Castro – San Franciscon sateenkaarikaupunginosa

Castrossa homoseksuaalien oikeuksien puolesta taistellut poliitikko Harvey Milk totesi: “jos luoti lävistäisi aivoni, toivon että se tuhoaisi jokaisen kaapin oven”. Milk joutui poliitikkokollegansa murhaamaksi, mutta kaapissa Castron tai San Franciscon homojen ei tarvitse elää ainakaan suvaitsemattomuuden takia.

San Francisco on avoimen rakkauden kaupunki ja tunteitaan saavat näyttää kaikenkirjavat pariskunnat. Castro on gay-mekka, jossa liehuvien lippujen lisäksi suojatiet on maalattu sateenkaaren väreihin.

Castron alueella sijaitsi 1800-luvun puolivälin tienoilla mormonien maatila, sitten alueen valtasivat katoliset irlantilaiset. Nykyään Castrossa voi bongata kirkonkin pihalta sateenkaarilipun.

Castro tunnettiin myös saksalaisten ja skandinaavien suosimana asuinalueena, jonka historiassa myös suomalaiset ovat olleet vahvasti mukana. Corona Heightsin kupeessa sijaitsevan Flint Streetin alue tunnettiin nimellä Finn Town. 1900-luvun alussa Kalajoelta Amerikkaan vaeltanut Matti Finnilä perusti Castroon suositun Finnila’s Finnish Baths -nimisen saunakylpylän, joka sittemmin sulki ovensa palveltuaan sanfranciscolaisia useita vuosikymmeniä eri sijainneissaan.

Castro Streetillä ja sen ympäristössä sijaitsee tietysti homobaareja, mutta myös kivoja pikkuputiikkeja. Harvey Milkin entiseltä toimistolta voi bongata nykyisin seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestön kaupan, jossa voi lukea myös homoseksuaalisuuden ja Milkin historiasta San Franciscossa. Homoseksuaalien oikeuksien puolesta taistelleiden tavoite oli taata seksuaalivähemmistöille oikeudet työskennelllä kaikissa ammateissa. Castrossa tavoite on saavutettu ja se näkyy, kun vierailet alueen yrityksissä ja liikkeissä.

Minne mennä Castron kaupunginosassa?

Söpöt raitiovaunut ajavat Castron-matkailijat suoraan Twin Peaks Tavernin eteen ja sateenkaarilippujen katveeseen. Twin Peaks Tavern on kaupungin vanhimpia homobaareja. Sen sijaan, että baari olisi piilotettu yleisön katseilta, sanfranciscolaisen avoimuuden mukaisesti se on kuin akvaario. Seksuaalivähemmistöjen historiaan Castrossa voi tutustua myös GLBT History Museumissa.

Castro Theatre on elämys ulkoa ja sisältä. Elokuvanäytökset ovat enemmän kuin elokuvaa. Ne ovat viihdettä täynnä ilkikurisia yllätyksiä. Sing-alongit Greasen, Frozenin tai Sound of Musicin tahdissa ja hahmoiksi pukeutunut yleisö ovat kokemus, jota ei joka paikasta löydy.

18th Streetiltä ja Market Streetiltä Castron alueella löytyy hyviä kahviloita ja ravintoloita. Church Street on Castro Streetin ohella yksi alueen pääkaduista.

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *