Josefov eli Prahan juutalaiskaupunki

Kuva: Josefovin Paris-katu on Prahan luksuskatuja. Yannick Loriot, Flickr CC

Josefov on Prahan entinen juutalaiskaupunginosa eli ghetto. Aivan Vanhankaupungin aukion kupeessa sijaitsevan Josefovin vanhat synagogat ja etenkin Juutalainen hautausmaa kuuluvat Prahan suosituimpiin nähtävyyksiin.

Nykyinen komea jugendkaupunginosa ei muistuta enää lainkaan uskomattoman ahtaasti asuttua ghettoa. 1900-luvun vaihteessa ränsistynyt ghetto raivattiin ja tilalle rakennettiin upea jugendkaupunginosa. Vain synagogat ja juutalainen raatihuone säästettiin. Jäljelle jäivät myös tarinat Golemista, juutalaisghettoa piinanneesta savihirviöstä.

Prahan juutalaiset

Juutalaiset ovat asuneet Prahassa pitkään – ja heitä on vainottu kauan. Jo 1200-luvun jälkipuoliskolla juutalaisten asuinalue, ghetto, eristettiin kristittyjen kaupungista muurilla, jonka portit suljettiin yöksi.

Juutalaisten elämä oli aina vaakalaudalla sen mukaan, miten suopeasti tai vihamielisesti kulloinenkin hallitsija heihin suhtautui. Juutalaiset karkotettiinkin kaupungista useaan otteeseen, mutta aina kuningas kutsui heidät takaisin, sillä Praha ei pärjännyt ilman juutalaisten taloudellista panosta.

Juutalaiset nimesivät kaupunginosansa Josefoviksi vuonna 1848 kiitokseksi uudistusmieliselle kuningas Josef II:lle, joka oli vuonna 1784 kumonnut juutalaisia koskevat rajoitukset ja avannut gheton portit.

Sitten saapuivat saksalaiset. Yli 90 prosenttia Prahan juutalaisista kuoli natsien vainoissa ja keskitysleireillä. Nykyisin Prahassa asuu enää muutaman tuhannen juutalaisen yhteisö.

Prahan kaupunginosat

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *