Praha

Tämä opas päivitetään täydellisesti kesän 2022 aikana!

Praha on nykyään paljon muutakin kuin oluenhuurua ja maagisia alkemisteja. On se toki edelleen kuohuvien kolpakoiden unelmakaupunki, Franz Kafkan, Jan Nerudan ja Pentti Saarikosken unenomainen kirjailijakaupunki sekä hullujen keisareiden tyyssija, mutta samalla uutta luovan urbaanin kaupunkikulttuurin keidas. Prahassa on yhteisöllisiä leiritulia, huippumäärä vegaanisia ravintoloita ja alati laajenevia uusia mielenkiintoisia kaupunginosia ydinkeskustan ulkopuolella.

Paras matka on tämän kaiken yhdistelmä: historian tarinoihin tempautuminen, Prahan linnan valojen ihailu legendaariselta Kaarlensillalta ja sitten boheemeihin viinibaareihin, pienpanimoihin ja taidekahviloihin. Moni rakennus omaa kiehtovan taustakertomuksen, vanhankaupungin kaduilla kuhisee kummituksia, rustiikkiset pivnicet ovat aikamatka menneeseen ja illalla voi humpata lukuisten baarien livekeikoilla.

Turisteja on Prahassa paljon, mutta suuret matkailijamäärät tapaavat tarpoa pitkin muutamaa Vanhankaupungin pääkatua ja Kaarlensiltaa. Pari askelta sivukadulle, ja sieltä löytyy yhä mystinen Praha täynnä yllätyksiä.

DayTripster Praha
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Prahan hotellit

Prahassa voi valita hotellin melkein mistä päin keskustaa tahansa, sillä julkinen liikenne toimii Prahassa esimerkillisesti. Prahan vanha keskusta on keskellä kaikkea, mutta myös vilkkain ja vähiten ”prahalainen” alue. Jos haluaa asua lähempänä prahalaista elämää, kannattaa harkita asumista vanhankaupungin ulkopuolella. Lue lisää Prahan hotellisivulta, missä päin Prahaa kannattaa asua.

Booking.com

Prahan kaupunginosat

Prahan vanhankaupungin aukio. Kuva: Brad Hammonds, Flickr CC
Prahan vanhankaupungin aukio. Kuva: Brad Hammonds, Flickr CC

Prahan Vanhakaupunki eli Stare Mesto on kuin entisajan Keski-Eurooppa pienoiskoossa. Prahan vanhankaupungin kapeilla kujilla vuorottelevat pahaenteinen goottilainen synkkyys ja barokin värikäs loistokkuus. Vanhaankaupunkiin ovat jättäneet jälkensä julmat teloitukset, pelottomat uskonpuhdistajat ja hyytävät kummitustarinat.

Vanhankaupungin kupeessa on Josefov, Prahan entinen juutalaiskaupunginosa, joka on nykyisin kalliiden ravintoloiden ja merkkiliikkeiden komeaa jugendaluetta. Josefovin nähtävyyksistä suosituin on tunnelmallinen Vanha juutalainen hautausmaa.

Vanhakaupunki ja Josefov ovat kaupungin ydinkeskustaa ainakin matkailumielessä. Täällä pörrää suurin osa matkailijoista – mutta moni prahalainen välttelee vanhankaupungin vilinää viimeiseen asti.

Paljon rauhallisempia ja paikallisempia tunnelmia löytääkin jo kaikista muista kaupunginosista.

Vltava-joen toisella puolen oleva Mala Strana eli Pienipuoli on tunnelmaltaan parhaiten säilynyttä vanhaa Prahaa. Mala Stranasta mäkeä ylös nousemalla saapuu Prahan linnan alueelle, joka käsittää itse linnan lisäksi Hradcanyn rauhallisen kaupunginosan. Hradcanyssa on useita kauniita ja rauhallisia vanhoja kujia.

Nove Mesto eli Uusi kaupunki levittäytyy kuin viuhka Vanhankaupungin ympärille. Varsinaisia nähtävyyksiä täällä on vähän mutta sitäkin enemmän kauppoja ja paikallisten suosimia ravintoloita ja baareja.

Lisää viihtyisiä ravintoloita löytyy vehreästä Vinohradyn kaupunginosasta, joka on yksi Prahan viihtyisimmistä asuinalueista. 1900-luvun vaihteessa rakennetut talot ovat kauniita ja kadut puiden varjostamia. Varsinaisia nähtävyyksiä kaupunginosassa ei ole, vaan sitäkin enemmän kodikkaita baareja ja ravintoloita. Alueella on eniten laatukahviin painottuvia pienpaahtimokahviloita koko Prahassa.

Jos Vinohrady henkii porvariston hillittyä charmia, vieressä sijaitseva Žižkov oli pitkään nuhjuinen työläiskaupunginosa täynnä halpoja baareja ja ympäri vuorokauden auki olevia pelihalleja. Kovaa vauhtia siistiytyvä kaupunginosa on jo saanut ensimmäiset boutique-hotellinsa ja trendikahvilansa. Vieraile myös Žižkovin naapurissa, modernissa Karlínissa sekä joen mutkan taidekylläisissä Letnássa ja Holešovicéssa.

Prahan nähtävyydet

Kauniin arkkitehtuurinsa lisäksi Praha tunnetaan yllättävistä patsaistaan.
Kauniin arkkitehtuurinsa lisäksi Praha tunnetaan yllättävistä patsaistaan.

Prahan tärkein nähtävyys on Prahan vanha keskusta, etenkin kaupunginosat Stare Mesto ja Mala Strana, jotka ovat rakennuksiltaan kuin aikamatkoja Eurooppaan historiaan.

Stare Meston ja Mala Stranan välissä kulkee kuuluisa Kaarlensilta, josta vanha kuninkaallinen kruunajaistie nousee ylös Prahan linnalle.

Prahan suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Prahan vanhan juutalaisgeton museot ja synkän tunnelmallinen Vanha juutalainen hautausmaa.

Prahassa riittää myös kummituksia ja muita erikoisia nähtävyyksiä ja monenlaista nähtävää ja koettavaa lapsille.

Prahan ravintolat ja oluttuvat

praha-aamiainen
Louvre-ravintolan suurista toisen kerroksen ikkunoista on kiva katsella Prahan aamuvilinää. Kuva: Louvre.

Tietenkin Prahan-reissulla myös syödään! Hintataso on edelleen edullinen, ja Prahassa on helppo aterioida ulkona joka päivä, useampaan kertaan. Böömiläisen perinneruuan ystävät nauttivat tšekkiateriansa eli rasvaöverit olutkellarissa, mutkattomassa kortteliravintolassa ja gastropubissa.

Viime vusoina koko Prahan alue on kokenut melkoisen vegaanibuumin, ja nykyään Praha on yksi Euroopan vegaaniystävällisimmistä kaupungeista, joten löydät vaikka miten monta herkullista, vastuullista ruokapaikkaa.

Prahan yöelämä

Monille riittää Prahassa yöelämäksi notkuminen perinteisissä oluttuvissa, eikä Praha mikään erityisen kuuluisa tai ainakaan trendikäs klubikaupunki olekaan. Monet klubit on monikerroksisia, turisteille suoraan suunnattuja teinien bilepaikkoja. Monet niistä löytyvät Kaarlensillan vierestä.

Mutta kyllä innokkaita klubbaajiakin palvellaan: Prahan Cross Club on yksi Euroopan kiinnostavimmista ja kummallisimmista bilepaikoista.

Perinteisiä oluttupia löytyy melkeinpä joka korttelista. Varsinaisia baarikeskittymiä on keskustassa kaksi: Toinen on Vanhankaupungin kaduilla Jakubská ja Dlouhá, toinen Uudessakaupungissa Kansallisteatterin takana Pštrossovalla ja sen lähikaduilla.

Mielenkiintoisia istuskelukuppiloita, pienpanimobaareja ja klubeja löytyy myös Vinohradyn, Žižkovin, Karlínin ja Letnán kaupunginosista.

Keikkatarjonta on yleensä varsin kiinnostavaa Prahan live-klubeilla. Coverbändit ovat yllättävän taidokkaita, ja jazzkaupunkina Praha on mainio ja laadukas.

Retket Prahasta

Karljsteinin linna on mainio retkikohde Prahasta.
Karljsteinin linna on mainio retkikohde Prahasta.

Prahasta pääsee helposti monipuolisille päiväretkille: Karlovy Varyssa voi ihastella kylpyläkaupungin hillittyä charmia ja Kutná Horassa hämmästellä ihmisluilla koristeltua kirkkoa.

Terezínin kokoomaleiri kertoo viime vuosisadan pimeästä puolesta – ja kuinka taide toi lohtua juutalaisten arkeen keskitysleirillä.

Karlštejn on kunnon vanhan ajan linna, joka korvaa taatusti sen pettymyksen, jonka Prahan epälinnamainen linna saattaa joillekin aiheuttaa.

Matka Prahaan – testaa juna!

Kokeile ihmeessä myös ekologista junareittiä! Nopea tapa päästä Prahaan on matkustaa laivalla Turusta Tukholmaan, ottaa päiväjuna aamulla Berliiniin ja sieltä nopea pikajuna Prahaan. Yöpyä kannattaa Berliinissä. Hintaa matkalle tulee edullisimmillaan noin 130 euroa / suunta plus Berliinin yöpyminen. Aikaa kuluu pari vuorokautta. Prahaan pääsee myös Baltian maiden kautta, mutta aikataulut eivät ole yhtä sujuvat.

Lataa Tripsterin Praha-sovellus

Haluatko löytää Prahan-matkallasi parhaat ravintolat, oluttuvat, iltamenot ja nähtävyydet kartalla ja navigoida reittiohjeiden avulla helposti kohteesta toiseen? Lataa DayTripster AppStoresta tai GooglePlaystä ja tutustu Tripsterin Praha -sovellukseen!

DayTripster -matkasovelluksesta löydät ainutlaatuisen laajan valikoiman Prahan mielenkiintoisimpia ruokapaikkoja, istuskelupuistoja, kaupunkikeitaita, hotelleja, museoita ja koko perheiden kohteita reilun matkailun vinkkeliä unohtamatta.

Lisäksi saat runsaan joukon valmiita Prahan kaupunkikierroksia tai voit tallettaa suosikkipaikkasi ja luoda aivan omia kierrosreittejä! Kokeile!

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue Tripsterin Praha-opaskirja

Praha on niin täynnä tarinoita ja kiehtovaa historiaa, ettei kaupunkiin kannata matkustaa pelkästään online-opas kännykässä. Parhaiten Prahasta nauttii, kun matkassa on myös vanha kunnon matkaopaskirja, sellainen kuin tarinarikas opas Tripsteri Praha. Oppaan voi tilata suoraan kotiin Suomalaisesta kirjakaupasta.

Tripsterin vuonna 2019 julkaistusta Praha-opaskirjasta saat parhaat vinkit Prahan-matkalle. Oppaan avulla tutuiksi tulevat Prahan hämmästyttävimmät legendat, tunnelmallisimmat kuppilat ja nykypäivän syke. Keskustan ohella opas vie Prahan letkeimpiin kaupunginosiin Karlíniin, Vinohradyyn, Letnáan ja Holešoviceen, joissa riittää gallerioita, kirppiksiä, lekottelupuistoja, kasvisravintoloita, designputiikkeja ja vireitä kaupunkitapahtumia.

Oppaan ovat kirjoittaneet toimittajat Siru Valleala ja Antti Helin, joilla molemmilla on vuosien kokemus Prahasta. Kirjan on kustantanut ReadMe (Bonnier) ja se on painettu Suomessa.

Prahan vinkit ja kokemukset

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat vinkkisi ja kokemuksesi Prahan-matkoiltasi ja auta lukijoitamme suunnittelemaan täydellinen loma Prahassa.

© Antti Helin
© Siru Valleala

Kuuntele Praha-podcast!

Tripsterin toinen Praha-oppaan tekijä Siru Valleala kertoo Prahan nousevista kaupunginosista, olut- ja viinibaareista, vegaanisista perinneravintoloista sekä omista suosikkinähtävyyksistään – ja siitä, mitä kaikkea Prahassa kannattaa tehdä lasten kanssa. Jaksossa paljastuu myös, mitä vaaroja vääräoppiseen absintin juontiin voi liittyä. Haastattelija: Paula Kultanen Ribas.

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (3):

Homppeliherra 14.01.2018 23:06

Upea kuva heti "Prahan nähtävyydet" jälkeen ja sama kuva toistuu "Retket Prahasta" jälkeen--ei kai se nyt niin hirveen tarkkaa ole, onko kuva Reykjavikistä vai Prahasta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 15.01.2018 23:48

Kiitos huomiosta! Sivustolla on paikoitellen vaihtunut kuvia itsestään teknisen vian vuoksi. Näitä on hankala bongailla kaikkia itse. t. ylläpito

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pettynyt Antti 20.06.2016 23:12

Hopon-Hopoff mainoksiin ei kannata uskoa. Aamulla kun ostat hyväuskoisena lippua busseissa on tilaa. Sitten, kun jäät katselemaan jotakin kohdetta ja ajattelet nousta sen jälkeen bussiin se tulee, ovi aukeaa ja muutaman minuutin päästä pääsee assistentti tulemaan ulos ja sanoo, tämä bussi on valitettavasti täynnä, odottakaa seuraavaa bussia. Meille kävi näin kaksi kertaa saman päivän (16.6.2016)aikana ja senjälkeen uskoimme, että on tyhmää kuluttaa aikaansa bussipysäkillä. Lisäksi pikkubussit olivat niin rämiseviä, ettei edes äidinkielisestä selostuksesta aina saanut selvää.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Näin ja koin 10.12.2015 01:21

Paska kaupunki täynnä varkaita metrossa. Berniili on paljon parempi ja halvempi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *