Prahan Vanhankaupungin aukio

Prahan Vanhankaupungin aukio eli Staromestske namesti on vanhojen rakennustyylinen kaunis sekamelska. Aukion ympärillä olevat rakennukset edustavat vuoroin gotiikkaa, barokkia, rokokoota, renessanssia ja jugendia.

Staromestske namesti on täynnä kaikenlaista jännää katsottavaa, mistä kerrotaan lisää alla.

Prahan raatihuone ja Astronominen kello

Prahan Astronominen kello. Kuva: Yannick Loriot, Flickr CC
Prahan Astronominen kello. Kuva: Yannick Loriot, Flickr CC

Vanhankaupungin aukiota hallitsee 1300-luvulta peräisin oleva Raatihuone, jonka seinässä on Astronominen kello, yksi Prahan kuuluisimmista maamerkeistä.

Raatihuone on traagisella tavalla koomisen näköinen: siitä puuttuu valtava pala. Natsit räjäyttivät ison osan Raatihuoneesta toisen maailmansodan viimeisinä päivinä, kun saksalaisten häviö oli jo selvä. Raatihuoneen historiallisiin kellareihin ja komeisiin sisätiloihin pääsee maksulliselle kierrokselle.

Lisämaksusta voi nousta myös Raatihuoneen torniin joko hissillä tai portaita – torni onkin keskustan paras näköalapaikka huonojalkaisille. Raatihuoneen huipulta on upeat näkymät Vanhaankaupunkiin. Ylhäältä on hauska katsoa kuinka ihmiset kerääntyvät tornin juurelle tasatuntien lähestyessä kuin maagisen voiman vetäminä Astronomisen kellon alle.

Lue lisää Prahan Astronomisesta kellosta.

27 valkoista ristiä

Raatihuoneen vieressä torin katukiveyksessä on 27 valkoista ristiä, jotka muistuttavat vuonna 1621 paikalla teloitetuista 27 aatelisesta. Aateliset olivat johtaneet protestanttiarmeijaa, joka hävisi katolisille ratkaisevassa Valkeavuoren taistelussa. Taistelu sinetöi parisataa vuotta Tshekeissä jatkuneen kamppailun katolisuuden ja protestanttisuuden välillä.

27 ristiin liittyy yksi Prahan kuuluisimmista kummitustarinoista.

Týnin Mariankirkko ja Tyko Brahen hauta

Tynin Mariankirkko on Prahan goottilaisia katseenvangitsijoita.

Raatihuonetta vastapäätä aukion päädyssä sijaitsee Týnin Mariankirkko, jonka kaksi tornia ovat erikokoiset. Syynä on keskiaikainen tapa: suuremman urostornin piti suojella heiveröisempää naarastornia keskipäivän auringolta.

Kirkon sisätiloissa on legendaarisen, Prahassa asuneen tanskalaisen astronomi Tyko Brahen hauta.

Jan Husin patsas

Uskonpuhdistaja Jan Husin patsas seisoo ylväänä Vanhankaupungin aukiolla.

Vanhankaupungin aukion keskellä seisoo suurella jalustalla uskonpuhdistaja vaikuttava, pronssinen Jan Husin patsas. Patsas pystytettiin vuonna 1915, tshekkiläisen itsenäisyysaatteen kiihkeimpinä vuosina (maa oli osa Habsburgien imperiumia), ja Tshekkien ihailema Jan Hus on kuvattu seisomaan pitkänä ja ylväänä sorrettujen keskellä, valmiina kohtaamaan kuolemansa polttoroviolla.

Todellisuudessa Husin uskotaan olleen lyhyenläntä ja kalju. Mutta siitä viis – Jan Hus oli kunnioitettava mies, joka pyrki aina totuuteen, vaikka se johti lopulta hänen teloittamiseensa.

Siirry Praha-oppaan pääsivulle tai lue lisää Prahan vanhastakaupungista.

Prahan Vanhankaupungin aukiosta ja Prahan muista tarinoista voi lukea lisää teoksesta Mondo Matkaopas Praha.

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *