Nikolauksen kirkko

Kuva:
Kuva: Roman Boed, Flickr CC

Euroopan hienoimpiin barokkikirkkoihin kuuluva Nikolauksen kirkko (kostel sv. Mikuláse) hallitsee koko Pienenpuolen panoraamaa: sen vihreä kuparikupoli ja kellotorni näkyvät rinnakkain milloin mistäkin vinkkelistä kattojen yläpuolella.

Kirkossa riitti tekemistä. Perustuskivi muurattiin vuonna 1673 ja rakennus valmistui lähes sata vuotta myöhemmin 1759. Siihen päättyikin barokin aika Prahassa, suurimpaan saavutukseensa. Kirkon 75 metriä korkean kupolin sisään mahtuisi Helsingin olympiastadionin torni.

Kupolin korkeus herätti aluksi pelkoa: uskovaiset eivät uskaltaneet astua sisälle kirkkoon ennen kuin arvovaltainen raati asiantuntijoita oli vakuuttanut, ettei se sorru.

Kirkon valtava, 1 500 neliömetrin kokoinen kattofresko kuvaa Pyhän Nikolauksen elämää. Pyhimys tunnetaan myös nimellä Santa Claus eli Joulupukki.

Nikolauksen kirkossa on konsertteja lähes päivittäin. Kuuluisin Nikolauksen kirkon esiintyjistä on ollut Wolfgang Amadeus Mozart joka soitti kirkon urkuja kolme päivää ennen kuolemaansa.

Missä: Malostranské námesti
Avoinna: Kesäisin ma–su 9–18, talvisin ja konserttipäivinä 9–16. Pieni sisäänpääsymaksu.

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *