Praha lasten kanssa

Praha on kiehtova matkakohde lasten kanssa, onhan Praha täynnä kummitustarinoita ja ritaritunnelmaa. Kunhan aikuinen lisää matkaan mukaan ripauksen mielikuvitusta, voi Prahassa kokea vaikka minkälaisia seikkailuja.

Perheiden pikkuprinsessoille riittää ihasteltavaa Prahan lelumuseon valtavassa Barbie-kokoelmassa. Muista lapsia kiinnostavia museoita ovat tekniikan museo ja poliisimuseo.

Kummitukset heräävät eloon Prahan tarinoissa.
Kummitukset heräävät eloon Prahan tarinoissa.

Eikä sovi unohtaa Prahan eläintarhaa, joka kuuluu Euroopan parhaisiin.

Aivan Prahan ydinkeskustassa Fransiskaanipuutarhassa on lasten leikkipaikka. Kukkaloistossa kylpevään puutarhaan pääsee Lumisen neitsyt Marian kirkon vierestä (avoinna kesäisin 7–22, talvella 8–19).

Prahan eläintarha (Praha Zoo)

Prahan eläintarhan portille johtaa hauska eläinten Hollywood Boulevard, johon eläintarhan asukkaiden jalanjäljet on ikuistettu katuun tähtien keskelle.

Prahan eläintarhaa pidetään yhtenä Euroopan parhaista. Kirahveilla on käytössään melkoinen savanni, ja omat viihtyisät valtakuntansa on pandoilla, gepardilla ja valtavalla Siperian tiikerillä. “Indonesian viidakossa” asustaa orankeja ja gibboneita.

Elävien eläinten lisäksi Prahan eläintarhassa on hauska hämmästellä infotauluja, joissa näytetään kuvin, miten eläimet nukkuvat ja kuka on eläintarhan suursyömäri. Norsu syö päivässä yli sata kiloa heinää ja vihanneksia, mutta kaikkein kallein ruokittava on jääkarhu, joka ahmii päivittäin kaksi kiloa kalaa ja kymmenen kiloa lihaa.

Jyrkkään rinteeseen rakennetun Prahan eläintarhan kruunaa köysirata, jolla voi nousta eläinten päiden yli kukkulan huipulle.

Portilta kannattaa ostaa mukaansa esittelylehtinen, jossa kerrotaan eläinten ruokinta-ajat.

Trojského zámku 3, metro Holešovice nádraží, josta matka jatkuu bussilla numero 112 päätepysäkille. Avoinna kesällä 9–16, keväällä ja syksyllä 9–17 ja talvella 9–16. www.zoopraha.cz

Prahan lelumuseo (Muzeum hraček)

Prahan lelumuseon entisajan lelut lumoavat niin lapset kuin aikuisetkin. Heti ensimmäisessä vitriinissä on esillä ranskalaisen leluteknologian ihme: vedettävä uiva nukke vuodelta 1878. Käsiään ja jalkojaan heiluttamalla se jaksoi uida Pariisin Luxemburgin puiston altaan poikki.

Vieressä on pieniä, alastomia Kewpie-nukkeja, joita amerikkalaissotilaat kantoivat mukanaan ensimmäisessä maailmansodassa suojelusenkeleinään. Mitenköhän sama onnistuisi nykyään? “Aliluutnantti Smith! Mitä te hypistelette taskussanne?”

Prahan lelumuseossa on esillä nukkekoteja, posliini- ja puunukkeja, junaratoja ja höyryleluja – kaikki uskomattoman hienoja. Tinasotilaita kannattaa katsoa tarkemmin: yksi esittää mustaa heimosoturia tappamassa kirveellä eurooppalaista tarjoilijatarta, ja joukossa ovat mukana myös Adolf Hitler ja Winston Churchill.

Entä kuinka poliittisesti korrekti on hervoton varjokuva, jossa opettaja antaa selkään oppilaalle?

Ainutlaatuisin lelumuseon esineistä lienee lelulaiva, joka löytyi Loch Nessin järven pohjasta kuuluisaa hirviötä etsittäessä.

Yläkerrassa on laaja Barbie-näyttely, jonka nukkejen joukkoon kuuluu Frankestein-barbie.

Jiřská 4, Prahan Linnan vieressä. Avoinna 9.30–17.30.

Prahan linnan tarina

Prahan linna näyttää ulkoa linnaa enemmän palatsilta, mutta kellareista löytyy keskiaikaisia tunnelmia.
Prahan linna näyttää ulkoa linnaa enemmän palatsilta, mutta kellareista löytyy keskiaikaisia tunnelmia.

Prahan linnan keskiaikaisissa kellareissa sijaitsevaan näyttelyyn on järjestetty osallistuva seikkailuleikki perheen pienimmille. Seikkailua vauhdittavat aidot luurangot ja muut keskiajan kummajaiset. Pelin säännöt ovat tosin niin monimutkaiset, että aikuisen on turha yrittää niitä ymmärtää: siihen tarvitaan jo lapsen mieltä.

Lisää linnatunnelmia Prahan seudulla voi kokea tekemällä päiväretken upeaan Karlstejnin linnaan.

Keskiaikaisiin kellareihin kuljetaan Prahan linnan kautta.

Prahan vahamuseot

Vahanukkien lisäksi Prahassa riittää ihmettelemistä julkisessa taiteessa. Mitä tuo setä tuolla tekee?
Vahanukkien lisäksi Prahassa riittää ihmettelemistä julkisessa taiteessa. Mitä tuo setä tuolla tekee?

Prahassa on kaksi vahamuseota. Mostecká-kadun vahamuseo esittelee kaupungin historiaan liittyviä henkilöitä. Nähtävillä on Kaarle IV vaimoineen, Rudolf II, Tyko Brahe ja rabbi Löw Goleminsa kanssa. Museo vaatii perehtyneisyyttä vanhemmilta: heidän on hyvä osata kertoa lapsille hahmojen tarinat.

Melantrichova-kadun museossa on puolestaan esillä modernimman ajan sankareita ja antisankareita Einsteinista Staliniin.

Mostecká 18 ja Melantrichova 5. Molemmat museot ovat avoinna 9–20. www.waxmuseumprague.cz

Petrin-puiston peililabyrintti

Petrin-puiston versio Eiffel-tornista.
Petrin-puiston versio Eiffel-tornista.

Hauska kohde perheen kanssa on myös Prahan Pienenpuolen eli Mala Stranan ylle kohoava Petrinin kukkula.

Kukkulalta aukeavat komeat näkymät kaupungin yli. Puiston 60 metriä korkea Rozhledna-näköalatorni (avoinna kello 10–22) on rakennettu Pariisin Eiffel-tornin pieneksi jäljennökseksi.

Linnamaisessa Bludiste-paviljongissa on hupaisa peililabyrintti ja 85 neliön kokoinen panoraamamaalaus 30-vuotisen sodan lopusta, jolloin prahalaiset opiskelijat pysäyttivät hakkapeliitat Kaarlensillalle.

Petrin-puiston muita nähtävyyksiä ovat observatorio ja ruusutarha. Puiston rinnettä pitkin mutkittelee Nälkämuuri. Nimensä muuri on saanut siitä, että tarinan mukaan kuningas Kaarle IV rakennutti sen työllistääkseen nälänhädän uhkaamia työläisiä.

Jos nälkä yllättää, voi suunnata Nebozízek-maisemaravintolaan, josta on hienot näkymät joelle ja Vanhaankaupunkiin. Ruoka on perinteisestä tšekkiläistä.

Petřínille voi nousta Újezd-kadun varrelta köysiratajunalla, johon käyvät tavalliset joukkoliikenteen liput. Toinen tapa välttää jyrkkä ylämäki on kulkea raitiovaunulla 22 tai 23 Strahovin luostarille, jonka luota on lyhyt kävely kukkulan laelle.

Tekniikan museo (Národní technické muzeum)

Pikkupoikien paratiisi on täynnä tekniikan ihmeitä. Edes Pelle Peloton ei olisi keksinyt näin jännää museota.

Prahan Tekniikan museon katosta riippuu lentokoneita, ja kulkuneuvojen kehitystä esitellään myös vanhoilla autoilla, moottoripyörillä ja junilla. Kannattaa kurkistaa sisälle junanvaunuihin: yhdessä on aito jugendsalonki ja toinen on keisari Franz Josefin hovivaunu.

Kuka muuten tiesi, että Michelin-ukko aloitti uransa mainoksissa jo 1930-luvulla: silloin valkoisen rengasmiehen kädessä komeili martinilasi ja suussa sikari.

Omat osastonsa on ajanmittaukselle, astronomialle, akustiikalle, astronomialle ja valo- sekä elokuvalle. Jälkimmäisessä on vitriinissä Charles Chaplinin kulkurin hattu, keppi ja kengät. Aulan elokuvateatterissa näytetään silloin tällöin ikivanhoja tieteisfilmejä.

Kostelní 42, raitiovaunut 1, 8, 25 ja 26 Letenské námesti -pysäkille. Avoinna ti–pe 9–17.30, la–su 10–18. www.ntm.cz

Prahan poliisimuseo (Muzeum policie)

Miltä tuntuisi, jos poliisi pysäyttäisi kadulla paljastettu sapeli kädessään? “Hyvä herra, syyllistyitte törkeään yleisen turvallisuuden vaarantamiseen holtittomalle hevosvaunujenne ohjastamisella.”

Miekat kuuluivat Prahassa poliisin univormuun vielä 1800-luvun lopulla.

Prahan poliisimuseossa esitellään vanhojen poliisiasujen lisäksi virkavallan toimintaa poliisikoirien koulutuksesta erikoisjoukkojen harjoituksiin.

Museo on koottu antaumuksella – mutta tekstit ovat valitettavasti vain tšekiksi. Kielitaidottoman kävijän kiinnostuksen kohteiksi ja arvuuteltaviksi jäävätkin rikollisilta takavarikoidut oudot, omatekoiset aseet ja lavastetut rikospaikat.

Pihalla on näytteillä poliisiajoneuvoja helikoptereista minitankkeihin ja lapsiperheitä kiinnostava liikennepuisto.

Ke Karlovu 1, metro I.P. Pavlova, avoinna ti–su 10–17.

© Antti Helin

 

Uusimmat matkavinkit


[pt_view id=”0b1e9298c5″]

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *