San Franciscon hippikaupunginosa Haight-Ashbury

Pääkuva: Rick, Flickr.com, CC.2.0

Haight-Ashbury on Haight Streetin ympärille keskittynyt San Franciscon kaupunginosa. Buena Vista Parkin ja Golden Gate Parkin rajaama Haight Streetin osuus on näkyvin jäänne San Franciscon 1960-luvun lopun kukkaisvuosista. Psykedeelisiin väreihin naamioituneet matkamuistoliikkeet ja Peace, Love & Ice Cream -jäätelöbaari huolehtivat hippimuistojen kaupallistamisesta.

Rokki-ihmisille Haight-Ashbury on välttämätön vierailukohde. Grateful Deadin muinainen kommuunitalo sijaitsee Ashbury Streetin numerossa 710. Nykyisin talo on yksi muiden joukossa värikkäiden viktoriaanisten riveissä. Myös Janis Joplin ja Jefferson Airplanen jäsenet asuivat samoilla kulmilla. Haight Streetillä voi myös vajota levynostalgiaan ja shoppailla laadukkaissa levykaupoissa, joista Amoeba Records on tunnetuin ja valikoimaltaan suurin.

Levyjen lisäksi Haight Streetillä voi ostaa kirjavia polvisukkia, design-vaatteita, psykedeelisiä t-paitoja, tiibetiläisiä käsitöitä ja vesipiippuja. Anarkistikirjakauppa Bound Together kauppaa muun muassa polkupyörävallankumouksesta kertovia kirjoja.

Haight-Ashbury on suosittu baarialue, mutta viereinen Cole Valley on tullut entistä trendikkäämmäksi brunssi- ja ravintolakaupunginosaksi. Cole Valleyn vihreät takapihaterassit saavatkin asiakkaat viihtymään ravintoloissa.

Haight-Ashbury on monen muun San Franciscon kaupunginosan tapaan täyttynyt viime vuosina it-työläisistä. Se on siistiytynyt hippivuosia seuranneesta huumemenneisyydestään, mutta iltaisin Buena Vista Parkissa ja Golden Gate Parkin sisäänkäynnillä kannattaa olla varovainen. Päivisin katuja tallaa monenlaisia kulkijoita: turisteja, vanhoja hippejä, punkkareita ja kotoa karanneita nuoria, jotka suuntaavat alueelle vuosi toisensa jälkeen.

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *