Lauluja San Franciscosta

San Francisco on musiikkikaupunki, oli sitten kyse rockista, punkista tai folkista sekä monista niiden alasuuntauksista. Tripsterin Spotify-soittolista San Franciscon alueen musiikkifiiliksiin kaipaaville kokoaa San Franciscon ja sen lahden alueella asuneiden artistien tuotoksia tai San Franciscosta kertovia lauluja.

San Franciscon lahden alueelta on lähtöisin lukuisia artisteja. Alue on myös innoittanut monia siellä vierailleita tai väliaikaisesti asuneita muusikoita. Kaupungissa tai lähialueilla on asunut tähtiä Janis Joplinista Neil Youngiin ja Tom Waitsiin. Soittolista voisikin olla monta kertaa pidempi.

San Francisco (Bay Area) -soittolista on kuin San Francisco itse: aurinkoinen, rennon leppoisa mutta myös surumielinen. Lista alkaa ehkä musiikillisesti tunnetuimmasta rock-aikakaudesta: vuodesta 1967 ja hippiajoista. Summer of Love -aikoina Big Brother&the Holding Company, Grateful Dead ja Jefferson Airplane esiintyivät San Franciscossa harva se ilta. Jefferson Airplanen suomalaistaustainen kitaristi Jorma Kaukonen oli muuttanut San Franciscon lahden alueelle opiskelemaan 1960-luvun alkupuolella. Hän kohtasi Paul Kantnerin, ja miehet perustivat Jefferson Airplanen. Grateful Dead asutti kuuluisaa kommuuniaan San Franciscon Haight-Ashburyssä. Myös muun muassa Joan Baez on asunut yksin ja kommuuneissa San Franciscon lahden alueella muun muassa Palo Altossa, Stanfordissa ja Los Altos Hillseillä. Soittolistalta löytyvä The Animalsin ja Eric Burdonin San Franciscan Nights on kannanotto Vietnamin sotaa vastaan ja kertoo vuoden 1967 San Franciscon hengestä. Sanoituksen mukaiset “lämpimät San Franciscon illat” ovat herättäneet hilpeyttä, sillä illat ovat yleensä kylmähköjä. Erään tulkinnan mukaan juuri ennen laulun syntyä The Animals oli vieraillut San Franciscossa päivinä, jolloin sää oli poikkeuksellisen lämmin.

❤☮?? Jefferson Airplane -tribuuttibändi San Francisco Airship

A post shared by Reetta (@reetta.kemppi) on

Kalifornia on kuuluisa punkistaan ja San Franciscon lahden alueen bändien vaikutus tyylilajiin ei ole vähäisin. Punkbändeistä Dead Kennedys tulee San Franciscosta, Green Dayn perustajajäsenet ovat Oaklandista ja Berkeleystä, The Donnas Palo Altosta. Berkeleystä kotoisin oleva Rancid on levyttänyt muun muassa San Franciscon pahamaineisesta, mutta myös yöelämästään kuulusta Tenderloin-kaupunginosasta kertovan kappaleen. Green Day viittaa itäisen San Franciscon lahden elämään useassakin kappaleessaan. Welcome to Paradise kertoo tiettävästi myös jäsenten omasta elämästä nuorena muusikoiden ja taiteilijoiden valtaamassa autiotalossa Länsi-Oaklandissa, joka oli laulun syntyaikoina suhteellisen vaarallista aluetta.

Belle&Sebastianin Piazza, New York Catcher sisältää viittauksia muun muassa New York Mets-baseball-seurassa pelanneeseen sieppari Mike Piazzaan. Laulussa hengaillaan San Francisco Giantsin baseball-areenalla ja vieraillaan myös Tenderloinissa keskustelemassa surullisista kirjoista. The Decemberistsin Grace Cathedral Hill viittaa puolestaan Nob Hillillä sijaitsevaan katedraaliin ja laulussa tutustutaan myös Hyde Streetin laituriin, jolta voi ihailla vanhoja purjelaivoja.

Otis Redding kirjoitti (Sittin’ On) the Dock of the Bay -kappaleensa Sausalitossa asuntolaivan kannella. Kuuluisan, vuoden 1967 Monterey Pop -festivaalin jälkeen Redding vuokrasi asuntolaivan Waldo Pointin satamasta. Golden Gaten San Franciscon vastakkaisella puolella sijaitseva Sausalito on yhä kuuluisa asuntolaivasatamistaan.

Chris Isaak on kotoisin Stocktonista, reilun tunnin matkan päästä San Franciscosta. Myöhemmin San Franciscoon muuttanut ja siellä surffaamista harrastanut Isaak on kenties kuuluisa yhdestä levystään, ja eniten Wicked Game -hitistä, josta aikaa on jo vierähtänyt tovi. San Franciscossa ja lahden alueella Isaak on silti yhä aktiivinen keikkailija. Ei juuri ole musiikkitapahtumaa ilman Isaakia.

Soittolista päättyy San Franciscolle ja etenkin sen baseball-seura Giantsille tärkeään Tony Bennettin I Left My Heart in San Francisco -kappaleeseen, johon myös Giantsin voittoisat kotiottelut päättyvät.

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *