Rooman keskiaika

313 Konstantinus Suuri kääntyy kristinuskoon ja tekee kristinuskosta laillisen uskonnon nk. Milanon ediktillä.

330 Bysantista (Konstantinopolista) tulee keisarikunnan pääkaupunki Konstantinuksen määräyksestä.

380 Kristinuskosta tehdään valtionuskonto.

395 Rooman keisarikunta jakaantuu Länsi- ja Itä-Roomaan, Honoriuksesta tulee Länsi-Rooman ja Arcadiuksesta Itä-Rooman keisari.

410 Gootti Alarik joukkoineen hyökkää Roomaan ja ryöstää ja hävittää sitä.

476 Länsi-Rooma hajoaa kun germaanit Odovakar johdossaan valtaavat Rooman ja syrjäyttävät keisari Romulus Augustuksen. Itä-Rooma jatkaa olemassaoloaan turkkilaisvaltaukseen saakka vuoteen 1453.

590–604 Paavi Gregorius Suuri määrää kirkkoveron, jonka avulla turvaa kirkon taloudellisen riippumattomuuden, ja aloittaa mittavan käännytystoiminnan korostaen itsekidutusta ja pyhimysten palvontaa. On katsottu, että pimeä keskiaika alkoi Gregoriuksen valtakaudesta. Toisen tulkinnan mukaan keskiaika alkoi jo Länsi-Rooman hajoamisesta. Keskiajalla Rooman väkiluku putoaa sotien, luonnonkatastrofien ja epidemioiden seurauksena miljoonasta vain 30 000:een.

756 Kirkkovaltio perustetaan.

800 Paavi Leo III kruunaa Kaarle Suuren Rooman keisariksi.

1309–77 Paavi maanpaossa Ranskan Avignonissa.

Varaa täältä liput jonojen ohi Vatikaanin museoihin!

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *