Los Angeles

Leveät palmujen reunustamat tiet, ohikiitävät skeittarit, eripariset matalat talot ja hyvännäköiset ihmiset. Kaupunkia ympäröivät kukkulat ja kevään sinivioletit Jakaranda-puut. Tältä näyttää Kalifornian tähtitaivas, Los Angeles. Toki Los Angelesin maisemaa hallitsevat myös ruuhkaisat autokaistat. LA onkin hieman kuin Espoo – sillä ei ole yhtä keskustaa, vaan kaupunki muodostuu monista tiiviistä keskittymistä, joiden välillä on laajoja asuinalueita.

Hollywood vetää puoleensa viihdeteollisuuden ammattilaisia, ja moni Los Angelesin asukkaista työskentelee alalla. Joskus negatiivisemman sävyinen “hustle” on osa LA:n elämäntapaa: itseä, omaa elämää ja uraa koitetaan jatkuvasti parantaa. Los Angelesissa kalifornialainen hippeys ja boheemius yhdistyvät elokuva-alan kiireiseen ja ulkonäkökeskeiseen ilmapiiriin. Tämä luo terveystietoisen ja määrätietoisen angeliinon, joka herättää itsensä affirmaatiolla, meditoi lounastauolla ja käy joogahuoneella kotimatkallaan. Hipsterikahvilan tunnistaa usein makramee-käsitöistä. Los Angeles on valtava ja monipuolinen. Rikkaiden ja köyhien ääripäiden räikeys ja autojen määrä voivat aiheuttaa alkushokin. Kaupunkiin liittyy monia stereotypioita ja ennakkoluuloja, mutta pinnallisen Hollywood-glamourin alta löytyy kerroksellisuutta. Los Angelesin monikulttuurinen väestö pitää sisällään asukkaita yli 140:stä eri maasta. He puhuvat 224:ää eri kieltä. 49 prosentilla väestöstä on latinalaisamerikkalainen tausta, ja espanja onkin kaupungin toinen epävirallinen kieli. Los Angelesin lääniin kuuluu yhteensä 88 kaupunkia. Tiesitkö, että Beverly Hills on kaupunki?

Finnair aloittaa suorat lennot Helsingistä Los Angelesiin keväällä 2019. LAX eli Los Angeles International lentokentältä kaupunkiin on matkaa noin tunti tai alle, riippuen ruuhkasta ja määränpään suunnasta. Ruuhka-aikana pikkutiet voivat olla nopeampia, sillä kaikista kaistoistaan huolimatta matka moottoriteillä etenee hitaasti. Lentokentältä Los Angelesin keskustaan pääsee julkisilla tunnissa tai parissa. Matkustaminen julkisilla voi olla haasteellista, sillä suoria ja helppoja yhteyksiä ei ole. LA Metron sivuilta ladattava linjakartta auttaa reitin suunnittelussa.

Venice Skatepark – © Anikó Kuikka

HOTELLIT LOS ANGELESISSA

Mikäli liikut Los Angelesissa julkisella liikenteellä, on majoituspaikan sijainti erityisen tärkeä. Metroasemia ei ole yhtä runsaasti kuin monissa muissa suurissa kaupungeissa ja välimatkat ovat usein turhan pitkiä ja tylsiä käveltäväksi. Hollywood, Santa Monica ja Downtown ovat suosituimpia yöpymisalueita, kuten myös trendikkäät Los Feliz, Silver Lake ja Echo Park. Vaikka Koreatown ei tarjoa itsessään yhtä paljon tekemistä ja näkemistä, on se kuitenkin erinomainen tukikohta sijaintinsa ja usein huokeampien hintojensa vuoksi.

THE JEREMY: WEST HOLLYWOOD

Viiden tähden luksushotelli. Modernit ja hienostuneet designhuoneet saa näköalalla. Kattoterassilla sijaitsevaan uima-altaaseen voi pulahtaa ihaillen hulppeita näköaloja.

Osoite: 8490 Sunset Boulevard

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

NOMAD LOS ANGELES

Neoklassinen, 1920-luvun entinen pankki sijaitsee Downtown Los Angelesissa. Huoneiden sisustuksessa on herkkää kalifornialaista vintagehenkeä ja vaikuttavia taidevalokuvia koristamassa seiniä. Sykähdyttävältä kattoterassilta löytyy uima-allas ja baari. Alakerran ravintolan katon koristelua voi tuijotella samettisisissa nojatuoleissa istuen.

Osoite: 649 S Olive Street

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

LINE HOTEL

Koreatownin supertyylikkäästi suunniteltu raakabetoniseinäinen boutiquehotelli, josta saa huoneen upeilla kaupunkimaisemilla. Nuorekkaan neljän tähden hotellin kattoterassilla on uima-allas ja ravintola.

Osoite: 3515 Wilshire Boulevard

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

KINNEY VENICE BEACH

Poptaidehenkisillä huoneilla varustettu designhotelli on hyvä majoitusvaihtoehto, vaikka matkaa Venice Beachille on mailin verran. Kadun puoleisesta sijainnista huolimatta pienellä allasosastolla voi pulikoida rauhassa. Riippumatoissa ja aurinkotuoleilla kelpaa tuijotella taivasta ja Jim Morrison -maalauksia.

Osoite: 737 W Washington Boulevard

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

LOS FELIZ LODGE

Kolmen sisaruksen omistama ja ylläpitämä värikäs 1920-luvun ekoystävällinen majatalokortteli tarjoaa aitoa LA-bungalow -elämää. Etupihan aurinkoiselta terassilta voi ihastella Silver Laken talojen täyttämää kukkulaa. Rauhallisella kadulla ja hyvällä sijainnilla Los Felizissä, kävelymatkan päässä Sunset Boulevardin ravintoloista ja kaupoista.

 Osoite: 1507 N Hoover Street

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

PODSHARE

PodShare on paljon enemmän kuin hostelli. Asumis- ja työyhteisöksi luonnehdittu Podshare on mahtava tapa yöpyä eri puolilla Los Angelesia tyylillä ja budjetilla. Trendikkäiden tilojen lisäksi voi lainata pyöriä, pelata konsolipelejä oleskelutilassa tai tehdä vaikka hauskan retken yhdessä muiden asukkaiden kanssa. Viivy yö, viikko tai vaikka kuukausi. Podshare löytyy paraatipaikalta Hollywoodista, loistosijainnilta Downtownin Art Districtistä sekä Los Felizistä ja Venicestä.

Osoite: 

Downtown LA: 100 S Vignes Street

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Hollywood 1623 Como Street

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Los Feliz: 4534 Fountain Avenue

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Venice: 522 Venice Boulevard

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

NoMad Hotel DTLA – © Anikó Kuikka

RAVINTOLAT LOS ANGELESISSA

Los Angeles on kulinaristien kaupunki. Terveellinen ruoka ja elämäntavat ovat iso osa angeliinojen elämäntapaa. Kalifornian auringon alla kypsyneet hedelmät ja vihannekset maistuvat taivaallisen hyviltä. Ruokajuomaksi sopii vaikka paikallinen viini tai panimo-olut.

GRAND CENTRAL MARKET

Downtown Los Angelesin kiireinen kauppahalli avattiin vuonna 1917. Nälkäisellä on varaa valita, sillä hallissa ovat edustettuina ruokakulttuurit maailman ympäri. Yksi erinomaisimmista ravintoloista on RAMEN HOOD, joka tarjoilee kaupungin parasta vegaanista raamenia. Annoksen saa 10$ hintaan.

Osoite: 317 S Broadway

NIGHT + MARKET SONG

Nuorekas, kitch-henkinen thaimaalainen ravintola ei ota varauksia. Tiiviit värikkäät pöytärivit ja menevää musiikkia. Aidosti tulista ja ihanaa ruokaa saa myös miedompana ja täysin vegaanisena. Illallispääruokien hinnat ovat 10–15$.

Osoite: 3322 Sunset Boulevard

BUTCHER’S DAUGHTER

Ironisen nimen omaava kasvisravintola sijaitsee suositulla shoppailukadulla. Viihtyisän ja kauniin ravintolan sisustus on erinomainen esimerkki suositusta kalifornialaisesta boho-tyylistä. Ravintolan “kasvisteurastamo” tarjoaa runsaasti gluteenitonta ja vegaanista ruokaa.

Osoite: 1205 Abbot Kinney Boulevard

LITTLE PINE

Muusikko Mobyn tyylikäs vegaaninen välimerenravintola, jossa pienehköt annokset ovat tarkoitettu pöytäseurueen kesken jaettavaksi. Hyvää viiniä ja aivan ihanaa ruokaa viihtyisässä ympäristössä.

Osoite: 2870 Rowena Avenue

Hollywood-kyltti Lake Hollywood puistosta nähtynä  – © Anikó Kuikka

NÄHTÄVYYDET

Ylväiden vuorten, hiekkarannan ja pilvenpiirtäjien väliin mahtuu Los Angelesin monta puolta. Tunnettujen nähtävyyksien varjosta paljastuu pieniä erikoisuuksia.

HOLLYWOOD WALK OF FAME JA CHINESE THEATRE

Hollywood on Los Angelesin kuuluisin alue ja sinne sijoittuvat myös monet kaupungin ikonisista maamerkeistä. Los Angeles on elokuvabisneksen pääkaupunki ja Hollywood sen keskipiste. LA:ssa järjestetään erilaisia elokuva-alan ammattilaisten tapahtumia ja palkintogaaloja, joista tunnetuimpia ovat Golden Globe Awards, Emmy- ja Oscar-gaala. Hollywoodin ikonisimmat nähtävyydet ovat Hollywood Boulevardin Walk of Fame ja Chinese Theatre. Elokuussa 1958 Hollywoodin kauppakamari ja Los Angelesin kaupunki paljastivat ensimmäiset kahdeksan tähteä Hollywood Boulevardilla. Nykyään Walk of Fame on viidentoista korttelin pituinen, ja se levittäytyy Hollywood Boulevardilta myös sivukadulle. Hollywood Walk of Famen tähdet koostuvat elokuva-, televisio- ja musiikkimaailman suurimmista nimistä. TCL Chinese Theatre on historiallinen elokuvateatteri Hollywood Boulevardilla. Sen edustalle on kerätty 1920-luvulta lähtien merkkihenkilöiden nimikirjoituksia ja käden- ja jalanjälkiä. Kiinalaisella teatterilla voi myös tavata Disney-hahmoja tai elokuvien sankareita, vaikkapa Supermiehen.

HOLLYWOOD HILLS, MULHOLLAND DRIVE JA HOLLYWOOD-KYLTTI

Koe tämä klassikko: kiipeä Hollywood Hillseille katsomaan julkkislukaaleja ja nappaamaan parhaat lomakuvat Hollywood-kyltin kanssa. Lake Hollywood Park on paras paikka ottaa selfie kyltti taustanaan. Vehreässä puistossa voi nauttia vaikka piknikin kuvaussession jälkeen. Suuri osa tähdistä asuu Hollywood Hillseillä, jonne järjestetään turistiajeluja, mutta omatoimiautomatka Mulholland Driven vuoristotiellä voi olla elämyksellisempi ja halvempi vaihtoehto. Hollywoodin kukkuloilta Santa Monica Mountainsille kiemurtelevan tien varrella yläilmojen maisemat ympäröivät hulppeita miljoonataloja.

SHOPPAILU LOS ANGELESISSA

Los Angelesin kuuluisat luksusputiikit löytyvät Rodeo Driveltä ja Melrose Avenuelta. Suosittu shoppailukatu Venicessä on Abbot Kinney Boulevard ja katumuotia löytyy Fairfax Avenuelta.

GRIFFITH PARK & OBSERVATORY

Griffith Observatoriolta näkee koko kaupunkimaiseman ja kaukoputkella öisen kosmoksen. Los Angelesin suosituin vaelluskohde Griffith Park sijaitsee Santa Monica -vuorten itäpuolella. Griffith Parkiin pääsee helposti myös julkisilla. Griffith Observatoriolta on hyvä aloittaa patikointi vaikkapa Mount Hollywoodille. Mount Hollywoodin huipulla voi ihastella perhosia ja upeaa 360 asteen maisemaa. Toinen hiukan haastavampi aloituspaikka vaellukselle Griffith Parkissa on Old Los Angeles Zoo, josta löytyvät vanhan eläintarhan rauniot. Niiden läheisyydessä lapset pääsevät pyörimään karuselliin tai osallistumaan poniajelulle. Griffith Observatoriolta näkee kirkkaana päivänä koko kaupungin yli merelle saakka. Illalla kaupunki tuikkii valomerenä. Yleisölle on myös avoinna Griffith Observatorion teleskoopit. Jos astronomia kiinnostaa enemmän, Samuel Oschin maksullinen planetaario tarjoaa lisää nähtävää aiheen ystäville.

ELOKUVASTUDIOT

Universal Studios on LA:n suurin elokuvastudio ja huvipuisto. Studio Cityssä voi Warner Brosin studiokierroksella nähdä esimerkiksi Frendeistä tutun kahvilan ja Batmanin autokokoelman. Keskusteluohjeman live-katsomoon pääsee istumaan varaamalla liput netistä tai soittamalla studiolle. Hollywoodissa sijaitsevan Paramount Picturesin maamerkin tunnistaa logollisesta vesitornista. Studiokierroksella pääsee tutustumaan historiallisen studion setteihin ja kulissien taakse. Suurten Hollywood-elokuvien lisäksi myös monet TV-ohjelmat kuvataan Los Angelesissa, ja netistä voi varata paikan seuraamaan suosikkiohjelmaansa live-yleisön joukossa.

Universal Studios, The Wizarding World of Harry Potter – © Anikó Kuikka

RANNALLE LOS ANGELESISSA

Los Angelesin kaupunkia lähinnä oleva rantakaupunki on Santa Monica. Santa Monican rannalla ja naapurissa Venice Beachiltä löytyvät monet tunnetut nähtävyydet. Malibun vaihteleva rantaviiva tarjoaa rauhallisemman rantakokemuksen.

SANTA MONICA

Los Angelesin länsipuolella lekottelevaan Santa Monican rantakaupunkiin pääsee hyvin myös julkisilla. Keskustasta löytyy shoppailuun sopivia kauppakeskuksia. Santa Monica Pierillä on pieni huvipuisto Pacific Park ja pikkukauppoja ja kahviloita. Alkuperäinen Muscle Beach sijaitsi aiemmin Santa Monican rannalla, mutta nykyisin se löytyy viereiseltä Venice Beachiltä, jonne on mukava kävellä, rullaluistella tai -lautailla ja fillaroida rantaa ja merta ihaillen.

VENICE

Amerikan Venetsiana tunnettu Venice oli varakkaan tupakkamogulin Abbot Kinneyn visio. Hän halusi luoda 1890-luvulla alueelle Italian Venetsiaa muistuttavan “The Coney Island of the Pacific” -lomakeskuksen kanavineen, gondoleineen, huvipuistoineen ja hotelleineen. Rentoa LA-meininkiä näkee rannan Beach Boardwalkilla. Onnistuneen kickflip-tempun voi viimeistellä Venice Beachin supersuositussa skeittipuistossa. Rannalla myös joogataan, harjoitellaan akrobatiaa sekä bodataan legendaarisella Muscle Beachillä. Boheemina tunnettu Venice tunnetaan myös The Doorsin synnyinpaikkana. Venice Beach Boardwalk on Hollywood Boulevardin ohella yksi Los Angelesin turistisimmista alueista, mikä houkuttelee paikalle myös taskuvarkaita.

MALIBU

Malibu tarjoaa 34 kilometrin pituisen vaihtelevan ja moninaisen rantaviivan. Point Dumen kalliolta saattaa nähdä valaiden kevätmuuton. Los Angelesista Malibuun voi ajaa Santa Monica Mountainsin upeiden vuorimaisemien läpi tai matkustaa Pacific Coast Highwaytä pitkin pohjoiseen katsellen kimaltelevaa merinäköalaa.

Kuuntele Tripsterin Kalifornia-podcast

Aniko Kuikka

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *