Prahan parhaat oluttuvat

Prahan parhaat oluttuvat ovat usein myös kaikkein perinteisimpiä oluttupia. Vanhojen pubien holvikaaret ja historian havina antavat oman silauksensa oluen makuun.

Vaikka nämä kaikki oluttuvat ovat hyvin turistien tuntemat, viihtyvät niissä myös prahalaiset – yleensä enemmistönä.

Prahassa oluttuvat tapaavat olla samalla myös olutravintoloita, sillä melkein kaikista kapakoista saa oluen lisäksi tuhtia tshekkiläistä ruokaa.

Suosituiksi ovat käyneet myös gastropubit, joissa on perinteisen oluttuvan tunnelma, mutta ruoka hieman perinteistä tshekkiruokaa sofistikoituneempaa.

Ja tietenkin Prahassa on myös mainioita pienpanimoita.

Prahan perinteiset oluttuvat

Prahan legendaarisin oluttupa: U zlateho tygra

U zlateho tygra eli Kultainen tiikeri on Prahan legendaarisin oluttupa: prahalainen instituutio ja ylpeyden aihe, muuttumaton pala vanhaa Prahaa.

U zlateho tygra oli kirjailija Bohumil Hrabalin kantakuppila, ja juuri tässä oluttuvassa toisinajattelijasta presidentiksi noussut Václav Havel käytti valtiovieraita esitelläkseen heille perinteistä tšekkiläistä olutkulttuuria.

Kultainen tiikeri ei ole antanut tuumaakaan periksi modernin maailman metkuille – ovella ei vilku edes olutfirmojen valomainosta. Pilsner Urquellin sanotaan maistuvan täällä paremmalta kuin missään muualla, kiitos ikivanhan kellarin, jossa sitä säilytetään.

Suurin osa asiakkaista on paikallisia kansa-asiakkaita, ja turistit mahtuvat mukaan silloin harvoin, kun tilaa on. Varminta onkin saapua loppuillasta yhdeksän tai kymmenen pintaan. Iltapäivällä kapakan avaamisen aikaan ovelle kertyvät pitkät jonot janoisia.

Husova 17

Pilsner Urquellin koti Prahassa: U Pinkasů

Jos kuuluu Pilsner Urquellin ystäviin, on aika pinkaista U Pinkasů -kapakkaan. U Pinkasů oli Prahan ensimmäinen oluttupa, joka alkoi tarjoilla plzeniläistä Pilsner Urquellia.

Oli vuosi 1843, ja valtakunnassa oli vihdoin kumottu “peninkulman sääntö”, jonka mukaan kaupunkiin oli saanut tuoda olutta vain peninkulman päästä. Plzenin olueen ihastunut Räätälimestari Pinkasu otti tilanteesta vaarin ja ryhtyi saman tien kapakoitsijaksi.

Pilsner Urquell tarjoillaan U Pinkasussa edelleen uskomattoman tuoreena ja herkullisena. Oluen lisäksi tarjolla on myös tuhtia kapakkaruokaa (pääruuat alkaen 150 CZK).

Jungmannovo námesti 15–16, metro Můstek

www.upinkasu.cz

Karhunpoikien kanssa kaljalla: U medvidků

U medvidků eli ”Karhunpennut” on Prahan historiallisimpia oluttupia: kapakka on toiminut vuodesta 1466. Perinteisessä oluttuvassa viihtyvät niin turistit kuin prahalaisetkin.

Tarjolla on oman pikkupanimon tummaa olutta Old Gottia ja eteläböömiläistä Budvaria. Suodattamaton Budvar on täällä kuin sulaa kultaa.

U medvidkůssa voi myös syödä konstailematonta tšekkiruokaa (pääruuat alkaen 120 CZK). Erikoisuutena jälkiruuaksi tarjoiltavaa olutjäätelöä.

Na Perštynê 7, metro Národní třida

U cerneho vola

U cerneho vola eli ”Mustan härän luona” sijaitsee Loreton luostarin vieressä Hradcanyn kaupunginosassa. Päivisin pitkien puupöytien ääreen istuu turisteja, mutta iltaisin oluttupa täyttyy kulmakunnan ukoista.

Katto on korkealla, ja seiniä koristavat vanhat vaakunat. Oluena on Velkopopovicky Kozel. Syötäväksi on vain yksinkertaisia olutherkkuja ja makkaraa.

Lorétanské námêstí 1

Kuva: Jani Kesänen
Kuva: Jani Kesänen

Prahan pienpanimot

Kun tavallinen, herkullinen tšekkiolut ei riitä, voi suunnata Prahan panimopubeihin.

Kokeilunhaluisille: Pivovarsky dům

Varoitus: Pivovarsky dům ei sovi oluttosikoille. Kekseliäs panimoravintola maustaa oluitaan kahvilla, vaniljalla, suklaalla, kirsikoilla ja kuohuviinillä. Maistelulautasen tilaamalla pääsee maistelemaan useita oluita pikkulaseissa.

Myös talon tavallisempi oma olut Klasicky cesky lezak on erinomaista sekä tummana että vaaleana.

Pivovarsky dům on myös mainio ruokapaikka, kiitos monipuolisen ruokalistan (pääruuat alkaen 165 CZK).

Lisämaksusta pääsee tutustumiskierrokselle panimon puolelle.

Lípová 15, Uusikaupunki
Avoinna: Ma–su 11–23.30

Luostariolutta: Klasterni pivovar Strahov

Strahovin luostaripanimon portterityylinen Sv. Norbert -olut rankataan Prahan parhaisiin. Olutta saa sekä tummana että meripihkanvärisenä. Tarjolla on myös ruokaa (pääruuat noin 250 CZK).

Olutta kannattaa käydä maistelemassa jo senkin takia, että Strahovin luostari on Prahan kummallisimpia ja kiehtovimpia nähtävyyksiä.

Strahovin luostari, Hradčany
Avoinna klo 22 asti

Maailman vanhin ravintolapanimo: U Fleků

Myönnetään: U Fleků on turistiryhmien valtaama. Mutta se on myös maailman vanhin ravintolapanimo. U Fleků aloitti toimintansa jo 1300-luvulla (!), ja ravintolakin on vuodelta 1499. Samana vuonna portugalilainen Vasco da Gama palasi Lissaboniin legendaariselta merimatkaltaan Afrikan ympäri.

U Flekůssa on useita saleja, tupia, olutpuutarha ja kabareeteatteri. Olut on tummaa ja ruoka tuhtia. Oluen lisäksi tarjoilijat yrittävät turhankin innokkaasti tyrkyttää ylihintaisia Becherovka-snapseja.

Pakkohan täällä on käydä ainakin kerran elämässä!

Křemencova 9–11, Uusikaupunki
Avoinna 9–23

Olutta ja hyvää ruokaa – Prahan parhaat gastropubit

Prahalaiset ovat innostuneet gastropubeista, joissa olut on halpaa, kuten kuuluukin, mutta ruokatarjonta tavallisia oluttupia monipuolisempaa.

Riistan ystäville: Hlučná samota

Viihtyisä gastropubi Vinohradyn kaupunginosassa on erikoistunut riistaan. Maista murean rasvaista peuraa tai erinomaista jänistä (pääruuat 150–300 CZK). Alkupalat tarjoillaan tyylikkäästi aseteltuina, pääruuat karuun tšekkitapaan lihanpalat kastikkeessa lilluen.

Nimensä ravintola on lainannut Bohumil Hrabalin kirjalta Liian meluisa yksinäisyys, ja kirjailijan kuvat koristavatkin rapattuja tiiliseiniä.

Iltaa voi jatkaa vastapäätä sijaitsevassa baarissa Zluta pumpa, josta saa Prahan parasta absinttia.

Záhřebská 14, Vinohrady, metro Nám. Miru
Avoinna: ma–pe 11–00, la ja su 12–00
hlucna-samota.cz

Prahan pisin pubi: Lokál

Prahan ja kenties koko maailman pisin pubi ulottuu kokonaisen korttelin läpi. Lokál on niin suosittu prahalaisten keskuudessa, että pubin valtavasta koosta huolimatta usein on vaikea löytää vapaata pöytää.

Olut virtaa, eikä ruuassakaan ole valittamista.

Dlouhá 33

Olutta ja kengurupihvejä: Tlustá Koala

Tlustá Koalan eli ”Lihavan koalan” konsepti on yllättävän hauska ja toimiva: tšekkipubin ja aussibaarin risteytys on sisustettu kaikenlaisella kodikkaalla tilpehöörillä.

Prahalaiset saapuvat Lihavaan koalaan ystäväporukalla töiden jälkeen ja jäävät koko illaksi. Keittiö on auki myöhään.

Ruokalistalla (Pääruuat 150–200 CZK) on tulista chili con carnea, kengurupihvejä ja tuhtia papukeittoa. Pyttipannuakin löytyy.

Senovážná 8, metro Nám. Republiky
Avoinna: ma–pe 12–2, la 12–00, su 15–2

Lue lisää Prahan ravintoloista tai siirry Praha-oppaan pääsivulle.

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *