Tukholma

Tukholma on upea kaupunkilomakohde. Elämyksiä riittää kaikille: on monipuolisia ostosmahdollisuuksia ja kodikkaita ravintoloita, vehreää saaristoa sekä huvituksia kaikille budjeteille. Monarkian merkkipaalut muistuttavat Ruotsin vaiherikkaasta historiasta, ja monet niistä ovat kävelyetäisyydellä keskustasta. Tukholma on ruotsalaisen designin ja pohjoismaisen gastronomian keskus. Inspiraatio ja raaka-aineet tulevat Ruotsin metsistä. Kuulostaa aika täydelliseltä lomakohteelta, eikö?

Tukholma kristall
Tukholma matkaopas tarjoaa parhaat vinkit tuttuun ja tuntemattomaan länsinaapuriin. Kuva: Soile Vauhkonen

Tekemistä Tukholmassa

Tukholman slogan on The Capital of Scandinavia, ja Ruotsin vauraassa pääkaupungissa aistiikin kansainvälisen metropolin tunnelman. Siellä kohtaavat mennyt aika, nykyhetki ja tulevaisuuden trendit. Ihmeteltävää riittää monenlaiseen makuun: on historiallisia rakennuksia kuninkaallisista kiinnostuneille, huvipuisto Gröna Lund, ulkoilmamuseo Skansen lapsille ja lapsenmielisille sekä aistikkaita pikkuputiikkeja. Trendien aallonharjalla ratsastaville on puolestaan tarjolla niin kutsutun kolmannen aallon kahviliikkeen käsin paahdettuja antimia.

“Tukholmassa kohtaavat mennyt aika,
nykyhetki ja tulevaisuuden trendit.”

Tukholmassa on mahdollista ja äärimmäisen suositeltavaa nauttia rikkaasta ruokakulttuurista. Hae lounas ruokarekasta, illallista kaupungin lukuisissa Michelin-tähdillä palkituissa ravintoloissa tai istuskele hipsterien tapaan ruotsalaisen pullakahvin eli fikan äärellä. Sen jälkeen voikin suunnata ABBA-museoon, jossa pääsee laulamaan ja tanssimaan ABBA-hittien tahdissa äänityskopissa tai ABBAn “viidentenä jäsenenä” esiintymislavalla. Lisäksi Tukholmassa on lukuisia kauniita puistoja, vanhoja siltoja ja tietenkin saaristomaisemia. Luonnon rauhaan ei tarvitse erikseen hakeutua.

Kuuntele Tripsterin Tukholma-podcast

Tukholma pähkinänkuoressa

Tukholma vihittiin kaupungiksi 1200-luvulla ja 1300-luvulla siitä tuli Ruotsin politiikan ja kaupan merkittävin keskus. Kaupungin (nykyisen Vanhan Kaupungin) suojaksi rakennettiin muuri, ja se lähti kunnolla leviämään vasta 1900-luvulla. Tänä päivänä Suur-Tukholmassa on lähes kolme miljoonaa asukasta, ja se on kiistatta Pohjoismaiden suurin kaupunki.

Moderni Tukholma koostuu useista pienistä saarista, jotka kannattaa ottaa haltuun harrastamalla saarihyppelyä. Tukholma on rakennettu 14 saarelle, joita yhdistää kattava julkisen liikenteen verkosto. Jokaisella saarella (ja kaupunginosalla) on omat kasvonsa. Aivan kaupungin ytimessä ovat historiallinen vanha kaupunki (eli Gamla Stan), rento Söder, ylväs Östermalm, rauhallinen Kungsholmen ja taiteellinen Vasastan. Lisäksi retkiä voi tehdä huvittelusaari Djurgårdenille, vankilasaari Långholmeniin sekä lukuisille pienille saarille ympäri kaupunkia. Kaikkiaan Tukholman edustalla on vajaa 30 000 saarta.

Tukholman lähiympäristössä on myös merkittäviä kohteita. Tee retki kuningasperheen asuinlinnaan Drottningholmiin Lovön saarelle, tai vie perhe päiväksi Södertäljeen jossa on arkkitehtuurin ja laajan suomalaisyhteisön lisäksi hauskoja lasten nähtävyyksiä. Lähiympäristön suosittuja kesäkyliä ovat Vaxholm, Nyköping ja Trosa.

Drottningholm sisältä
Drottningholm on UNESCON maailmanperintökohde ja kuningasperheen koti. Kuva: Soile Vauhkonen

Miten varautua matkaan

Vaikka Tukholma on lyhyen lento- tai laivamatkan päässä, kannattaa vierailu suunnitella hyvissä ajoin. Hotellissa majoittuminen on ajoittain hintavaa ja ravintolavaraukset on tehtävä ajoissa. Kun pihistelet varaamalla pääsyliput etukäteen netistä, voit panostaa laadukkaisiin ostoksiin. Melkein kaikelle löytyy myös älypuhelinsovellus: taksit ja jopa mukaan otettava latte kannattaa maksaa puhelimella, sillä siitä heruu alennusta.

Hanki myös etukäteen kätevä Stockholm Pass, jolla pääset sisään yli 60 eri museoon ja nähtävyyteen, ja ajelet Hop-On Hop-Off busseilla ja veneillä ilmaiseksi.

Jos haluat koluta Tukholmaa kuin todellinen pro, lataa mukaan Tripsteri matkapuhelinsovellus. Sieltä löydät kuumimmat ravintolavinkit, salaiset baarit ja vierailijaystävällisimmät nähtävyydet. Sovellus kertoo aukioloajat, ja se antaa jopa ajantasaiset reittiohjeet. Sovelluksessa on myös valmiita kaupunkikierroksia ja voit jopa rakentaa oman unelmareitin.

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Omakohtaisia kokemuksia Tukholmasta

Vuonna 2013 minusta tuli ruotsinsuomalainen. Jätin taakseni Lontoon väriloiston ja muutin Tukholmaan rakkauden perässä. Tutustuin uuteen kotikaupunkiini käsi kädessä paljasjalkaisen tukholmalaisen kanssa: kuljeskelin kiireisillä kaduilla, kuuntelin puheensorinaa kahviloissa ja hengitin raikasta saaristoilmaa. Samalla rakastuin – sekä Tukholmaan että sen ihmisiin.

Tukholma saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa kiiltokuvamaiselta. Katukuvassa vilahtelevat kuninkaalliset rakennukset, pyntätyt puistot ja skandinaavisen tyylikkäät ihmiset. Viileän pinnan alla sykkii kuitenkin lämmin sydän. Vihreä, monikulttuurinen, turvallinen ja aina ajan hermolla – näin ruotsalaiset ystäväni kuvailevat kotikaupunkiamme. Tukholma on juuri sellainen, ja lisäksi suvaitsevainen ja laadukas.

Tervetuloa siis kotikaupunkiini Tukholmaan, tuohon tuhansien rantojen, skandinaavisen designin ja kanelipullan pääkaupunkiin! Tämä opas on syntynyt yhden naisen rakkaudesta kaupunkiin, joka toivottaa kaikki tervetulleiksi. Toivottavasti saat vinkkieni avulla kokea palan sitä tunnelmaa, josta itse nautin joka päivä. Jopa silloin kuin sataa räntää! Oppaan avulla saatat myös välttää pahimmat turistimokat, sillä Ruotsissakaan ei kaikki mene aina ihan niin kuin Strömsössä.

Soile
Oppaan tekijä Soile Vauhkonen on asunut lähes vuosikymmenen Tukholmassa. Kuva: Felicia Karppi Säterö

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *