arvoinen erikoisuus on ”kuukauden pizza” (pizza al mese), jossa on täytteenä aina kauden tuoreita kasviksia, kalaa tms.

La Gatta Mangiona on myös mainittu The Guardianissa yhtenä Rooman parhaimmista pizzerioista. Täällä ei myöskään tarvitse tyytyä talon viiniin, sillä palanpainikkeensa voi valita yli 200 viinin listalta. Olutmerkkejäkin on tarjolla yli 70.

Hintahaarukka: antipasti, pizza ja olut 25 €

Osoite: Via Federico Oznam 30/32 (Monteverde)

La Pratolina

La Pratolina on ensimmäinen pizzeria, joka alkoi tehdä pinsa romanaa ravintola-asiakkaille. Ruokalistalta löytyy peräti 37 erilaista pinsa-pizzaa. Erityisen suositeltava pinsa-pizza on pistaasipesto-villifenkoli-anjovis-suolaricottajuustopinsa (pesto di pistacchio, finocchietto selvatico, alici e ricotta salata della Sicilia). Ruokajuomaksi löytyy erinomaisia luomuoluita lähiseudulta.

Hintahaarukka: pizzat 8-20 €

Osoite: Via degli Scipioni 248

Pinsa e Buoi

Tunnettu pinseria ihanan boheemissa San Lorenzon kaupunginosassa. Ruokalistalla peräti 45 pinsa-pizzaa, lisäksi löytyy erilaisia focaccioja ja secondoja eli liharuokia. Rento tunnelma, asiakkaina alueen opiskelijoita ja yliopisto-opettajia. Myös gluteenittomat vaihtoehdot.

Hintahaarukka: pizzat 6-14 €

Osoite: Viale Scalo San Lorenzo 15/17

Pizzarium

Pizzan Michelangeloksi kutsutun Gabriele Boncin oma gourmet-pizzeria, jossa asiakkaiden kerrotaan huutaneen ääneen silkasta mielihyvästä. Myös The Guardianin ruokakriitikko Katie Parla on ylistänyt kritiikeissään Pizzariumia. Suosittelen artisokka-gorgonzola-pizzaa (pizza con carciofi e gorgonzola). Huuto taisi tosiaan lähteä huulilta.

Hintahaarukka: pizzat 5-20 €

Osoite: Via della Meloria 43

Pizzeria ai Marmi

Ai Marmi on auki kahteen saakka yöllä, joten se on Trasteveren ja Campo de’Fiorin juhlijoiden suosittu ja varma kohde kun nälkä iskee illan päätteeksi (tai aluksi). Roomalaisten ohut- ja rapeapohjaisia pizzoja, jotka ovat suurempia kuin lautaset, joilla ne tarjoillaan. Myös hyviä calzoneja.

Hintahaarukka: pizzat 6-10 €

Osoite: Viale di Trastevere 53/57

Sforno

Roomalaisten suuresti kunnioittama klassikkopizzeria. Täällä puu-uunilla lämmittämisestä on tehty taidetta. Niinpä Sfornon pizzataikinaa ylistetään vuodesta toiseen pääkaupungin parhaaksi. Sfornoon lähteminen vaatii jo vähän vaivannäköä, mutta se kannattaa aina.

Hintahaarukka: antipasti, pizza ja olut 18 €

Osoite: Via Statilio Ottato 110/116 (Cinecittà)

Lue myös:

 

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *