Malá Strana eli Prahan Pienipuoli

Kuva: Mala Stranan maisemia. Yannick Loriot, Flickr CC

Malá Strana eli Pienipuoli on arkkitehtuuriltaan parhaiten säilynyttä vanhaa Prahaa. Kaupunki rakennettiin nykyiseen barokkiasuunsa 1600-luvun lopulla, kun suomalaiset hakkapeliitat olivat polttaneet sen maan tasalle 30-vuotisessa sodassa. Sen jälkeen alueella ei ole juuri harrastettu uudisrakentamista.

Pienenpuolen näkymiä hallitsevat Nikolauksen vihreä kupoli ja kellotorni. Kirkko on Euroopan komeimpia barokkirakennuksia.

Malá Stranan teki kuuluisaksi 1800-luvun lopulla kirjailija Jan Neruda, joka ikuisti Pienenpuolen elämää hupaisiin kertomuksiinsa.

Nerudova

Pienenpuolen vilkkain katu on Nerudova, jota pitkin turistit kipuavat mäkeä ylös Prahan linnalle. Päivällä alueella liikkuu kyllä paljon turisteja, mutta illalla alue muuttuu ihastuttavan rauhalliseksi.

Nerudovalla kulkiessa kannattaa terästää katseensa talojen yksityiskohtiin, kuten komeisiin portinpieliin ja talojen nimikyltteihin. Vanhoja nimikylttejä onkin säilynyt Nerudovalla enemmän kuin missään muualla Prahassa. Ne esittävät muun muassa kultaista ankkuria, punaista leijonaa ja valkoista joutsenta, ja muistuttavat ajasta, jolloin talot vielä nimettiin eikä numeroitu.

Jan Nerudan asuintalo löytyy hänen nimikkokatunsa numerosta 47. Kolmikerroksisen talon alakerrassa on nukkepuoti, kioski ja ravintola, muttei museota.

Pienenpuolen puutarhat

Pienenpuolen viihtyisyyttä lisäävät kauniit puutarhat kuten Wallensteinin puutarha ja Palatsipuutarhat.

John Lennonin seinä

Pienimuotoiseksi musiikkifanien pyhiinvaelluskohteeksi on muodostunut Kaarlensillan vieressä Suurpriorin aukiolla sijaitseva John Lennonin seinä. Muurinpätkä on maalattu täyteen Beatles-pyhimykselle omistettuja kirjoituksia. John Lennonin kuoleman vuosipäivänä 8. marraskuuta paikalle kerääntyy edelleen suuri joukko kitaroilla ja universaalilla rakkaudella varustautuneita Lennon-faneja.

Prahan kaupunginosat

Uusimmat matkavinkit


[pt_view id=”0b1e9298c5″]

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *