Stare Mesto eli Prahan vanhakaupunki

Prahan Stare Meston eli Vanhakaupungin komealla aukiolla ja kapeilla kujilla vuorottelee barokin värikäs loistokkuus ja pahaenteinen goottilainen synkkyys. Minne tahansa katseleekin, taloihin ja katuihin liittyy tarinoita pelottomista uskonpuhdistajista, julmista teloituksista ja hyytävistä kummituksista. Yleensä nuo kaikki kolmea liittyvät yhteen: uskoaan puolustaneita on teloitettu julmasti ja heistä on tullut kummituksia.

Vanhankaupungin aukio

Prahan historia on pitkälti uskonsotien historiaa, kun protestantit ja katoliset ovat kamppailleet tshekkien sielusta ja olleet vuoroin niskan päällä. Niistä muistuttaa elävästi myös Vanhankaupungin keskus eli Vanhankaupungin aukio.

Aukion kuuluisin nähtävyys on mystinen Astronominen kello, joka tikittää katoavaa aikaa Raatihuoneen kellotornissa.

Kujia pitkin Betlehemin kappelille

Vanhasta kaupungista nauttii parhaiten kävelemällä pikkukujilla. Kannattaa suunnata esimerkiksi Betlehemin kappelin kulmille. Alue on Vanhankaupungin rauhallisinta seutua – ja uskonpuhdistaja Jan Husin kuuluisaksi tekemä Betlehemin kappeli on karuudessaan vaikuttava kokemus – kuinka karu kappeli onkaan verrattuna katolisen kirkon kimalteleviin saleihin.

Jan Hus keräsi 1400-luvun alussa Betlehemin kappeliin monituhatpäisen yleisön kuulemaan tšekinkielisiä saarnojaan. Hän halusi kirkon lopettavan anekaupan, luopuvan ylitsevuotavasta omaisuudestaan ja keskittyvän politikoinnin sijasta uskontoon.

Vuonna 1415 Jan Hus poltettiin roviolla kerettiläisenä, mistä alkoivat veriset hussilaissodat protestanttisiksi kääntyneen kansan ja katolisen kuningashuoneen välillä.

Kaarlensilta

Prahan kuuluisin silta on Kaarlensilta, joka vie Vanhasta kaupungista Vltava-joen toiselle puolen Mala Stranaan eli Prahan Pienelle Puolelle. Kaarlensilta on päivisin niin täynnä turisteja ja kaupustelijoita, ettei sen kauneutta oikein huomaakaan. Siltaan kannattaakin tutustua yöllä tai aamuvarhaisella, jolloin se on kauneimmillaan.

Prahan vanhankaupungin hotellit

Prahan vanhassakaupungissa asuu keskellä kaikkea ja lyhyen kävelymatkan päässä keskeisiltä nähtävyyksiltä. Miinusta tulee alueen vilkkaudesta.

Katso tarjoukset Prahan vanhankaupungin hotelleihin.

Suositellut nähtävyydet

Prahan kaupunginosat

 

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *