Lauantaiaamun torihuumaa San Franciscossa

Lauantaiaamun kalifornialainen hemmotteluhetkeni on suunnata Ferry Buildingin Farmers Marketille. Kaivan siis fillarin parvekkeen katupölykerroksien alta. Kaupunkipyöräily on jäänyt vähälle, koska arkailen ajaa San Franciscon liikenteessä pienen lapsen kanssa. Viikonloppuaamut ovat kuitenkin hyviä aikoja pyöräilylle, sillä suuria ruuhkia ja kaikista kiireisimpiä ihmisiä ei teillä näy.

Embarcaderossa paahtava aurinko toivottaa tervetulleeksi puikkelehdittuani läpi SoMan pilvenpiirtäjien varjostamien katujen. Palmujen varjottomassa katveessa ajaessa on voimakas kesän tuntu, vaikka suomalaisesta välillä tuntuukin että Kaliforniassa olisi aina kesä.

Kahlitsen fillarirämäni parilla lukolla telineeseen, sillä pyörävarkaat ovat San Franciscossa valitettavan yleisiä tuttavia ja uskomattoman viekkaita liikkeissään. Vaikka kello on vasta yhdeksän, eli on aikaista sanfranciscolaisittain, Ferry Buildingin pihan eli Ferry Plazan Farmers Market on täynnä elämää. Kauppiaat myyvät lähialueilla tuotettuja ruokia ja kukkia. Appelsiineja ja monia vihanneksia on tarjolla ympäri vuoden. Marjasesonki on jo käynnistynyt, mutta persikoita, luumuja ja aprikooseja saa hetken vielä odottaa. Talvea laajempi kukkakirjo on kesän merkki.

Ferry Plazan lauantaitori on kaupungin tuottajatoreista suurin. Se on toki myös kallein. Pähkinöiden, merenelävien, juustojen, yrttien ja muiden kasvisten kirjo on kuitenkin ilahduttavan laaja. Toria pyörittää CUESA (Center for Urban Education about Sustainable Agriculture), jonka nettisivut kertovat kattavasti torimyyjistä, heidän tiloistaan, kausiruoasta ja sertifikaateista.

Kalifornian edullinen ilmasto ja sijainti mahdollistavat sen, että lähes kaiken tarvitsemansa saa tältä torilta. Ruoka on tuoretta ja maistuvaa sekä lähellä tuotettua. Pakkausmateriaalia käytetään vähemmän kuin kaupoissa ja ostospussit ovat kompostoitavia. Myös luomuvalikoima on suhteellisen hyvä Ferry Buildingin marketilla. Ostamisen tai pelkän ihailemisen iloa lisääkin tieto, että ruoan tuotanto ja jakelu on ympäristölle ystävällistä tai sitä vähän kuormittavaa. Kaiken lisäksi Farmers Market on esteettinen nautinto.

“Kukkien ja vihannesten väririemuun on yhdistetty kauniisti pakatut oliiviöljyt, pähkinävoit, etikat ja hunajat.”

Olen oppinut kolmen vuoden Kalifornia-aikanani syömään karhunvatukoita, lehtikaalia sekä runsaasti manteleita ja pähkinöitä erilaisissa muodoissaan esimerkiksi levitteinä. Niitä tarttuu mukaan tältäkin torilta. Lisäksi on ilo ostaa tuoretta leipää. Acme Bread Companyn leipien vilja kasvatetaan muissa osavaltioissa, mutta leipomisessa käytetyt maidot, voit ja oliiviöljyt sekä hedelmät ja kasvikset ovat pääosin lähellä tuotettuja. Jauhot ja osa muista aineksista on luomua.

Ehdoton Ferry Buildingin kauppahallin suosikkiherkkuni on hiukan Daim-suklaata muistuttava mutta kotitekoisempi mantelikrokantti erilaisilla suklailla kuorrutettuna. Vain korkeahkot hinnat estävät totaalisen koukuttumisen. Krokanttia myyvän G.L. Alfierin mantelit, kuivatut hedelmät ja pähkinät tulevat maatilalta Riponista, reilun sadan kilometrin päästä San Franciscosta. Nappaan vielä mukaan lounastarvikkeet kalakaupasta. Kun reppu on pakattu torin ja kauppahallin herkkuja täyteen, on aika hurauttaa kotiin.

San Franciscon Farmers Marketit:

Lähes kaikissa San Franciscon kaupunginosissa on vähintään kerran viikossa oma torinsa. Toreja järjestetään sekä viikolla että viikonloppuisin.

Tässä muutama torivinkki:

Ferry Plaza Farmers Market

Tori on avoinna myös tiistaisin ja torstaisin, mutta huomattavasti lauantaita suppeampana versiona.

Paikka: 1 Ferry Building
Aika: La klo 8-14, ti ja to 10-14

Crocker Galleria Farmers’ Market

Tämä keskustatori ostoskeskuksen alakerran promenadilla on Ferry Buildingin toria arkisempi ja edullisempi. Market tarjoaa myös sopivasti luomutuotteita.

Paikka: 50 Post Street
Aika: To klo 11-15

Heart of the City Farmers’ Market

Tori ei sijaitse kaikista houkuttelevammassa ympäristössä, mutta on edullinen. Luomuvalikoima sen sijaan on suhteellisen pieni.

Paikka: UN Plaza, Civic Center
Aika: Su klo 7-17, ke klo 7-17.30, pe 7-16

Divisadero Farmers’ Market

Yksi esimerkki mukavista ja kompakteista kaupunginosatoreista, joilla on tarjolla sopivasti tuotteita ja kohtuullisesti myös luomua. Divisaderon market sijaitsee kävelymatkan päässä Alamo Squaren puistosta.

Paikka: 1377 Fell Street
Aika: Su 10-14

Alemany Farmers Market

Yksi isoimmista toreista, mutta Ferry Plazaa edullisempi. Osittain juuri hintojen takia toria on kutsuttu nimellä ”people’s market”. Alemanyn tori on myös yksi Kalifonian vanhimmista Farmers Marketeista. Miinuspuolena on hiukan syrjäinen sijainti Bernal Heightsissa.

Paikka: 100 Alemany Blvd
Aika: La klo 6-15

Maatilalta kotipöydälle. Kuva: Reetta Kemppi
Maatilalta kotipöydälle. Kuva: Reetta Kemppi

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

José A. 01.06.2016 17:24

Página estupenda, me sirve como visitante circunstancial de S.Francisco para conocer mejor
las facetas del mercado horticultor de la ciudad.
Fotografía estupenda.
Por favor mejorar si e posible la traducción al español, pues es bastante floja.
Gracias por toda la información.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Reetta Kemppi 01.06.2016 22:47

Hola,

Aquí la autora de esta guía. Gracias por su comentario. No dude en comentar con sus preguntas sobre San Francisco. Encantada de responderlas lo mejor posible.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 01.06.2016 18:04

Gracias por tu comentario tan amable! La verdad es que nos gustaría traducir todo el Tripsteri al ingles e español porque fines es algo imposible de traducir con un traductor automático.. Si había algo que no pudiste entender bien y querías preguntar, deja un comentario aquí y ya te contestará Reetta la autora de esta guía de S.F.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *