Kuolleiden nekropolis – Prahan Vanha juutalainen hautausmaa

Vanha juutalainen hautausmaa (Stary Zidovsky hrbitov) on Prahan kuuluisimpia nähtävyyksiä. Prahan juutalainen hautausmaa on Euroopan suurin lajissaan: 12 000 ikivanhaa hautakiveä sojottavat kaikkiin mahdollisiin suuntiin, ja niiden alle on haudattu kerros kuolleita toisensa päälle.

Prahan vanha juutalainen hautausmaa onkin todellinen nekropolis, kuolleiden metropoli.

Hautakiviä kannattaa katsoa ajatuksella. Vuosina 1439–1787 pystytettyjen hautojen kuvat kertovat ”asukkaidensa” ammateista ja sukunimistä: sakset kertovat räätälistä, sulkakynä kirjurista, rukoukseen kohotetut kädet rabbiinista.

Upporikkaan Maiselin-suvun edustajan komeaa hautakiveä koristaa hänen nimensä mukaan hiiri.

Prahan vanha juutalainen hautausmaa on tunnelmallinen myös talvella. Kuva: Alfred Weidinger, Flickr CC (talvella)
Prahan vanha juutalainen hautausmaa on tunnelmallisimmillaan talvella. Kuva: Alfred Weidinger, Flickr CC

Vanhan juutalaisen hautausmaan kuuluisin hauta kuuluu talmudin, matematiikan ja tähtitieteen tuntijalle rabbi Löw ben Bezaleille (1520–1609).

Parhaiten Löw tunnetaan kuitenkin juutalaisten oman Frankensteinin hirviön, savesta tehdyn Golemin, isänä (lue lisää Golemista ja Prahan kummituksista). Tarinalla Löwistä ja tämän okkultistisista kokeiluista ei tosin ole historiallista perää, vaan legenda syntyi vasta 1800-luvulla.

Niin upea paikka kuin Prahan vanha juutalainen hautausmaa onkin, on se myös Prahan suosituimpia nähtävyyksiä, joten kannattaa henkisesti varautua väentungokseen.

Vierailu Vanhalla juutalaisella hautausmaalla kannattaakin ajoittaa sellaiseen hetkeen, kun on matkalla Prahassa vilkkaimman turistisesongin ulkopuolella.

Prahan Vanhalle juutalaiselle hautausmaalle on sisäänkäynti Pinkasin synagogan kautta (osoite: Siroka 3).

Lue lisää: Prahan nähtävyydet

© Antti Helin

Pääkuva: Iordachescu Nicu, Flickr CC

 

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *