San Franciscon nähtävyydet

San Franciscon nähtävyyksissä on parasta se, että monet niistä ovat ilmaisia. Samalla voit käyskennellä ulkoilmassa, sillä suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee, ainakin osittain, ulkona. Jos näet seuraavat San Franciscon nähtävyydet, olet kokenut jo paljon. Mutta jos tahdot lisää, tutki muita vaihtoehtoja kaupunginosasivuilta ja museosivulta. Voit myös ostaa City Passin, joka sisältää pääsyn eri museoihin ja risteilylle San Franciscon lahdelle.

Golden Gate Bridge

Silmiähivelevä ruosteenpunainen Golden Gate Bridge on San Franciscon tunnetuin maamerkki. Vuonna 1937 valmistunut yli 2,7 kilometriä pitkä silta oli aikanaan maailman pisin riippusilta. Kun sillan ylittää autolla San Franciscon suuntaan, joutuu maksamaan muutaman dollarin tullimaksun. Käveleminen tai pyöräileminen on suositeltavaa, sillä silloin voi helpommin ihailla Tyynellemerelle ja lahdelle avautuvia upeita maisemia sekä sillan art deco -rakenteita.

Lue myös: Koe klassikko – Aja Golden Gate pyörällä

Sijainti kartalla

Varaa Golden Gate Bridge -pyöräkierros

Coit Tower

Coit Tower,  San Francisco
Coit Tower

Coit Tower on San Franciscon Telegraph Hillillä North Beachin vieressä sijaitseva näköalatorni. Art Deco -torni rakennettiin vuonna 1933 Lilli Hitchcock Coitin lahjoittamilla testamenttivaroilla. Coit, vapaapalokunnan suojelijatar ja nainen, joka 1800-luvun lopulla pukeutui housuihin ja pelasi uhkapelejä, lahjoitti osan perinnöstään San Franciscon kaupungille, jotta se voisi rakentaa jotakin sopivaa hänen rakastamaansa kaupunkiin. Coit Tower on myös upeiden muraalien näyttämö. Bussi 39 kuljettaa Telegraph Hillille matkalaiset, joiden jalat eivät kipuamista kestä.

Sijainti kartalla

Alcatrazin vankila
Alcatrazin vankila

Alcatrazin vankila

Alcatrazin vankila sijaitsee kauniiden maisemien ympärillä San Franciscon lahdella kymmenen minuutin lauttamatkan päässä kaupungista. Pahamaineisen vankilan tunnelma on tuttu muun muassa Pako Alcatrazista -elokuvasta. Vankilavisiitillä saaren ihmiskohtalot ja hyisevä tunnelma tuntuvat todellisilta. Suosituimpina matkailuaikoina kannattaa Alcatrazin liput ostaa internetistä jo viikkoja etukäteen. Yleisin kierros on Alcatraz Day Tour, jonka lippu maksaa reilut 40 dollaria. Kierrokseen sisältyy audio-opastus. Myös lämmin vaatetus on tarpeen tuulisella saarella. Alcatrazin lautta lähtee Pier 33:lta, jonne pääsee F-ratikalla tai kävelemällä noin 15 minuuttia Embarcaderon metroasemalta.

Varaa yhdistelmälippu Fisherman’s Wharfin kävelykierrokselle ja Alcatrazin saarelle

Ferry Building ja Embarcadero

Ferry Building, San Francisco
Ferry Building, San Francisco

Palmukatveinen rantatie, Embarcadero, tarjoaa todellisen Kalifornia-elämyksen. San Franciscon lahden rantaa pitkin kävellessä voi poiketa lukuisille laitureille (piers) maisemia ihastelemaan. Ferry Buldingissä eli paikallisessa kauppahallissa ja lauttasatamassa kannattaa myös pysähtyä. Hallista löytää monia paikallisia herkkuja, kuten oliiviöljyjä, viiniä, jäätelöä, kalaa ja Blue Bottle -kahvia. Heath Ceramicsin astiat ovat tyylikästä paikallista designia. Lauantaisin Ferry Buildingin ympäröi San Franciscon suurin farmer’s market, joka tarjoilee lähes kaikkea mitä lähialueilla viljellään ja tuotetaan. Ferry Buildingin tori on muita ruokatoreja hiukan kalliimpi, mutta erityisesti luomutuotteissaan kattavampi.

Sijainti kartalla

Lombard Streetin jyrkät kurvit

San Franciscon korkeimpien kukkuloiden kadut ja niille parkkeeratut autot ovat nähtävyys jo itsessään. Kaupungista löytyy myös yksi Amerikan jyrkimmin mutkittelevista kadunpätkistä. Se sijaitsee Lombard Streetillä Russian Hillin kaupunginosassa. Katu on rakennettu kulmikkaan siksakin muotoon, jotta sitä olisi mahdollista ajaa ylös ja alas. Potrero Hillin Vermont Streetiltä löytyy vielä tiukemmat kurvit ilman turisteja.

Sijainti kartalla

Palace of Fine Arts

Vuoden 1915 maailmannäyttelyyn valmistunut rakennelma oli jo näyttelyn aikana niin suosittu, että se tahdottiin säilyttää. Aikanaan maanjäristyksen jälkeisen toivon symboli, uljas ulkopalatsi kupoleineen ja pylväineen pienessä puistossa on yksi San Franciscon kauneimmista paikoista, erityisesti iltahämärän valaistuksessa. Palatsin suunnitellut kalifornialainen arkkitehti Bernard Maybeck ei koskaan selittänyt surumielisten sisäänpäin katsovien naisten merkitystä pylväsrivistöjen huipuilla. Palatsi rakennettiin myöhemmin uudelleen, koska sen rakenteita ei alun perin suunniteltu kestämään.

Sijainti kartalla

Cable Cars

San Franciscon kaapeliraitiovaunut ovat maailman viimeiset käsikäyttöiset, yhä kulkevat raitiovaunut. Ne ovat kolistelleet kaupungin katuja 1800-luvun lopulta saakka. Cable car -vaunuilla on kolme reittiä. Powell ja Market Streetin taitteen ja Fisherman’s Wharfin päätepysäkeillä vaunuihin on hyvä varautua jonottamaan vähintään puolisen tuntia. Matkan varreltakin voi hypätä kyytiin, mutta etenkin turistisesonkeina vaunut saattavat olla tupaten täynnä. Jos et ehdi kokeilla kaikkia reittejä, testaa ainakin Powell-Hyde tai Powell-Mason. Kaapeliraitiovaunuista voi ostaa kertalipun tai päiväpassin, joka kattaa rajattoman matkustuksen kaikilla linjoilla. Myös Muni-joukkoliikenteen päivä- ja viikkopassit sisältävät vaunuajelut.

Lue lisää liikkumisesta San Franciscossa.

Viktoriaaniset puutalot

Yksityiskohta viktoriaanisessa puutalossa San Franciscossa
San Franciscon viktoriaaniset puutalot ovat täynnä hurmaavia yksityiskohtia.

San Franciscon karkkitalot vievät ajatukset pois teillä kaasuttelevista autoletkoista ja tekevät kaduilla tallaamisesta esteettisen nautinnon. Pohjoisen punapuita lastattiin San Franciscon kasvavaan kaupunkiin laivakaupalla ensin kultakuumeen ja sitten vuoden 1906 maanjäristyksen jälkeistä talonrakennusta varten. Puutalot on nimetty viktoriaanisen rakennusaikakautensa mukaan, mutta todellisuudessa moni nykyinen talo on maanjäristyksen jälkeisen edvardiaanisen kauden tuotoksia. Kauneimmat talot löytyvät Pacific Heightsista, Alamo Squarelta, Haight-Ashburystä, Cole Valleystä, Castron ja Noe Valleyn välimaastosta 19th–23th Streetin välisiltä asuinalueilta.

Osta liput nelituntiselle San Franciscon nähtävyyskierrokselle

© Reetta Kemppi

Osta liput San Franciscon kiertoajelulle yhteistyökumppanimme sivulta

Lue lisää San Franciscon nähtävyyksistä sivulta San Franciscon museot

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (1):

Maija Kokkonen 18.01.2019 15:21

Kiitos Reetta! Olipas mielenkiintoinen trippi Kaliforniassa, Golden Gate pyöräily ym.
Oisoa kiva vierailla noissa maisemissa joskus.
Terv.Maija Kokkonen Lohjalta

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Reetta Kemppi 07.03.2019 19:10

Kiitos Maija, mukava kuulla että viihdyit sivuillamme!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *