Kahvintuoksuinen Tukholma – Kaupungin Parhaat Pienpaahtimot ja Kahvisalongit

Tutustuin erikoiskahvien kiehtovaan maailmaan neljä vuotta sitten. Silloinen ystäväni – nykyinen aviomieheni – tarjosi minulle elämäni hauskimmat kahvit. Pöytään kannettiin kaksi kannullista kahvia. Mieheni tutki kahvin väriä, haisteli kuppeja ja ohjeisti odottamaan, että kahvi kylmenee. Anteeksi mitä? Kylmenee? Opin, että kylmä kahvi ei vain kaunista, vaan juoman maut tulevat kylmänä paremmin esille. Kahvissa on kolme kertaa enemmän makuaromeja kuin viinissä. Olin skeptinen, mutta hetken kahveja maisteltuani huomasin tämän olevan totta. Tuolloin oudolta tuntunut kokemus oli ensikosketukseni kolmannen aallon kahviliikkeen antimiin.

Ennen kuin esittelen Tukholman parhaat erikoiskahvilat, valaisen hieman kolmannen aallon kahviliikkeen periaatteita. Kolmas aalto viittaa trendiin tuottaa korkealaatuista kahvia. Laatu saavutetaan panostamalla viljelyyn ja papujen hellävaraiseen paahtoon. Pavut tulevat usein yhdeltä alueelta, tilalta tai jopa tietyltä palstalta, ja ne paahdetaan paahtomestarin (taiteellisen) vision mukaisesti. Barista puolestaan valmistaa kahvin tavalla, jonka uskoo houkuttelevan pavuista niiden parhaat aromit esiin. Valmistusvaihtoehtoja ovat muun muassa Aeropress, V60, Chemex tai Sifoni. Espressopohjaisille juomille on omat paahtonsa ja laitteensa.  Myös maito tulee vaahdottaa huolellisesti, jotta se ei peitä hyvän kahvin makuaromeja.

Saattaa kuulostaa melkoiselta vaivalta yhden kupillisen eteen, mutta maistettuasi näitä erikoiskahveja olet valmis heittämään hyvästit Juhla Mokalle. Ja Tukholma on erinomainen paikka tutustua näihin käsin paahdettuihin herkkuihin!

Missä erikoiskahveja voi sitten maistella? Tässä lista vuoden 2015 merkittävämmistä erikoiskahviloista:

Cafe Pascal sijaitsee Vasastanissa aivan keskustan kupeessa. Siellä tarjoillaan kaupungin parhaat suodatinkahvit. Pascalissa ei paahdeta papuja itse, mutta siellä on tarjolla runsas valikoima sekä kotimaisten että ulkomaisten pienpaahtimoiden papuja. Papujen lisäksi voit valita, millä pelillä tai vehkeellä barista valmistaa kahvisi. Tarvittaessa hän auttaa ja esittelee eri menetelmien etuja. Pascalista saa myös espressopohjaisia kahveja, mutta suosittelen lämpimästi eksoottista suodatinkahvivalikoimaa. Hyvän cappuccinon saa muualtakin. Kahvilassa on tarjolla myös runsas valikoima leivoksia, lämpimiä voileipiä, salaatteja ja keittoja.

Missä: Norrtullsgatan 4, Stockholm

Johan & Nyström on ehkä Ruotsin ja koko Skandinavian tunnetuin mikropaahtimo. Sen konseptimyymälä sijaitsee Södermalmilla aivan Mariatorgetin kupeessa. Kahvit kyseisessä myymälässä ovat erityisen hyviä, sillä siellä työskentelevät J&N:n tähtibaristat ja kouluttajat – niin sanottu A-tiimi. J&N tarjoilee suodatinkahveja ja espressopohjaisia kahvijuomia, ja lisäksi sillä on vaikuttava teevalikoima. Sen teebaarissa on tarjolla lähes sata teevaihtoehtoa. Nälkäisenä Johan & Nyströmille ei sen sijaan kannata mennä: tarjolla on kanelipullaa ja pieniä voileipiä, mutta ei mitään suurempaan nälkään. Kesäisin Johan & Nyströmin aurinkoinen terassi on mainio paikka nauttia Södermalmin värikkäästä katukuvasta.

Missä: Swedenborgsgatan 7, 118 48 Stockholm

Drop Coffee on myös yksi Tukholman tunnetuista kahvilegendoista. Drop on vuosien varrella voittanut monet barista-kilpailut, ja White Guide on valinnut sen jo kaksi vuotta peräkkäin Tukholman parhaaksi kahvibaariksi. Drop paahtaa omat papunsa ja tarjoilee Södermalmin liikkeessään sekä suodatinkahveja että espressopohjaisia juomia. Valitsen itse Dropissa aina suodatinkahvin, sillä esimerkiksi cafe latte on Dropissa järkyttävän pieni.  Dropissa kannattaa kokeilla myös leipiä ja leivonnaisia, sillä ne tulevat Tukholman kuuluisalta Green Rabbit -leipomolta. Green Rabbitin omistaa Mathias Dahlgren, jolla on Tukholmassa kaksi Michelin-tähdin palkittua ravintolaa. Kaikki leivonnaiset valmistetaan rukiista.

Missä: Wollmar Yxkullsgatan 10, 118 50 Stockholm

Tulitpa Tukholmaan mistä syystä tahansa, vieraile vähintään yhdessä Tukholman erikoiskahviloista. Pullakahvi eli fika on periruotsalainen tapa pitää pieni hengähdystauko kiireen keskellä. Jos kolme mainitsemaani kahvilaa eivät osu matkasi varrelle, myös seuraavissa kahviloissa saa erinomaisen kupin mustaa kultaa:

Snickarbacken 7Snickarbacken 7, 111 39 Stockholm

Espresso House Hötorgshallen: Hötorgshallen, 111 57 Stockholm

Esaias: Drottninggatan 102, 111 60 Stockholm

Kafe Orion: Norrtullsgatan 10, 113 27 Stockholm

Klang Market: Långholmsgatan 17-21, 117 33 Stockholm

20hundra5: Sankt Eriksgatan 102, 113 31 Stockholm

Sixten&Frans: Fridhemsgatan 43 112 46 Stockholm

Cupcake STHLMSankt Eriksgatan 83, 113 32 Stockholm

Kaffecompagniet: Torsgatan 47, 113 37, Stockholm

Salong Betong: Arlandan lentokenttä, terminaali 5: lähtöpotin 12-14 välissä

Käy myös kurkkaamassa Tripsterin Oslo-oppaasta Norjan parhaat pienpaahtimot.

©Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *